Multe cancere esofagiene si gastrice sunt descoperite prea tarziu

Un audit a constatat ca numarul pacientior care supravietuiesc dupa chirurgia cancerului esofagian si gastric  a atins cel mai inalt nivel de pana acum, dar multe cazuri sunt diagnosticate prea tarziu pentru ca bolnavii sa beneficieze de pe urma tratamentului.

Auditul national pentru cancerul esogastric a observat ca mortalitatea la 30 de zile dupa interventia chirurgicala a scazut de la 4,1%, intre anii 2008 si 2010, cand a fost initiat, la 2,3%, in perioada 2011–2013; aceeasi tendinta descendenta – de la 6,5% la 4,5% – a avut si mortalitatea la 90 de zile.

Studiul a cules date despre toti cei 22 832 de pacienti din Anglia si Tara Galilor care au fost diagnosticati cu cancer esofagian sau gastric intre 1 aprilie 2011 si 31 martie 2013. Proportia celor luati in considerare pentru tratamentul curativ a crescut, in cinci ani, de la 35,9% la 37,3%, ceea ce inseamna ca majoritatea prezinta in continuare boala incurabila.

Richard Hardwick, chirurg si presedinte ales al Association of Upper Gastrointestinal Surgeons (Asociatia Chirurgilor de Tract Gastrointestinal Superior), a spus ca nu era clar de ce se inregistrase doar o crestere neinsemnata a planurilor curative, ce se datora, in parte, faptului ca ”pentru tratarea cancerului esofagian, se ofera chimioradioterapie fara chirurgie unui numar mai mare de pacienti”, ceea ce, dupa parerea sa, ”impune o urmarire atenta, actualmente neeexistand trialuri randomizate de buna calitate pentru evaluarea unei atari strategii; se vede tot mai frecvent ca, in cazul bolnavilor care prezinta cancer scuamos al esofagului, echipele multidisciplinare decid sa excluda chirurgia din tratamentul radical; nu stim daca, in situatia in care tumora reapare fara metastaze la distanta, astfel de pacienti sunt sau nu supusi esofagectomiei de salvare.”

In fiecare an, circa 15 500 de persoane din Anglia sunt diagnosticate cu cancer esofagian sau gastric, insa proportia celor care supravietuiesc timp de cinci ani este scazuta: 13% pentru cancerul esofagian si 18% pentru cel gastric.

Rezultatele modeste sunt determinate, partial, de diagnosticul tardiv. Doar unul din 20 de cazuri a fost diagnosticat in stadiu precoce, in conditiile in care ar putea fi vndecate trei patrimi. Esentiala este si rezectia completa a cancerului prin operatie. Raportul auditului consemneaza o reducere a proportiei de pacienti cu tumora reziduala dupa chirurgie pentru cancer esofagian si mentioneaza ca acelasi lucru trebuie sa se intample si in privinta cazurilor de cancer gastric.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

Many oesophageal and gastric cancers are detected too late
Citati articolul ca: BMJ 2014;349:g7340

Many oesophageal and gastric cancers are detected too late RCP holds firm on opposition to assisted dying doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g7340

Autor: 
Zosia Kmietowicz THE BMJ