Cercetatorii au constatat ca aspirina administrata zilnic reduce riscul de aparitie a cancerului si pe cel de deces provocat de boala

Cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au constatat ca utilizarea zilnica a aspirinei poate scadea considerabil riscul de instalare a cancerului – în special a tumorilor de tract gastrointestinal – si pe cel de deces din cauza acestuia.

In vederea obtinerii beneficiilor scontate, era necesar ca, între 50 si 65 de ani, pacientii sa ia o doza zilnica de 75–100 mg timp de cel putin cinci ani si, preferabil, pe durata a zece ani. Nu s-a observat niciun efect favorabil de-a lungul primilor trei ani ai curei. Ratele deceselor au inregistrat o tendinta descendenta dupa cinci ani, iar majoritatea beneficiilor au fost vizibile dupa ce pacientii luasera medicatia respectiva o perioada prelungita de timp, sistand-o ulterior.

Cercetatorii au adunat cele mai recente sinteze sistematice privitoare la impactul aspirinei atat asupra incidentei cancerelor si a evenimentelor cardiovasculare specifice cat si asupra mortalitatii provocate de acestea. Ei au cuantificat si prejudiciile administrarii medicamentului in speta prin prisma incidentei sângerarii gastrointestinale, a ulcerelor peptice si-a accidentelor vasculare cerebrale, precum si a mortalitatii de pe urma lor.

Rezultatele, publicate în Annals of Oncology, au aratat ca aspirina ar putea reduce incidenta cancerului colorectal cu pâna la 35% si mortalitatea cu pâna la 40%. În cancerul esofagian, incidenta a fost diminuata cu pâna la 30% si mortalitatea cu pâna la 50%, iar în cel gastric, aceiasi parametri au scazut cu pâna la 30% si, respectiv, cu 35%. Studiul a sesizat si un efect ceva mai slab asupra cancerelor pulmonar, de prostata si mamar.

S-a demonstrat si faptul ca aspirina a avut o actiune preventiva asupra infarctului miocardic: a redus atat incidenta bolii, cu pâna la 18%, cat si mortalitatea asociata, cu pâna la 5%. Si mai complex a fost impactul asupra accidentelor vasculare: utilizarea ei a exercitat un efect advers asupra celor hemoragice, dar a avut o influenta favorabila in cazul celor ischemice.

Cercetatorii au realizat un model al efectului unei cure cu aspirina timp de zece ani asupra tuturor pacientilor din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 50 si 64 de ani si au constatat ca, dupa doua decenii, ar urma sa fie salvate astfel 121 902 vieti, ar scadea cuantumul deceselor de pe urma cancerului (cu 130 357) si a infarctului de miocard (cu 9 473), insa ar creste cu 17 923 cel al mortilor provocate de accidentele vasculare cerebrale.

Rate this article: 
Average: 3.2 (6 votes)
Autor: 
Ingrid Torjesen, LONDRA