“CLICK AICI PENTRU A VEDEA UN MEDIC”

Este revoltator de ineficient

si foarte, foarte putini medici

vor, de fapt,

un asemenea stil de viata,

dar a fost incredibil de distractiv

–Jay Parkinson,

Brooklyn, New York

 

Tehnologia ne readuce consultatiile la domiciliu. Nigel Hawkes arata, in cele ce urmeaza, ca exista o tendinta globala ca aplicatiile medicale sa adopte modelul

 Uber pentru piata serviciilor prin intermediul unui telefon inteligent. Ingrid Torjesen analizeraza aparitia companiilor private care, in schimbul unei taxe, ofera acces virtual la medici generalisti, un astfel de model neimplicand favorizarea liderilor profesiei

 

Uber pentru asistenta medicala

Oare e momentul sa reinventam vizitele la domiciliu? In cadrul sistemului public national britanic de asistenta medicala (NHS – National Health System), o astfel de practica a inregistrat, decenii la rand, un declin constant, iar actualmente, frecventa ei este de sub una din 25 de consultatii acordate de medicul de familie. In SUA, rata solicitarilor la domiciliu este si mai mica (aproximativ una la 100 de consultatii), dar antreprenorii din sfera aplicatiilor pentru dispozitivele inteligente sunt de parere ca pot da timpul inapoi.

In ultimii doi ani au aparut mai multe companii mici care se pretind a fi “Uber pentru asistenta medicala.” Asa cum orasenii grabiti pot convoca un taxi via aplicatia Uber de pe telefonul inteligent, parintii ingrijorati pot chema acum un medic sa le trateze copilul de durerea auriculara, iar angajatii pot comanda la birou un vaccin antigripal, pe care-l primesc rapid, ca pe pizza.

“Putem face si noi tot ceea ce poate face un medic din asistenta primara,” sustine Renee Dua, specialist nefrolog si fondator al Heal, o companie start-up de pe coasta de vest care, de la lansarea ei de acum un an, in orasele californiene Los Angeles si Orange County, a tratat 2 000 de pacienti. Ea si sotul ei au initiat serviciul dupa ce au facut eforturi sa stabileasca o consultatie la pediatru pentru fiul lor si au petrecut o seara ingrozitoare in departamentul de urgenta.

Heal lucreaza zilnic, de la 8 dimineata la 8 seara, iar pentru o taxa de 99 $ (68 £;  88 €) va aduce un medic la usa dumneavoastra in 60 de minute.

 

Mentinerea flexibilitatii

Dua se implica personal, cu placere, in vizitele la domiciliu si ii place acest lucru. “Ieri, toata dimineata mi-am vazut pacientii de la nefrologie, iar dupa-amiaza am facut vizite la domiciliu,” a spus ea unui reprezentant al The BMJ. “Intr-un cabinet medical sunt multe responsabilitati: ai angajati, programari, asigurari, trebuie sa faci fata costurilor implicate de conducerea unei afaceri. Cu Heal, un asistent medical se ocupa de aprovizionare. Nu ai birou, iar noi platim personalul, ne ocupam de asigurarea ta de malpraxis. Singurul tau obiectiv este sa fii prezent acolo si sa te concentrezi asupra acelui pacient. Asistentul medical iti poate fi scrib. La Heal, o vizita dureaza, in medie, 25 de minute, pe cand o consultatie in SUA, doar zece minute. Poti sa-ti imparti timpul in functie de propriile-ti trebuinte. Daca trebuie sa fii acasa la ora 15 ca sa-ti iei copiii de la scoala, noi putem sa ne incadram in aceasta cerinta. Prin urmare, exista o mare flexibilitate si un grad mult mai ridicat de autonomie si de independenta, adica exact ceea ce vor toti doctorii.”

Pager, cu baza in New York si San Francisco, are acelasi model de business, oferind o prima vizita pentru 50 $, crescand la 200 $ pentru cele ulterioare. A lansat un serviciu “Pager for Business” ce ofera vizite la birouri, pentru care angajatii platesc numai 25 $. Altele, bazate pe aceeasi idee, includ MedZed din Atlanta, Dispatch Health din Denver si Retrace Health din Minneapolis. Chiar si Uber a incercat, in aceasta iarna,  ”marea cu degetul”, oferind vaccinari antigripale la domiciliu in 35 de orase americane pentru suma de 10 $ – dar numai intr-o singura zi.

In afara Statelor Unite ale Americii, se pare ca lider in acest domeniu este compania portugheza Knok, care isi prezinta inspirat menirea, pe site-ul propriu, cu sloganul: “Knok, Knok . . . iti bate la usa doctorul”.

Cu ajutorul unei harti si al unui GPS, utilizatorii pot selecta un medic disponibil din zona lor de domiciliu si pot ii pot solicita o vizita. Plata – de la 60 € la 100 € – se face prin intermediul aplicatiei, ce include si feedback de la alti utilizatori. Fondatorul, Jose Bastos, a afirmat, in cotidianul Publico din Lisabona, ca pana in prezent a avut pe lista 50 de medici, iar alti 70 si-au aratat disponibilitatea, si crede ca serviciul oferit de el este singurul de acest tip din Europa.2

Dua spune ca se astepta ca recrutarea doctorilor sa fie dificila, dar s-a dovedit ca temerea ii era nefondata. “Am ajuns ca medicii sa vina la noi – sunt deja liste de asteptare. Avem medici de familie, internisti si pediatri, precum si un numar adecvat de specialisti care au venit la noi si ne-au spus ca specialitatea lor se preteaza la vizitele la domiciliu – reumatologii, de exemplu.”

 

Poate fi eficient un asemenea demers?

In Marea Britanie, unde oamenii nu sunt obisnuiti sa plateasca in  numerar pentru asistenta medicala, s-ar putea sa fie mai dificil. Iar Jay Parkinson, un medic din New York care, in anii de inceput ai aplicatiilor, in 2007, a lansat in Brooklyn o practica unica, bazata pe iPhone, se indoieste ca are vreun viitor. A mers, dar s-a chinuit foarte mult, mergand zilnic la New York, pe frig si zapada, pentru a vedea sapte sau opt pacienti, pe cand un medic poate consulta in cabinet pana la 30 de persoane. “Este revoltator de ineficient si foarte, foarte putini medici vor dori un asemenea stil de viata,”a conchis el. “Dar a fost incredibil de distractiv.” Acum a lansat si Sherpaa, o companie care ofera consultatii online.3

Dua, in schimb, nu are dubii. “Afacerea merge bine in California,” afirma ea. “Intentionam sa perfectionam modelul aici si apoi sa-l extindem la nivel national si international.”

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Nigel Hawkes, jurnalist independent, Londra, Regatul Unit

”CLICK HERE TO SEE A DOCTOR”

A se cita: BMJ 2016;352:i771

Articolul se gaseste la: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i771

Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
BMJRo