Aportul de cartofi si hipertensiunea

CERCETARE ORIGINALA Rezultate din trei studii de cohorta prospective din SUA

Aportul de cartofi si incidenta hipertensiunii

 

Întrebarea studiului Este aportul mai mare de cartofi, copti, fierti sau piure, prajiti/chipsuri ori crocanti/pai asociat cu incidenta hipertensiunii?

Metode Au fost inclusi în analiza subiectii fara hipertensiune din trei studii prospective longitudinale de cohorta din SUA: 62 175 de femei din Nurses’ Health Study (studiul starii de sanatate a cadrelor sanitare medii), 88 475 de femei din Nurses’ Health Study II (a doua editie a aceluiasi studiu) si 36 803 barbati din Health Professionals Follow-up Study (studiul de urmarire a cadrelor medicale din sistemul de sanatate). Dupa ajustarea pentru multipli factori potentiali de eroare a fost determinata prospectiv asocierea independenta a cartofilor copti, fierti, piure, prajiti si crocanti/pai cu riscul de instalare a unui debut nou de hipertensiune.

Raspunsul si limitarile studiului Compartiv cu consumul mai mic de o portie pe luna, efectele cumulate ale raporturilor riscului pentru patru sau mai multe portii pe sapatmâna au fost 1,11 (interval de încredere 95% 0,96–1,28; P pentru tendinta=0,05) pentru cartofii copti, fierti sau piure, 1,17 (1,07–1,27; P pentru tendinta=0,001) pentru cei prajiti si 0,97 (0,87–1,08; P pentru tendinta = 0,98) pentru cartofii crocanti/pai. În analizele pe substitutie, înlocuirea unei portii zilnice de cartofi copti, fierti ori piure cu una de legume fara amidon a fost asociata cu un risc scazut de hipertensiune (raportul riscului 0,93, 0,89–0,96). Ca la orice studiu observational, datele ar putea fi explicate prin factorii de eroare reziduali.

Ce aduce nou studiul de fata Observatiile din actualul studiu sugereaza ca un consum saptamânal de patru sau mai multe portii de cartofi fierti, copti, piure ori prajiti creste riscul de instalare a hipertensiunii in corelatie cu un asemenea aport alimentar.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Prezentul studiu a fost finantat prin granturile de cercetare UM1 CA186107, R01 HL034594, UM1 CA176726, UM1 CA167552 si R01 HL35464 de la National Institutes of Health. LB a beneficat de fondurile oferite de o bursa acordata de American Heart Association.

 

COMENTARIU Obiceiurile alimentare conteaza mai mult decat consumul unui anumit tip de hrana

Se pare ca suntem asaltati continuu de recomandari contradictorii legate de riscul reprezentat de diferite alimente. Ca urmare, clinicienii sunt pusi intr-o serioasa dificultate atunci cand trebuie atat sa raspunda la întrebarile pacientilor cat si sa-i indrume cu privire la dieta ce mai adecvata pentru a-si reduce riscul de imbolnavire. In studiul corelat, Borgi si colab. evidentiaza o corelatie

COMENTARIU Obiceiurile alimentare conteaza mai mult decat consumul unui anumit tip de hrana

Se pare ca suntem asaltati continuu de recomandari contradictorii legate de riscul reprezentat de diferite alimente. Ca urmare, clinicienii sunt pusi intr-o serioasa dificultate atunci cand trebuie atat sa raspunda la întrebarile pacientilor cat si sa-i indrume cu privire la dieta ce mai adecvata pentru a-si reduce riscul de imbolnavire. In studiul corelat, Borgi si colab. evidentiaza o corelatie între consumul de cartofi si hipertensiune în trei ample cohorte de femei si barbati din SUA.1 Ei au observat o asociere între aportul de cartofi copti, fierti ori piure si hipertensiune doar la femei, nu si la barbati. Un consum mai mare de cartofi prajiti s-a corelat cu hipertensiunea la ambele sexe. La femei, aportul de cartofi crocanti/pai nu s-a asociat cu hipertensiunea, iar la barbati a fost corelat chiar cu un risc mai mic.

Ca si în cazul altor aspecte de epidemiologie a nutritiei, este întotdeauna posibil ca la asocierile observate sa contribuie unii factori potentiali de eroare necontrolati. Chestionarele legate de frecventa consumului de alimente nu pot colecta informatii detaliate cu privire la modul de preparare. Aportul de cartofi prajiti poate fi un indicator al unui tip de dieta bazat pe alimente mai bogate în sodiu si in grasimi saturate care nu a fost integral surprins cu ajutorul chestionarului despre frecventa consumului de alimente si nici nu afost verificat corespunzator în analiza. E posibil ca observatiile neconcordante din cohorta de barbati si in legatura cu aportul de cartofi pai sa fi fost determinate de slaba evaluare a consumului de sodiu – chestionarele privitoare la frecventa ingerarii unor alimente au relevat variatii mari ale sodiului si potasiului urinar, mai ales la barbati, care poate ca nu stiau prea bine cum a fost preparata hrana lor.2

Încarcatura glicemica

Autorii sugereaza ca, pentru a explica observatiile facute de ei, ar putea fi util sa fie luata in considerare încarcatura glicemica a cartofului, ceea ce este plauzibil si in acord cu alte cercetari.3, 4 Incaratura glicemica a întregii mese este influentata, insa, de o gama de factori, printre care continutul de proteine si de fibre al hranei consumate, pe de o parte, si indicele glicemic al oricaror alte alimente cu hidrati de carbon ingerate, pe de alta parte.6

Un aspect de o mai mare anvergura il constituie ignorarea obiceiurilor generale ale regimului alimentar. US National Institutes of Health (Institutele de Sanatate Nationale ale SUA) recomanda dieta DASH (dietary approaches to stop hypertension = masurile alimentare pentru stoparea hipertensiunii) ca strategie pentru reducerea tensiunii. Aceasta dieta este bogata în fructe, legume si cereale integrale si saraca în produse lactate si include carne, peste, pui, nuci si fasole, restrictioneaza consumul de alimente si bauturi îndulcite cu zahar, de carne rosie si de grasimi adaugate. Dieta DASH include cartofi ti dovezile din trialurile ce i-au explorat efectele sugereaza ca acest obicei general alimentar este eficace în prevenirea si controlul hipertensiunii.7

Prevenirea si managemenul precoce al hipertensiunii este o prioritate majora pentru guverne si organizatii internationale, în încercarea acestora de a contracara tendinta de crestere a prevalentei bolilor cronice. Dieta are de jucat un rol important. Cu toate acestea, comportamentul alimentar si obiceiurile de consum sunt complexe si dificil de masurat. Vom continua sa ne bazam pe studii prospective de cohorta, dar acelea care examineaza asocieri dintre diferitele obitnuinte alimentare variate si riscul de boli ofera informatii mai utile atât pentru cei care fac politicile cât si pentru practicienii care se concentreaza pe alimente sau pe fiecare nutrient in parte.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Potato intake and incidence of hypertension

_______________________________________________

ORIGINAL RESEARCH

Results from three prospective US cohort studies

A se cita: BMJ 2016;353:i2351

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i2351

Autor: 
Borgi L, Rimm EB, Willett WC, Forman JP