În cadrul discutiilor despre clima ale Natiunilor Unite, China afirma ca trebuie sa fie tratata in continuare ca natiune in curs de dezvoltare

La sesiunea de deschidere a United Nations General Assembly (Adunarea Generala a Natiunilor Unite) din 23 septembrie 2014, primul ministru al Marii Britanii, David Cameron, si-a luat angajamentul de a reduce emisiile gazelor de sera, însa a fost doar unul dintre putinii lideri guvernamentali aflati pe o atare pozitie.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki Moon, i-a invitat pe sefii de state din întreaga lume sa discute pe aceasta tema, ca o pregatire pentru urmatoarea runda a negocierilor privind clima, programata in 2015 la Paris. Cameron a afirmat ca, la noua întrunire, va face presiuni in favoarea unei reduceri cu 40% a emisiilor totale globale pâna în 2030.

Guvernul chinez nu a adus nimic nou, repetându-si doar angajamentul de a scadea, pâna în 2020, ”intensitatea carbonului” – emisiile de carbon pe unitatea de produs intern brut. A insistat ca China sa fie în continuare tratata ca o tara în curs de dezvoltare, desi în prezent este a doua economie a lumii si produce cea mai mare cantitate de bioxid de carbon. Ea este responsabila de producerea a 10 miliarde de tone de emisiii, aproape o treime din totalul mondial de 36 de miliarde de tone. Pe locul doi se afla SUA, care genereaza 5,2 miliarde de tone.

Presedintele american Barack Obama a mentionat faptul ca si tara sa a reusit sa restranga poluarea cu carbon: ”În ultimii opt ani, Statele Unite ale Americii au redus poluarea totala cu carbon mai mult decât orice alta natiune a lumii.” Scaderea cu 10%, de catre SUA, a fost, însa, mai mica decât cea de 13,9%, realizata de Europa în aceeasi perioada.

Comentatorii sunt de parere ca scaderea emisiilor din SUA a fost, în cea mai mare parte, o consecinta a recesiunii si ca emisiile vor creste din nou odata cu revenirea economiei americane care, in primele sase luni ale anului 2014, a produs cu 3% mai mult decât în aceeasi perioada a anului precedent si cu 6% mai mult decât în 2012.

Delegatii au discutat si despre Green Climate Fund (Fondul pentru Clima Verde), creat în 2010 in ideea de-a ajuta statele sarace sa faca tranzitiile necesare pentru a limita tendintele de schimbare a climei. Acesta a avut ca model UN Millenium Development Fund (Fondul de Dezvoltare pentru Mileniu al Natiunilor Unite) si Global Fund for AIDS, TB, and Malaria (Fondul Global pentru SIDA, TBC si malaria).

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 

China tells UN climate talks it should still be treated as developing nation

EDITORIAL, p. 10; ANALIZE, p. 15

A se cita: BMJ 2014;349:g5925

Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Bob Roehr, WASHINGTON, DC