Sustinerea luptei împotriva tuberculozei

Hoang Thi Phuong, directorul departamentului respirator pentru tuberculoza din cadrul Spitalului National de Pneumologie din Hanoi, Vietnam, examineaza doua tinere suferinde de tuberculoza (TB): Le Thuy Linh, in varsta de 16 ani (stânga), si Bo Bich Ngoc, in etate de 29 de ani.

Cu toate ca, la nivel mondial, se situeaza printre primele 20 de tari cu cele mai numeroase cazuri de TB pe an, Vietnamul a facut progrese uriase în privinta combaterii bolii in spta, ajungând de la aproape 600 de cazuri per 100 000 de persoane, în 1990, la sub 200 per 100 000 de persoane, in prezent.

Tuberculoza detine un loc prioritar in cadrul programului de lucru al Natiunilor Unite, ce are ca scop de dezvoltare sustenabil eradicarea bolii pâna în 2030. Cu toate acestea, secretarul general al agentiei, Ban Ki-moon, a avertizat recent ca, potrivit estimarilor, in cursul acestui an vor muri din cauza tuberculozei 1,5 milioane de persoane si ca batalia impotriva ei este doar ”pe jumatate câstgata”.

Autoritatile vietnameze si-au propus sa-i reduca prevalenta la 20 de cazuri per 100 000 de locuitori, un asemenea demers implicand costuri de 66 de milioane $ (46,2 de milioane £) pe an – comparativ cu actualul buget anual pentru TB, de 26 de milioane $, asigurat, în mare parte, de tarile donatoare si de Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Fondul Global pentru Lupta împotriva SIDA, Tuberculoza si Malariei). Potrivit declaratiilor medicilor pentru ziarul New York Times, s-ar putea ca succesul Vietnamului sa se naruie cu usurinta, dat fiind faptul ca sprijinul pentru finantare este promis numai pâna în 2017 si ca statele donatoare trebuie sa faca fata propriilor lor crize financiare. 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Zosia Kmietowicz, The BMJ

Sustaining the fight against TB

Autor: 
BMJRo