Riscul de cancer in urma expunerii ocupationale la radiatia ionizanta (INWORKS)

Intrebarea studiului Expunerea prelungita la doze mici de radiatie ionizanta este asociata cu un risc crescut de cancer solid?

 

Metode In actualul studiu de cohorta au fost corelate cu registrele de decese datele detaliate obtinute din verificarea expunerii la radiatia ionizanta a 308 297 de muncitori din industria nucleara din Franta, Regatul Unit si SUA. A fost estimata rata relativa a mortalitatii in exces prin cancer pe Gy de doza de radiatie. Monitorizarea a inclus 8,2 milioane de ani persoana. Dintre cele 66 632 de decese cunoscute pana la sfarsitul perioadei de urmarire, 17 957 au fost provocate de tumori canceroase solide.

 

Raspunsul si limitele studiului Rezultatele sugereaza o augmentare liniara a frecventei cancerului odata cu cresterea expunerii la radiatie. Doza medie cumulativa pentru colon, estimata la muncitorii expusi, a fost de 20,9 mGy (mediana 4,1 mGy). Rata estimata a mortalitatii prin toate formele de cancer, excluzand leukemia, s-a marit odata cu doza cumulativa, cu 48% pe Gy (interval de incredere 90% 20-79%), pentru o perioada de latenta de zece ani. Asocieri similare au fost observate la mortalitatea prin toate formele de cancere solide (47% (18%-79%) si in fiecare tara. Corelarea estimata pentru intervalul dozei de 0-100 mGy a avut o magnitudine asemanatoare celei obtinute la intregul interval al dozei, dar a fost mai putin exacta.

            Cu toate ca fumatul si expunerea ocupationala la azbest sunt factori de confuzie potentiali, excluderea deceselor prin cancer pulmonar si pleural nu a afectat asocierea estimata. In ciuda eforturilor substantiale de a caracteriza performanta dozimetrelor de radiatie folosite, se mentine posibilitatea unor erori de masurare.

 

Ce aduce nou acest studiu Studiul ofera o estimare directa a asocierii dintre expunerea prelungita la doze mici de radiatie ionizanta si mortalitatea prin tumori maligne solide. Desi expunerile la doze mari sunt considerate mai periculoase decat cele la doze mici, riscul de cancer pe unitate de doza de radiatie in randul muncitorilor expusi a fost similar cu estimatele derivate din studiile privind supravietuitorii bombei atomice din Japonia. Cuantificarea riscurilor de cancer asociate cu expunerea prelungita la radiatie poate ajuta la consolidarea fundamentului standardelor de protectie impotriva radiatiei.

 

Finantarea, conflictele de interese, comunicarea datelor Studiul a fost sustinut de US Centers for Disease Control and Prevention (Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA), Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale din Japonia, Institutul de Radioprotectie si Siguranta Nucleara, AREVA, Compania de Electricitate din Franta, Institutul National pentru Siguranta si Sanatate Ocupationala din SUA, Departamentul Energiei din SUA si Public Health England (Ministerul Sanatatii Publice din Anglia). Datele sunt intretinute si pastrate de International Agency for Cancer Research (Agentia Internationala de Cercetare in Cancer).

 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Risk of cancer from occupational exposure to ionising radiation (INWORKS)

A se cita: BMJ 2015;351:h5359

 

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Richardson DB, Cardis E, Daniels RD si colab.