„Durerea toracica troponina-negativa” – o eschivare de la diagnostic?

Majoritatea pacientilor care se prezinta cu durere toracica au sindrom coronarian acut, dar unii pot avea alte diagnostice, precum pericardita, stenoza aortica si embolismul pulmonar.

Cu toate acestea, pacientii cu astfel de simptome care au electrocardiograma fara modificari si testele enzimelor cardiace negative sunt adesea externati cu diagnosticul ”durere toracica troponina-negativa”.

De ce sa folosim aceasta denumire? Este identificat astfel un episod de durere toracica care nu e de origine cardiaca, ceea ce este linistitor. De ce sa avem, însa, un diagnostic negativ? La pacientii cu durere toracica suntem întotdeauna nerabdatori – si pe buna dreptate – sa ne concentram atentia asupra inimii si plamânilor, data fiind suspiciunea de maladii acute, care pun viata în pericol. Iar atunci când acestea sunt excluse, cu aceeasi nerabdare îi linistim pe bolnavi ca ”nu e nimic seios” si îi externam. Ce raspuns le dam, însa, celor care întreaba ”dar din ce cauza a aparut durerea, doctore?”

Practica în medicina de spital este centrata pe excluderea incertitudinii în diagnostic. Cum putem sa ne multumim cu o denumire atât de vaga? Probabil pentru ca mascheaza, de fapt, o ”durere toracica de cauze necunoscute”. Oare n-ar trebui sa cautam un raspuns? Un istoric si o examinare detaliate pot ajuta la identificarea altor cauze ale durerii toracice, cum sunt, de pilda, afectiunile gastrointestinale sau cele musculo-scheletice. Ar putea exista o componenta psihica?

Aceasta denumire nu reflecta un diagnostic medical, ci se pare ca este folosita ca o modalitate de eschivare de la identificarea cauzei reale. Poate ca nu va fi gasita o explicatie clara, dar nu ar trebui sa ne bazam rationamentul clinic pe un termen atât de vag.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

ART OF MEDICINE

 “Troponin-negative chest pain”—a diagnostic evasion?

A se cita: BMJ 2012;344:e1682

Primim cu placere contributii la aceasta rubrica via biroul nostru editorial online: https://mc.manuscriptcentral.com/bmj

Autor: 
Ibrahim Ali, foundation year 2 doctor, Hillingdon Hospital, London ibrahim.ali04@imperial.ac.uk