Inca nu exista dovezi in sprijinul screeningului dementei, sustine comitetul consultativ national de resort

Medicii generalisti au intrebat din nou de ce NHS England (sistemul national de sanatate din Anglia) continua sa promoveze ”depistarea cazurilor” de dementa, dupa ce comitetul consultativ pentru screening din Regatul Unit si-a reafirmat opinia ca actualul test de detectare a bolii in speta nu este suficient de precis pentru a-i justifica utilizarea de rutina.

Dupa analiza dovezilor privitoare la screeningul pentru dementa al persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, UK National Screening Committee (Comitetul National pentru Screening al Regatului Unit) a ajuns la concluzia ca niciunul dintre testele folosite in prezent in practica nu poate diferentia net subiectii cu dementa de cei fara si ca, pentru a recomanda screeningul, ar fi nevoie de tratamente eficiente, capabile sa incetineasca sau sa previna boala, inexistente in momentul de fata.

Comitetul a spus ca testele actuale au aratat ca intre 7 si 17% dintre oamenii cu varsta de peste 65 de ani au un usor deficit cognitiv, dar numai 5-10% dintre ei vor dezvolta dementa in fiecare an. A mai afirmat ca, prin folosirea unor atari teste, s-ar detecta prezenta bolii la 18 dintr-o suta de persoane, cand de fapt numai sase ar avea-o, celelalte 12, fara afectiunea in speta, primind un rezultat fals pozitiv, in timp ce in cazul alteia, care chiar avea dementa, diagnosticul ar fi ratat si i s-ar oferi false asigurari ca totul e in regula.

Incepand cu octombrie 2014, medicii de familie din Anglia au primit cate 55 ₤ pentru fiecare diagnostic de dementa, in cadrul unui program proiectat pana la sfarsitul lui martie.2 Doctorii cred ca plata a fost introdusa pentru a ajuta guvernul sa-si indeplineasca obiectivul fixat in 2012, de a identifica doua treimi dintre oamenii care se estimeaza ca vor avea dementa pana in 2015. La acea data, cifrele aratau ca numai 42% dintre cei cu dementa aveau un diagnostic oficial. NHS England a declarat ca, pana in prezent, 375 000 (55%) dintre cei 683 000 estimati a avea boala au fost diagnosticati cu dementa.

Remunerarea doctorilor generalisti a fost criticata, insa, de multi medici, inclusiv de Simon Wessely, presedinte al Royal College of Psychiatrists (Colegiul Regal al Psihiatrilor), care a spus ca ar fi mai bine ca banii respectivi sa fie investiti in asistenta sociala si in cercetarea pentru gasirea unor tratamente noi.

Martin Brunet, medic generalist in Surrey, a afirmat ca a plati doctorii pentru a pune un anume diagnostic inseamna a ”depasi bariera etica”. Anul trecut in noiembrie, Brunet si altii s-au adresat in scris conducerii NHS, solicitand retragerea programului. El a descris ultima actualizare privitoare la screeningul dementei primita de la National Screening Committee ca fiind ”de mare ajutor” si a spus: ”Din pacate, in ciuda faptului ca nu a existat niciodata o recomandare pentru screeningul dementei, politica NHS England a fost de a introduce programele de detectare a bolii in asistenta primara si secundara, folosind termenul ”depistare de cazuri” pentru a ocoli indicatiile date de National Screening Committee. Aceasta recomandare actualizata trebuie sa le reaminteasca de urgenta decidentilor politici ca astfel de programe sunt in contradictie cu cele mai bune dovezi si ca in asistenta dementei este necesar ca accentul sa fie pus pe facilitarea accesului la diagnostic al celor care il cauta si pe imbunatatirea ingrijirii celor deja diagnosticati.”

Jeremy Hughes, director executiv al Societatii Alzheimer, a aprobat punctul de vedere al comitetului, conform caruia nu este indicat screeningul tuturor persoanelor cu varsta de peste 65 de ani. ”Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca putin peste jumatate din cei 850 000 de oameni cu dementa din Regatul Unit au in prezent un diagnostic, sunt esentiale programele care ii identifica si ii ajuta pe cei cu risc de instalare a bolii,” a spus el.

Alistair Burns, directorul clinic national pentru dementa al NHS England, a afirmat ca a sustinut decizia National Screening Committee, dar ca ”pentru a putea primi asistenta individualizata si sustinerea de care au nevoie” este necesara identificarea unui numar mai mare de persoane cu dementa.”

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Evidence to back dementia screening is still lacking, national advisory committee says

Citati articolul ca: BMJ 2015;350:h295

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h295

Autor: 
Zosia Kmietowicz, THE BMJ