Folosirea de scurta durata a corticosteroizilor orali si efectele adverse asociate in randul adultilor din SUA

Intrebarea studiului Care este frecventa prescrierilor de corticosteroizi orali pentru uz de scurta durata si a efectelor adverse asociate acestora (sepsis, tromboembolism venos, fracturi)?

Metode Autorii au folosit un set de date despre solicitarile de plata a asigurarilor private in perioada 2012-2014 in SUA, care includeau adulti cu varste intre 18 si 64 de ani. Ei au calculat ratele folosirii de scurta durata a corticosteroizilor orali, definita ca mai putin de 30 de zile. Ratele incidentei efectelor adverse au fost calculate in perioadele de risc de 30 de zile si 31-90 zile de la initierea tratamentului, in comparatie cu 180 de zile inaintea acestuia, folosind ca model un studiu de serii de caz autocontrolat.

Raspunsul si limitele studiului Din 1 548 945 de adulti, 327 452 (21,1%) au primit, in perioada celor trei ani de urmarire, cel putin o reteta de cortisteroizi orali pentru tratament de scurta durata in ambulator. Frecventa de utilizare a fost mai mare in randul pacientilor mai varstnici, al femeilor si adultilor de rasa alba. Indicatiile cele mai frecvente au fost pentru infectiile tractului respirator superior, afectiunile vertebrale si alergii, retetele fiind eliberate de medici cu diferite specialitati. In primele 30 de zile de la data initierii tratamentului s-a inregistrat o crestere a ratelor sepsisului (raportul ratelor incidentei 5,30, intervalul de incredere 95% 3,80–7,41), tromboembolismului venos (3,33, 2,78–3,99) si fracturilor (1,87, 1,69–2,07) in randul pacientilor care foloseau corticosteroizi orali, rate ce au scazut in perioada urmatoare, din ziua 31 pana in ziua 90.

Ce aduce nou prezentul studiu Unul din cinci americani adulti cu un plan de asigurare comercial a primit un tratament de scurta durata cu corticosteroizi orali in decurs de trei ani. Incidenta pe termen scurt a sepsisului, tromboembolismului venos si fracturilor a crescut, dupa initierea tratamentului, de doua–cinci ori fata de ratele anterioare acestuia.

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor AKW este sponsorizat printr-o bursa de merit pentru dezvoltare profesionala (CDA 11-217) de la United States Department of Veterans Affair Health Services Research and Development Service (Departamentul SUA pentru Cercetarea si Dezvoltarea Serviciilor Medicale pentru Veterani). AKW si BKN sunt sustinuti financiar de Michigan Institute for Data Science (MIDAS – Institutul pentru Stiinta Datelor din Michigan). JDS este sponsorizat prin burse acordate de Research to Prevent Blindness (Cercetarea pentru Prevenirea Orbirii) si Fundatia W K Kellogg. Achizitia datelor si suportul statistic si administrativ au fost finantate de Institute for Healthcare Policy and Innovation (Institutul pentru Politica si Inovatie in Asistenta Medicala) al Universitatii din Michigan.

Autorii nu au conflicte de interese. Nu sunt disponibile date suplimentare.

 

 

Rate this article: 
Average: 3 (2 votes)
Bibliografie: 

ORIGINAL RESEARCH Population based cohort study

Short term use of oral corticosteroids and related harms among adults in the United States

A se cita: BMJ 2017;357:j1415

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.j1415

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Waljee AK, Rogers MAM, Lin P si colab.