Transplantul de materii fecale

Este inca nevoie de studii clinice bune pe termen lung si de monitorizare

 

Infectia recurenta cu Clostridium difficile este o afectiune severa si adesea fatala.1 Circa un sfert dintre pacienti au o recidiva dupa o infectie initial usoara, pentru ca tratamentul cu antibiotice distruge diversitatea florei microbiene intestinale normale si permite dezvoltarea bacteriei C. difficile.

            Standardul de ingrijire il constituie terapia cu antibiotice ca vancomicina si metronidazolul, cu sau fara lavaj intestinal ori probiotice. O metaanaliza ce a inclus doua studii clinice randomizate si mai multe serii de caz cuprinzand 516 pacienti a constatat, insa, o rata a succesului de 85% cu un tratament nemedicamentos nou, fata de numai 20% cu vancomicina.2 Tratamentul respectiv, denumit transplantare de microbi fecali, consta in introducerea in colonul pacientului, printr-un tub nazogastric sau prin rect, a materiilor fecale lichefiate (ori a continutului lor microbian criogenat) provenite de la un donator sanatos. Un al treilea studiu clinic randomizat recent a fost oprit la scurt timp, ca urmare a superioritatii coplesitoare a transplantului fecal, cu rate de succes de 90% in comparatie cu 26% pentru vancomicina.3 Pana in prezent, astfel de transplanturi par a fi relativ sigure la pacientii imunocompromisi si la cei varstnici.4, 5

 

{i acum, bancile de fecale

Transplanturile de materii fecale sunt folosite la bolnavi care prezinta intregul spectru al infectiei provocate de C. difficile, insa datele privitoare la efectul lor in infectiile aflate la debut sau in cele foarte rezistente sunt insuficiente si exista putine comparatii intre diferitele metode si rute de inoculare, incluzand criogenarea microbilor donori in capsule orale rezistente la acid.6

            Primul studiu clinic randomizat a fost publicat in 2013, iar Food and Drug Administration (FDA – Administratia Alimentelor si Medicamentelor) a aprobat exceptarea sa temporara de la statutul de tratament in curs de investigare, sub presiunea pacientilor si clinicienilor.

            In prezent, peste 500 de centre din SUA ofera transplant de materii fecale, cele mai multe folosind donatii congelate de la organizatia non-profit a bancii de materii fecale din Boston, OpenBiome. Transplantul de materii fecale pentru infectia cu C. difficile a fost sustinut cu prudenta de American Academy of Gastroenterology of Microbiology and Infectious Diseases (Academia Americana de Gastroenterologie si de Societatea Europeana de Microbiologie si Boli Infectioase). In timp ce autoritatile de reglementare europene si australiene inca nu au luat o decizie, UK National Institute for Health and Care Excellence (Institutul National pentru Excelenta in Ingrijiri si Sanatate al Marii Britanii) l-a aprobat anul trecut. Medicnes and Healthcare Products Regulatory Agency (Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor pentru Sanatate) a clasificat temporar transplantul fecal ca produs medicinal (cu exceptare de la multe din barierele obisnuite). Prudenta este de inteles, atata timp cat nu exista inca date solide pe termen lung sau inregistrari, desi se depun eforturi in acest sens. Oricum, literatura de specialitate disponibila pana acum sugereaza ca efectele adverse sunt rare.

            In contrast cu SUA, Regatul Unit are doar circa sapte centre (incluzand unul privat) ce ofera tratamentul. Pe masura ce studiile viitoare si rezultatele pe termen lung vor fi publicate, folosirea transplantului de materii fecale se va raspandi probabil si la alte boli mai frecvente, a caror asociere cu microbiomul a fost descoperita recent. Au fost initiate studii clinice pentru sindromul colonului iritabil, pentru boli intestinale inflamatorii, encefalopatie hepatica si autism. Exista un potential de aplicare si in asistarea chimioterapiei.

            Microbii intestinali au un rol important, cu multiple influente asupra sanatatii si sistemului nostru imun. In multe boli cronice obisnuite este observata o reducere a diversitatii speciilor, la oameni au fost sesizate asocieri intre starea microbiomului si multe afectiuni, iar experimentele convingatoare pe soareci leaga microbiomul de mecanisme specifice ale alergiei si infectiei.8 In ciuda acestor progrese stiintifice, forurile de reglementare ezita sa aprobe folosirea transplanturilor de materii fecale in afectiunile ce nu ameninta viata, pe motiv ca sunt greu de clasificat si de controlat.

 

Intuitii

Pe langa riscul evident de infectie (redus prin screening), exista si posibile riscuri pe termen lung, exemplificate prin doua raportari bazate pe observarea unor pacienti infectati cu C. difficile care s-au vindecat de boala, dar apoi s-au ingrasat substantial, probabil din cauza microbioamelor donatorilor.9 Mai ingrijoratoare este transmiterea potentiala a anxietatii si depresiei. Desi nu este un fapt dovedit la om, microbii intestinali pot produce o varietate de neurotransmitatori (dopamina, acid gama-amino-butiric si serotonina), astfel ca, odata transferati intr-o gazda noua, ar putea sa determine un dezechilibru al acestor neurotransmitatori.10 Riscurile mentionate homepage sugereaza necesitatea unui control atent al transplantului de materii fecale si a urmaririi donatorilor, dar chiar tinand cont de aceste avertismente, o atare terapie este evident mai eficienta decat antibioticele in tratamentul unor afectiuni ca infectia cu C. difficile.

            Pe langa perfectionarea transplantului de materii fecale in sensul includerii majoritatii microbilor benefici esentiali, pentru a putea oferi recomandari rezonabile avem nevoie de mai multa experienta si de un numar mai mare de centre, de un screening adecvat al donatorilor, de studii clinice bune, pe termen lung si de proceduri de monitorizare. Altfel, in special ca urmare a usurintei cu care, urmand instructiunile de internet, procedura poate fi efectuata acasa, e posibil ca pacientii cu numeroase acuze cronice sa-si piarda rabdarea si sa se ocupe singuri de rezolvarea lor, cu consecinte imprevizibile. 

Rate this article: 
Average: 4.1 (9 votes)
Bibliografie: 

Faecal transplants

Still need good long term trials and monitoring

A se cita: BMJ 2015;351:h5149

Unknown column 'r' in 'where clause'

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Tim Spector, professor, Department of Twin Research and Genetic Epidemiology, King’s College London tim.spector@ kcl.ac.uk Rob Knight, professor, Departments of Pediatrics and Computer Science and Engineering, University of California, San Diego