Sindromul rezidentului socat

Epuizarea este un fenomen frecvent intalnit si bine cunoscut in randul rezidentilor de anul I la medicina interna. Consecintele pot fi: ingrijirea necorespunzatoare a pacientilor, erorile, calitatea slaba a vietii si depresia. Inca nu au fost publicate date privitoare la surmenajul din primele saptamani de rezidentiat in comparatie cu restul anului I.

De-a lungul celor doua decenii de activitate didactica la conducerea unui departament de medicina am intalnit rezidenti care, pentru bunele lor performante generale, fusesera selectati ca studenti si interni, dar a caror activitate la inceputul programului de rezidentiat era aproape socanta. Cu putin antrenament, pot fi usor identificati: prezentarile pacientilor lor sunt nesigure, iar ei alearga prin department, de colo-colo, intr-o stare de hiperactivitate vizibila, dar fara sa duca mai nimic la bun sfarsit; par a fi de-a dreptul socati. Prin urmare, ar trebui ca rezidentii sa nu fie niciodata judecati prematur, dupa calitatea activitatii din primele saptamani. Asa cum un miocard socat in urma unor episoade repetate de ischemie poate sa-si reia complet functia, un rezident socat de prea multe responsabilitati noi si de volumul de activitati pe care este nevoit sa le coordoneze isi poate ameliora rezultatele intr-un mediu de invatare propice, daca i se acorda sprijin si timp sa se adapteze.

Din propria mea experienta am constatat ca, intr-o atare situatie, majoritatea rezidentilor isi revin intr-un timp relativ scurt. Panta abrupta a imbunatatirii performantei lor este dovada ca problema cu care se confrunta are un caracter acut si, foarte probabil, reversibil. Este bine ca medicii seniori din spitale sa fie mai constienti de existenta a ceea ce s-ar putea numi ”sindromul rezidentului socat”. Atenuarea lui poate fi dobandita printr-o initiere mai blanda, treptata, in complicata rutina a rezidentiatului, dublata de sustinere din partea colegilor mai experimentati.

Rate this article: 
Average: 4.5 (6 votes)
Bibliografie: 

 

ALL THINGS CONSIDERED

Stunned resident syndrome

Cite this as: BMJ 2012;345:e6436

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Ami Schattner Department of Medicine, Kaplan Medical Centre, Hebrew University and Hadassah Medical School, Jerusalem, Israel amiMD@clalit.org.il