PREZENTARE DE CAZ Un picior dureros: Fracturile-dislocatii Lisfranc

Un barbat sanatos, într-o forma fizica buna, in varsta de 25 de ani, s-a prezentat în urgenta la medic din cauza unor dureri în piciorul stâng, aparute în urma unui placaj suferit in timp ce juca fotbal. Piciorul stâng era în flexie plantara când a fost placat pentru ca urma sa loveasca mingea.

Nu a reusit sa continue jocul, dar îsi putea sustine greutatea imediat dupa accident. Coechipierii l-au adus în compartimentul primire-urgente dupa joc datorita durerii ce crestea în intensitate. O examinare clinica amanuntita a evidentiat un edem important pe fata plantara a piciorului stâng, dureri în regiunea dorso-mediala a piciorului si echimoza plantara. Radiografiile antero-posterioare cu greutati, oblice interne (fig. 1 si 2) si laterale ale piciorului stâng au aratat o dislocatie-fractura Lisfranc a celei de-a doua articulatii tarso-metatarsiene.

 

  1. Care este anatomia articulatiei Lisfranc?
  2. Cum se prezinta leziunile acute si cronice Lisfranc?
  3. Cum ar trebui sa fie investigate leziunile Lisfranc?
  4.  
  5. Care ar trebui sa fie planul terapeutic pentru leziunile Lisfranc?

Diagnostic pe loc

Anomalie identificata pe radiografia toracica

Un barbat in etate de 80 de ani, cu un istoric de fumator 40PA, a fost trimis de medicul sau de familie sa efectueze o radiografie toracica. Diagnosticul de trimitere era hemoptizie, asociata cu scadere în greutate neintentionata de-a lungul mai multor luni.

Care este anomalia identificata pe radiografia toracica?

 

Trimis de James Lowe si David C Howlett

S-a obtinut consimtamântul informat al pacientului.

SPOT DIAGNOSIS 

 

Raspunsuri

Diagnostic pe loc

Anomalie identificata pe radiografia toracica

1 Articulatiile Lisfranc (tarso-metatarsiene) sunt alcatuite distal din cele cinci oase metatarsiene, iar proximal din oasele cuboid si cele trei cuneiforme. Ligamentul Lisfranc leaga osul cuneiform medial de fata bazala a celui de-al doilea metatarsian.

 
2 Leziunile acute se prezinta, de obicei, cu dureri si edem al articulatiei Lisfranc. Cu toate ca este un act dureros, pacientul îsi poate sustine greutatea, de regula, ceea ce pune anumite probleme diagnostice, mai ales la persoanele care se prezinta târziu, in general cu dureri în regiunea mediala a piciorului

3 În urma istoricului si examenului clinic detaliate, realizati initial o radiografie, iar apoi, daca este necesar, fie tomografie computerizata, fie rezonanta magnetica. Când diagnosticul este neclar s-ar putea sa se impuna o examinare sub anestezie.

 

4 Leziunile Lisfranc stabile si nedeplasate pot fi tratate conservator, cu imobilizare. Leziunile instabile, cu deplasare, necesita interventie chirurgicala – reducere anatomica si fixare cu suruburi sau fire K

 

Diagnostic pe loc Anomalie identificata pe radiografia toracica

Atelectazie de lob superior stâng probabil în urma carcinomului hilar bronhogenic. 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

 

Trimis de Matthew Welck, Ruslan Zinchenko si Francois Tudor. S-a obtinut consimtamântul informat al pacientului.

 

CASE REVIEW

A painful foot: Lisfranc fracture-dislocations

A se cita: BMJ 2016;352:i882

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i882

Abnormality on a plain film chest radiograph

A se cita: BMJ 2016;352:i1003

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1003

Primim contributii care ajuta medicii aflati in perioada de pregatire a examenelor postuniversitare. Ne puteti trimite si articole relevante pentru medicina de familie.

Urmariti thebmj.com/endgames

 

Traducere: 
Dr. Ioana Margineanu
Autor: 
BMJRo