“Bine tolerat” este intolerabil

”Toleranta” la un medicament poate fi naturala sau dobandita.

In terapeutica insa, termenul este utilizat cu sensul de ”puterea sau capacitatea de a suporta”.

Adesea, in titlurile ori rezumatele articolelor stiintifice se afirma ca noile medicamente sunt ”bine tolerate”, ceea ce deseori nu se regaseste, insa, si in continutul lucrarilor respective, unde sunt prezentate efectele adverse.

Iata un exemplu tipic: din 181 de paciente cu cancer mamar si metastaze osoase care au primit biofosfonati intravenos, 13 au dezvoltat ”afectare renala” sau ”toxicitate renala”, una a avut osteonecroza mandibulara, iar 29 hipocalcemie, doua dintre cazuri fiind suficient de grave pentru a necesita spitalizare. Titlul articolului? ”Administrarea prelungita a biofosfonatilor este bine tolerata...”. 

Un medicament despre care se afirma astazi ca este bine tolerat s-ar putea ca maine sa nu mai fie considerat asa ori sa se constate ca nu e chiar atat de inofensiv. O cautare simpla pe PubMed a identificat 70 000 de articole pentru ”bine tolerat” si 400 pentru ”nu este bine tolerat”. Corespondenta dintre ”bine tolerate” si ”rosiglitazona” sau ”rofecoxib” a generat 125 de rezultate pentru ”bine tolerat” si 85 pentru ”nu este bine tolerat”.

Conceptul de toleranta la medicamente nu este bine definit. Termenul nu garanteaza absenta reactiilor adverse importante. In cel mai bun caz inseamna ca ”determina reactii adverse cu care participantii se obisnuiesc vrand-nevrand”. Este necesar ca editorii si referentii sa insiste ca expresia ”bine tolerate” sa nu se mai regaseasca http://www.achaten-suisse.com/ in articolele privitoare la produse medicamentoase. In schimb, autorii trebuie sa arate cu precizie care au fost efectele si reactiile adverse, cat de des au aparut si cu ce intensitate.  

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Jeffrey K Aronson, farmacologie clinica, Nuffield Department of Primary Care Health Sciences, University of Oxford, Oxford OX2 6GG, UK,

 jeffrey.aronson@phc.ox.ac.uk

 

ART OF MEDICINE

“Well tolerated” is intolerable

A se cita: BMJ 2014;349:g5385

Traducere: 
Dr. Gianina Luca
Autor: 
BMJRo