Cercetarea calitativa: The BMJ raspunde

Trish Greenhalgh si colegii sustin cu convingere ca studiile calitative sunt importante.1 De ce, intreaba ei, The BMJ, candva o campioana a cercetarii calitative, pare sa-i fi intors spatele? In trecut, cercetarea calitativa reprezenta o prioritate mai mare pentru The BMJ, asa ca intelegem de ce comunitatii cercetatorilor calitativi nu ii este pe plac schimbarea acestor prioritati. Si totusi, in ciuda discutiilor extinse pe care le-a provocat aceasta scrisoare in interiorul si in afara redactiei The BMJ, nu suntem convinsi ca ar trebui sa facem schimbarile majore cerute.

            The BMJ nu are norme pentru tipurile specifice de cercetare si nici nu intentioneaza sa le stabileasca. Consideram ca este rezonabil sa tinem cont de modelul studiului, de intrebarile cercetarii si de limitele ei atunci cand decidem ce articole sa publicam. Asemenea multor reviste, The BMJ urmareste un scop clar (desi unul complex). Ca redactori, le datoram cititorilor si autorilor explicarea acestui scop, incluzand identificarea prioritatilor in cercetarea pe care dorim sa o publicam. Obiectivele de studiu ale revistei The BMJ s-au schimbat in ultimii ani. In general, ne propunem sa publicam studiile cu intrebari de cercetare mai sigure – nu exploratorii – relevante pentru o audienta internationala si cu cele mai mari sanse de a schimba practica clinica si de a-i ajuta pe medici sa ia decizii mai bune.

            Exista multe tipuri de cercetare care, desi valoroase, nu raspund scopului ales de The BMJ. Acestea includ raporturi de caz, serii de caz, studii de cost al bolilor, evaluari economice ale studiilor clinice cu un pacient, sondaje de practica autoraportata, audituri cu bucla simpla deschisa si chiar studii controlate cu placebo ale medicamentelor sau dispozitivelor medicale, atunci cand sunt disponibile alte terapii (in locul celor care compara noile interventii cap la cap cu practicile cele mai bune din prezent).2, 3 Ca si in cazul cercetarii calitative, nu exista o interdictie totala a acestor tipuri de studii. Usa noastra este deschisa si pentru ele, dar publicam foarte putine.

            Revistele medicale joaca diferite roluri si raspund solicitarilor unor audiente distincte. Putem publica numai o mica fractiune din miile de lucrari de cercetare pe care le primim in fiecare an, multe dintre ele importante si bine realizate. Recunoastem meritele cercetarii calitative, asa cum sunt descrise in articolul lui Greenhald, inclusiv faptul ca ne ajuta sa intelegem ”de ce interventiile clinice promitatoare nu sunt intotdeauna eficiente in lumea reala, cum percep pacientii serviciile medicale si cum gandesc practicienii”. Nu acordam insa prioritate cercetarii calitative pentru ca, asa cum am mentionat in notele de informare pentru autori, studiile calitative sunt de obicei exploratorii prin natura lor si nu ofera raspunsuri generalizabile.2, 3 Politica noastra cu privire la cercetarea calitativa este postata pe website, fiind prezentata si in scrisorile de refuz. Includerea acestor detalii dovedeste ca ne straduim ca totul sa fie cat mai corect si transparent.

            Cu toate ca majoritatea studiilor calitative nu corespund obiectivelor revistei The BMJ, suntem de acord ca ele pot fi valoroase si admitem ca, la unele intrebari din cercetare, nu se poate raspunde decat folosind metode calitative. Cateva alte publicatii din familia BMJ, in special BMJ Open,6 se concentreaza mai mult pe cercetarea calitativa si accepta astfel de lucrari.

Rate this article: 
Average: 4 (3 votes)
Bibliografie: 

Elizabeth Loder, acting head of research, The BMJ

eloder@bmj.com

Trish Groves, head of research , Sara Schroter, senior researcher, Jose G Merino, US research editor

Wim Weber, European research editor, The BMJ

 

Open letter to The BMJ on qualitative research

A se cita: BMJ 2016;352:i641

Gasiti articolul la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i641

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
BMJRo