ABONAMENTE PENTRU TRANSPORTUL ÎN COMUN PENTRU VÂRSTNICI

Persoanele mai în etate ar trebui sa-si ia abonamentul cu reducere si sa-l foloseasca

Pe Clarfield il preocupa problema beneficiilor oferite generatiei sale (Opinie personala, 12 martie a.c.), dar eu sper ca datele din schema engleza pentru gratuitati la transportul cu autobuzul pentru persoanele vârstnice îi va oferi un oarecare confort si îi va permite sa faca mereu uz de reducerea ce i-a fost acordata.

Schema de gratuitati costa un miliard de lire sterline pe an si vizeaza diminuarea gradului de excludere sociala a acestui grup. Eventualele discriminari pe care e posibil sa le genereze constituie un motiv de îngrijorare, insa la nivelul indicatorilor situatiei socioeconomice nu exista diferente in ceea ce priveste detinerea si utilizarea unui abonament de transport in comun. Au fost luate în considerare si asocierile cu activitatea fizica si cu gradul de obezitate, deci atunci când mentii populatia sanatoasa pot fi reduse costurile medicale pentru toata lumea. Din cauza presiunilor bugetare, pragul de eligibilitate pentru acordarea dreptului la un abonament a crescut – va fi 66 de ani pâna în anul 2020. Au fost respinse sugestiile de a renunta la schema globala si de a se verifica mai intai mijloacele de trai individuale, deoarece aplicarea globala a constituit un imens beneficiu in spiritul stimularii unui sentiment de integrare si apartenenta la societate.

 

Scrisoarea LUNii

________________________________________________

Reglementarea stimularii electrice a întregului corp

Stimularea electrica (ES – electric stimulation) a întregului corp a aparut, recent, ca o forma alternativa de exercitiu fizic pentru îmbunatatirea sanatatii si conditiei fizice a persoanelor sanatoase. În ciuda dovezilor stiintifice limitate in sprijinul sigurantei si eficientei procedurii, în mai multe tari s-au deschis centre de fitness sponsorizate de companiile promotoare, facând ES disponibila populatiei generale.

În data de august 4 2015, un barbat in varsta de 20 de ani s-a prezentat la spitalul nostru cu grave dureri musculare debutate brusc, imediat dupa o sedinta supervizata de exercitii de ES a întregului corp. A fost diagnosticat cu rabdomioliza.

Pe decembrie 3 2015, un post de televiziune israelian a difuzat un documentar în care doi medici din echipa noastra discutau despre cresterea riscului de aparitie a rabdomiolizei, atrageau atentia asupra aplicarii neadecvate a eletrostimularii întregului corp si recomandau reglementari mai stricte.

În zilele urmatoare, mai multe persoane cu dureri musculare aparute în urma ES a întrgului corp au luat legatura cu noi la spital ca sa ne solicite sfaturi, în doua dintre cazuri fiind diagnosticata rabdomioliza. Probabil ca numarul real de persoane prejudiciate de o atare forma de exercitii fizice este cu mult mai mare.

Pe ianuarie 11 2016, ministrul sanatatii al statului Israel a emis un avertisment oficial cu privire la siguranta unor astfel de proceduri si a recomandat ca aparatele pentru ES sa nu fie folosite în salile de sport fara supervizare medicala.

Este necesar ca autoritatile ce reglementeaza aceste aspecte, clinicienii si utilizatorii sa înteleaga si sa constientizeze mai bine atat riscurile de aparitie a rabdomiolizei pe care le implica ES cat si strategiile de preventie. Ministrul israelian al sanatatii ar trebui sa fie un exemplu pentru alte foruri legislative mondiale.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Ioana Margineanu
Autor: 
BMJRo