Demersurile destinate combaterii schimbarii climatice ar putea imbunatati si sanatatea oamenilor

Conform unui nou raport, schimbarea climei ofera prilejul unei ameliorari considerabile a sanatatii oamenilor, deoarece masurile necesare contracararii fenomenului vor purifica aerul, vor incuraja o viata mai activa, vor reconstrui orasele intr-o maniera mai propice traiului si vor imbunatati dieta locuitorilor.

Daca nu se face nimic, sustine Commission on Climate Change (Comisia pentru Schimbarea Climei) a revistei the Lancet (thelancet.com/commissions/climate-change), sanatatea oamenilor este serios periclitata, in contextul cresterii frecventei efectelor directe (valurile de caldura, inundatiile, seceta si furtunile) si a celor indirecte (modificarea tipului de boala, nesiguranta rezervelor alimentare, migratia involuntara, dizlocarea si conflictele). Toate consecintele mentionate au capacitatea de-a anula ceea ce s-a castigat in ultimii 50 de ani in privinta dezvoltarii si a sanatatii umane.

Dar daca sunt intreprinse demersurile corecte vor exista multe beneficii in afara de prevenirea cresterii temperaturii globale, a declarat, in cadul unei conferinte de presa organizata la Science Media Centre din Londra, pe 22 iunie, presedintele asociat al comisiei, Anthony Costello.

“Efectele unei cresteri a temperaturii globale cu 4°C sunt foarte serioase si pot fi catastrofale”, a spus el. “Este o urgenta medicala ce necesita luarea imediata a unor masuri. Dar daca putem s-o rezolvam, este o posibilitate extraordinara pentru sanatate. Tot ceea ce dorim sa facem pentru a ne proteja impotriva schimbarii climatice va contribui la ameliorarea sanatatii noastre si la realizarea unor economii substantiale. De fapt, combaterea fenomenlui in speta ofera generatiilor urmatoare una dintre cele mai remarcabile posibilitati de a veni in sprijinul sanatatii umane.”

Costello, coordonator al Institute for Global Health (Institutul pentru Sanatate Globala) de la University College London, a spus ca se stia ce masuri erau necesare pentru a evita o asemenea crestere a temperaturii. “Chestiunea in cauza nu este de natura tehnica, ci politica“, a mai afirmat el.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

Steps to combat climate change would also improve human health
A se cita: BMJ 2015;350:h3416
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h3416

Autor: 
Nigel Hawkes, LONDRA