CONSULTATIA DE 10 MINUTE Durerea la nivelul partii posterioare a calcaiului

CE TREBUIE SA STITI?

 • Tendinopatia ahileana este cea mai frecventa cauza de durere cronica in partea posterioara a calcaiului
 • Tendinopatia ahileana este un diagnostic clinic si numai daca exista incertitudine in privinta lui este necesara imagistica
 • Traditionala este recomandarea unor exercitii ale muschilor externi ai gambei

 

Un barbat in varsta de 41 de ani acuza o durere de lunga durata in spatele calcaiului stang, insotita de rigiditate in zona respectiva la ridicarea in picioare. Durerea se inrautateste cand joaca tenis. Pacientul doreste sa afle care este diagnosticul si ce se poate face.

 

Durerea la nivelul partii posterioare a calcaiului poate fi provocata de un numar limitat de structuri anatomice: tendonul lui Ahile, bursa calcaneana sau tesuturile moi inconjuratoare (fig. 1). Astfel, diagnosticul diferential este limitat. Tendinopatia ahileana este cea mai frecventa cauza de durere in partea posterioara a calcaiului1 si se estimeaza ca are o incidenta de 1,85/1 000.2 Este important sa notam ca ea poate fi consecinta altor patologii, in special a rupturii partiale a tendonului lui Ahile.3

 

Ce trebuie facut

Anamneza

Incepeti prin intelegerea durerii: vedeti tabelul si fig. 1 pentru diagnosticul diferential al durerii din aceasta zona.

Aflati daca exista simptome sugestive pentru artrita inflamatorie, precum spondilita anchilozanta.5 Comorbiditatile precum diabetul de tip 2 si indicele de masa corporala marit sunt asociate cu tendinopatia.2, 6 Alti factori de risc biomecanici (ce pot fi modificati) sunt scaderea dorsiflexiei gleznei, piciorul plat si aductia crescuta a calcaneului.3, 7

Treceti in revista medicatia pacientului, deoarece anumite tratamente (curele de scurta durata cu quinolone si cele indelungate cu statine) pot fi corelate cu tendinopatie (durata medie de debut al simptomelor este de 10 luni).8 Antecedentele familiale de afectiuni ale tendoanelor maresc riscul de pana la cinci ori.4

 

Examinati pacientul

Asezati pacientul in decubit ventral. Observati si palpati tendonul – ingrosarea lui (comparativ cu cel opus) poate indica o tendinopatie.3, 5 Durerea, in special una ascutita la nivelul tendonului, este mai sugestiva pentru o ruptura partiala a tendonului lui Ahile. In bursita retrocalcaneana se poate observa edematierea bursei, cu sensibilitate la palparea ei directa.5

Verificati existenta crepitatiilor la nivelul partii mijlocii a tendonului lui Ahile, ce indica existenta tendinopatiei ahileene.

Efectuati flexia pasiva a piciorului pentru a vedea daca durerea se intensifica la dorsiflexie sau la flexie plantara, ca sa diferentiati tendinopatia ahileana de sindromul de impingement al gleznei.4 Efectuati testul Simmond, palpati tendonul, pentru a identifica eventualele modificari de structura, si observati dorsiflexia picioarelor, ca sa excludeti o ruptura de tendon.

Rugati pacientului sa sara – daca astfel se declanseaza durerea, inseamna ca e vorba de o tendinopatie ahileana.3

In general, nu exista criterii formalizate pentru diagnosticul tendinopatiei ahileene. Este un diagnostic clinic si cele mai multe informatii sunt obtinute prin anamneza.

 

Ce-ar trebui facut     

Daca suspectati ruptura tendonului lui Ahile, solicitati ajutorul ortopedului de garda. Daca suspectati o leziune a tendonului, cereti sprijinul medicului sportiv ori al echipei de ortopedie.

Efectuati o ecografie daca nu puteti exclude diagnosticul de afectare a structurilor posterioare ale gleznei.4 Fiti constienti ca imagistica poate identifica fortuit o patologie asimptomatica, precum existenta unei tendinopatii la piciorul nedureros.

Daca diagnosticul final este de tendinopatie ahileana, explicati pacientului ca, in ciuda tratamentului, simptomele pot persista pana la doi ani.4 Persoanele sedentare pot avea aceleasi simptome ca si cele active. Barbatii si femeile sunt afectate in aceeasi masura.2 Frecventa este mai mare in cadrul grupului de varsta 41-60 de ani.2

Exista putine dovezi in sprijinul managementul optimal al acestei boli si toate se bazeaza pe opinii. Rezumatul cunostintelor clinice NICE9 sugereaza ca medicii pot propune:

 • Analgezia simpla (antiinflamatoare nesteroidiene timp de pana la doua saptamani)
 • Reducerea activitatilor ce precipita aparitia durerii (repausul total inrautateste rezultatele).

Aveti in vedere un program individual de exercitii pentru consolidarea tendonului lui Ahile. Nu exista un consens general cu privire la tipul ori durata exercitiilor.9 Prin traditie, ca prima linie sunt propuse exercitiile pentru muschii externi ai gambei (fig. 2), dar la fel de eficienta poate fi antrenarea rezistentei, combinand exercitiile izotone pentru muschii externi si interni ai gambei, persoanele afectate declarand, dupa 12 saptamani de terapie conservatoare, atenuarea semnificativa a durerii si ameliorarea functionalitatii.4-10 Exercitiile pentru musculatura externa sunt mai usor de demonstrat. Sfatuiti pacientul sa poarte incaltaminte cand face exercitiile si sugerati-i sa urmareasca inregistrari video online cu tehnica exercitiilor propuse, precum cele disponibile la www.youtube.com/watch?v=M6EKuuZ7C2E. Pot fi luate in considerare evaluarea de catre un fizioterapeut, in vederea evaluarii biomecanicii, si propunerea unui program de exercitii mai intensiv.9

Sugerati evitarea activitatilor ce exacerbeaza simptomele, optand pentru cele care nu implica transportul greutatilor (inotul, de exemplu) si mentin fitnessul cardiovascular. Pentru a orienta reluarea activitatii normale verificati severitatea simptomelor – daca simptomele continua si dupa trei–sase luni, indrumati pacientul catre un specialist in medicina sportiva sau in ortopedie. 

CUM AU FOST IMPLICATI PACIENTII IN ARTICOLUL DE FATA

Prezentul articol a fost realizat inainte de initiativa parteneriatului cu pacientul, asa ca nu a fost solicitata implicarea acestuia.

 

Fig. 1 Anatomia calcaiului

Tendonul lui Ahile

Bursa retrocalcaneana

Bursa calcaneana subcutanata

Calcaneul (osul calcaiului)

Tabelul 1. Diagnosticul diferential al durerii posterioare de calcai

Patologia

Elemente anamnestice caracteristice

Tendinopatia ahileana (partea mijlocie)

 • Durere cronica de-a lungul intregului tendon
 • Durere clasica la 2–6 cm deasupra calcaneului
 • Debut gradual
 • Se inrautateste in timpul activitatii fizice
 • Durere si rigiditate matinala (caracteristice)
 • Durerea se inrautateste la dorsiflexie3, 4

 

Tendinopatie ahileana distala (de insertie)

 • Durere la nivelul calcaneului

Bursita retrocalcaneana

 • Durere intre calcaneu si tendon
 • Sensibilitate la palparea directa a acestui punct4-5

Impingementul posterior al gleznei

 • Durerea se inrautateste la flexia plantara5

Ruptura partiala a tendonului ahilean

 • Durere brusca localizata, pe fundalul unei dureri de lunga durata a tendonului lui Ahile3

Ruptura tendonului ahilean

 • Este improbabila la un pacient cu durere cronica

 

Stati pe o margine cu ambele picioare. Folositi piciorul sanatos pentru a va ridica pe varfuri, transferati-va greutatea pe cel afectat (A), apoi lasati-va in jos (B). Efectuati zilnic trei seturi a cate 15 repetitii.

 

Fig. 2. Exercitii pentru muschii externi ai gambei; abordare unilaterala a calcaiului (adaptare dupa Nuffield Orthopaedic Centre. Achilles Tendinopathy: Advice and Management.2009..www.ouh.nhs.uk/oxsport/information/documents/leaflet_achilles_a5.pdf)

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Department of Primary Care and Public Health, School of Public Health,

Imperial College London, London

Corespondenta la: sarah.morton@doctors.org.uk

 

Prezentul articol face parte dintr-o serie de materiale axate pe problemele frecvente din asistenta primara. The BMJ primeste cu interes contributii din partea medicilor generalisti.

 

Conflicte de interese: Niciunul de declarat.

10-MINUTE CONSULTATION

Pain at the back of the heel

A se cita: BMJ 2016;352:i1366

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i1366

ALTE GHIDURI CLINICE

Orthopaedic Section of the American Physical Therapy Association: www.jospt.org/doi/pdf/10.2519/jospt.2010.0305

Traducere: 
Dr. Gianina Luca
Autor: 
Sarah Morton, Aisha Newth, Azeem Majeed