Un studiu sustine existenta unei corelatii intre deficienta de vitamina D si riscul de instalare a dementei

Un studiu publicat recent în revista Neurology a constatat ca deficitul sever de vitamina D este asociat cu un risc aproape dublu ca oamenii care au o astfel de problema sa faca dementa.
Cercetatorii au analizat datele obtinute de la 1 658 de persoane vârstnice din SUA care participasera la Cardiovascular Health Study (Studiul Sanatatii Cardiovasculare) – un studiu populational prospectiv, efectuat în anii 1990, pentru a explora riscurile afectiunilor cardiovasculare. La data inrolarii, toti participantii selectati pentru noile investigatii erau pacienti de ambulator, nu aveau nici dementa, nici boala cardiovasculara, nici istoric de atacuri ischemice tranzitorii sau de AVC, si li se determinasera concentratiile serice de 25-hidroxivitamina D – 25(OH)D.
Cercetatorii de la University of Exeter Medical School au stabilit ca valorile nivelului de 25(OH)D mai mici de 25 nmol/l caracterizau un deficit grav, cele situate intre 25 si 50 nmol/l defineau existenta unei deficiente, iar cele peste 50 nmol/l denotau o concentratie suficienta.
Ei au aratat ca, dupa o monitorizare medie de 5,6 ani (deviatia standard 1,6, mediana 6,1, intervalul 0,1–8,4), la 171 de participanti aparuse dementa de toate cauzele, iar la 102 se instalase boala Alzheimer.
Fata de cei care aveau o concentratie suficienta de 25(OH)D, rata ajustata a hazardului pentru dementa de toate cauzele a fost de 2,25 (interval de încredere 95% 1,23–4,13), la subiectii cu deficit sever, si de 1,53 (1,06–2,21) la cei cu deficienta. Rata hazardului pentru maladia Alzheimer a fost de 2,22 (1,02–4,83), la participantii cu deficit accentuat, si de 1,69 (1,06–2,69), la cei cu deficienta.
Cercetatorii sustin ca nu se stie cum anume ar putea vitamina D sa scada riscul de dementa si de boala Alzheimer, dar ca în creier sunt exprimati unii receptori ai acesteia, iar forma ei activa – 1,25-dihidroxi-vitamina D3 – regleaza factorii neurotrofici implicati în supravietuirea, dezvoltarea si functionarea celulelor neurale.
Ei au mai aratat ca, in vitro, vitamina D stimuleaza macrofagele, ce intensifica procesul de clearance al placilor amiloide, reducand, totodata, citotoxicitatea si apoptoza induse de amiloid în neuronii corticali primari.
Cercetatorii au conchis: ”Rezultatele noastre sustin ipoteza ca vitamina D are un efect neuroprotector si ca, în contextul riscului de aparitie a dementei, concentratia suficienta s-ar putea situa in proximitatea valorii de 50 nmol/l."

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi