Colegiul Regal al Medicilor isi mentine ferm opozitia fata de moartea asistata

Royal College of Physicians (RCP – Colegiul Regal al Medicilor) si-a reafirmat pozitia de respingere a ideii de moarte asistata dupa ce un sondaj de opinie intern a aratat ca majoritatea membrilor lui nu sustineau o modificare a legii.

S-a constatat, insa, o modificare a opiniei fata de momentul in care RCP intiase, in 2006, un demers identic: numarul celor care se opuneau schimbarii legislative cu privire la moartea asistata a scazut cu 10,7%.

Chestionarul a fost trimis catre 21 674 de rezidenti si membri ai RCP, inclusiv celor pensionati. Dintre acestia, 40% (8 767) l-au accesat, dar numai 31% dintre participanti au raspuns la fiecare intrebare.

S-a constatat ca 62,5% erau de acord cu afirmatia ”Credem ca in actualul cadru legislativ, odata cu imbunatatirea ingrijirii paliative, poate fi furnizata o asistenta clinica de calitate si ca pacientii pot muri cu demnitate. Nu este necesara o modificare a legislatiei.” Prin comparatie, in 2006, numarul sustinatorilor reprezenta 73,2% din totalul participantilor la sondaj.

Cand intrebarea a fost formulata altfel, 57,5% s-au declarat impotriva unei modificari legislative ce ar permite suicidul asistat medical pentru persoanele cu boli terminale, iar 32% s-au pronuntat in favoarea ei. Alti 10% sustineau o astfel de asistenta, dar nu din partea medicilor.

Din totalul celor chestionati, unul din cinci a spus ca, daca s-ar schimba legea, ar fi pregatiti sa se implice in ceea ce presupune moartea asistata; 58% s-au opus si 20% s-au declarat neutri. Rezultate similare au fost obtinute si dupa sondajul din 2006.

Dintre cei care au raspuns, 44% erau de parere ca, in numele organizatiei pe care o reprezinta, RCP trebuia sa-si manifeste opozitia fata de moartea asistata, 25% credeau ca, dimpotriva, ar trebui sa fie in favoarea ei si 31% erau adeptii unei atitudini neutre.

Andrew Goddard, sef de clinica si responsabil cu problemele profesionale in cadrul RCP, a spus: ”Chiar daca, si in prezent, majoritatea sunt impotriva modificarii legii, recunoastem ca opinia generala s-a schimbat de-a lungul ultimilor opt ani si vom continua sa implicam in dezbateri atat membrii colegiului cat si conducerea lui.”

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 

Royal College of Physicians holds firm on opposition to assisted dying

Citati articolul ca: BMJ 2014;349:g7420.

 

Autor: 
Jacqui Wise, LONDRA