Obtinerea unei probe de urina sterila de la sugar

CERCETARE ORIGINALA Studiu clinic controlat randomizat

Recoltarea mai rapida a urinii sterile de la sugari (metoda Quick-Wee)

 

Intrebarea studiului Poate fi marita rata de eliminare a urinii, la sugar, pentru obtinerea unei probe sterile in cinci minute, printr-o metoda simpla de stimulare, folosind tifon inmuiat in lichid rece?

Metode Acesta a fost un studiu controlat, randomizat, cu 344 de sugari care necesitau recoltarea probei de urina conform recomandarii medicului curant, in sectia de urgente a unui spital pediatric de nivel tertiar din Australia. Dupa ce li s-a efectuat toaleta standard a zonei perigenitale, subiectii au fost randomizati fie pentru stimulare usoara cutanata suprapubiana, utiliz^nd tifon inmuiat in lichid rece (metoda Quick-Wee), fie pentru recoltarea standard in cinci minute a probei de urina sterila fara stimulare suplimentara. Rezultatul primar a fost eliminarea urinii in cinci minute. Rezultatele secundare au fost succesul recoltarii probei de urina, rata contaminarii si satisfactia parintilor si a clinicienilor.

Raspunsul si limitele studiului Prin aplicarea metodei Quick-Wee s-a obtinut o rata semnificativ mai mare a eliminarii in cinci minute in comparatie cu metoda standard de recoltare a probei de urina sterila (31% fata de 12%, P<0,001). Diferenta in procente pentru eliminarea in cinci minute a fost de 19% in favoarea metodei Quick-Wee (interval de incredere 95% pentru diferenta de la 11% la 28%). De asemenea, comparativ cu metoda standard de recoltare a probei de urina sterila, Quick-Wee a fost mai eficienta in privinta recoltarii probei de urina (30% fata de 9%, P<0,001) si a satisfactiei parintilor si medicilor (mediana 2 fata de 3 pe o scala Likert de cinci puncte, P<0,001). Intre Quick-Wee si metoda standard de recoltare a probei de urina sterila nu a existat o diferenta semnificativa in ceea ce priveste contaminarea (27% fata de 45%, P=0,286).

Ce aduce nou acest studiu Quick-Wee este o metoda simpla de stimulare cutanata ce mareste considerabil rata eliminarii in cinci minute si a succesului in recoltarea probei de urina sterila.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Acest studiu a fost finantat printr-o bursa pentru un proiect filantropic de cercetare de la Fundatia Shepherd. Autorii nu au de declarat conflicte de interese financiare sau de alta natura. Nu sunt disponibile date suplimentare.

 

COMENTARIU O noua tehnica rapida si simpla ce imbunatateste rata succesului

Kaufman si colegii sai au dezvoltat si evaluat o metoda noua de obtinere a probei de urina sterila de la sugari, cu sanse mari de a fi acceptata atat de parinti cat si de practicieni.1

Infectia de tract urinar este frecventa la copii si sugari, putand conduce la sepsis, cicatrici renale si boala renala cronica. Identificarea precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale. De obicei insa, prezentarea este nespecifica la copilul care inca nu e continent si nu vorbeste, tabloul clinic incluzand dificultati de alimentatie, letargie, comportament nelinistit sau febra. In consecinta, un numar substantial de sugari ar trebui sa fie supusi screeningului pentru infectia tractului urinar. American Academy of Pediatrics (Academia Americana de Pediatrie) acorda o asa de mare importanta obtinerii unei probe de urina de la bebelusii febrili incat incurajeaza p^na si metodele invazive, precum cateterismul uretral sau aspiratia suprapubiana.2 In schimb, NICE din Regatul Unit recomanda o tehnica neinvaziva pentru a recolta urina in timpul fluxului spontan, pastrand tehnicile invazive numai pentru cazurile in care alte metode nu sunt posibile sau aplicabile.3

Tehnica lui Kaufman si a colegilor sai foloseste masajul circular al zonei suprapubiene, adaugand un stimul rece aplicat prin tifonul umed. Metoda Quick-Wee este simpla, necesita numai doua persoane, dintre care una poate fi parintele si utilizeaza un echipament simplu, disponibil in mod obisnuit in majoritatea centrelor de asistenta primara sau acuta.

Comparativ cu subiectii de control la care s-a folosit tehnica standard de recoltare sterila, la sugarii carora li s-a aplicat metoda Quick-Wee a existat o mai mare probabilitate ca eliminarea urinii sa aiba loc in cinci minute si ca recoltarea sa aiba succes, iar parintii lor au fost mai multumiti de procedura, dar intre cele doua grupuri nu au fost observate diferente semnificative in privinta ratelor contaminarii.

Mai multe studii anterioare au incercat sa imbunatateasca ratele de succes in obtinerea probei de urina sterila de la copiii care inca nu sunt continenti. Metodele au variat de la simpla bataie cu degetul pe zona suprapubiana5 pana la folosirea unui dispozitiv cu baterii ce stimula vezica prin vibratii.6 Kaufman si colegii sunt insa primii care demonstreaza eficienta unei metode de stimulare a evacuarii vezicii urinare la sugarii cu varste intre o luna si un an, in cadrul unui amplu studiu clinic controlat, randomizat.1

E posibil ca, pentru partizanii metodelor invazive de obtinere a probelor de urina de la sugari, rata de succes de 30% a metodei Quick-Wee sa fie tot prea mica. In schimb, pentru cei care sustin ori utilizeaza tehnica de recoltare sterila din fluxul urinar, metoda Quick-Wee va constitui o binevenita realizare. Fiind sustinuta de dovezi bune, ea ar putea si ar trebui probabil sa fie inclusa in ghidurile clinice si sa fie folosita pentru a imbunatati acest domeniu dificil de practica.

__________

A Kilonback

Anna.kilonback@esth.nhs.uk

Pentru detalii cu privire la autoare, vedeti bmj.com

Metoda Quick-Wee este simpla, necesita numai doua persoane, dintre care una poate fi parintele si foloseste echipament simplu

 

COMMENTARY New quick and easy technique improves success rates

A se cita: BMJ 2017;357:j1684

Gasiti articolul complet cu bibliografie la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j1684

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Inregistrarea studiului Registrul Studiilor Clinice din Australia si Noua Zeelanda ACTRN12615000754549.

 

Obtaining a clean catch urine sample from a baby

ORIGINAL RESEARCH Randomised controlled trial

Faster clean catch urine collection (Quick-Wee method) from infants

A se cita: BMJ 2017;357:j1341

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j1341

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Kaufman J, Fitzpatrick P, Tosif S si colab.