NICE: cei mai multi pacienti cu fibrilatie atriala au nevoie de anticoagulante

Conform unui ghid actualizat pentru fibrilatia atriala (FA) de la National Institute for Health and Care Excellence (NICE – Institutul National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire), ar trebui ca aproape tuturor pacientilor cu FA sa li se prescrie terapie anticoagulanta pentru prevenirea accidentului vascular cerebral (AVC), iar unei mari proportii din ei sa ii fie oferite noi formule de anticoagulante orale.
 
Recomandarile NICE din 2006 se axau pe identificarea a 45% de bolnavi cu risc maxim de AVC carora sa le fie prescrise anticoagulante; la ora actuala, insa, ar fi bine ca medicii sa incerce sa identifice cei 6–10% pacienti cu risc minim de AVC si sa le ofere anticoagulante celorlalti, a spus Campbell Cowan, presedintele grupului de realizare a ghidului clinic, la o conferinta de presa organizata in Londra pe 17 iunie a. c.
 
Noul ghid recomanda medicilor sa foloseasca un instrument nou – CHAD2S2-VASc – de evaluare a riscului de producere a unui AVC la bolnavii cu FA, pentru a inlesni diferentierea celor cu risc mic, care nu necesita anticoagulante, de cei cu un risc mai mare, care au nevoie de ele. In prezent, circa 200 000 de pacienti cu FA primesc aspirina pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, dar Cowan a sustinut ca multi dintre ei ar putea avea un risc mediu de AVC, iar managementul lor ar trebui sa fie revizuit.
 
In ghidul actualizat se mentioneaza ca aspirina nu ar mai trebui sa fie prescrisa pacientilor numai in scopul prevenirii unui AVC. La inceput se credea ca ea este o optiune mai sigura pentru preintampinarea accidentului cerebrovascular la varstnici, dat fiind riscul lor crescut de sangerare si de accidente vasculare hemoragice asociate cu anticoagulantele. Dovezile recente au aratat, insa, ca la bolnavii cu FA aspirina nu este la fel de eficienta ca anticoagulantele in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si nici la fel de sigura in ceea ce priveste provocarea de sangerari. In ghid se mentioneaza ca, desi riscurile tratamentului cu anticoagulante cresc odata cu varsta, dovezile au atestat faptul ca, la marea majoritate a pacientilor cu FA, beneficiile depasesc efectele adverse.
 
Ghidul NICE precedent recomanda warfarina ca ”standardul de aur” pentru prevenirea accidentului vascular cerebral in fibrilatia atriala. Cowan a afirmat ca, desi ieftina si eficienta in multe cazuri, warfarina poate deveni prea scumpa si inaccesibila unora dintre bolnavi, intrucat utilizatorii ei necesita monitorizare regulata si ajustari ale dozelor. Mai mult decat atat, la aproximativ o treime dintre cei tratati cu warfarina regimul terapeutic anticoagulant nu a fost bine controlat, impunandu-se inlocuirea lui cu formule orale noi, precum apixaban, dabigatran si rivaroxaban, toate aprobate de NICE din 2012 pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale in FA.
 
O alta diferenta fata de recomandarile precedente este aceea ca in ghidul actual se mentioneaza necesitatea ca abordarea de prima linie sa fie mai degraba controlul frecventei cardiace, iar cel al ritmului prin cardioversie, medicamente sau ablatie sa fie luat in considerare numai daca frecventa nu poate fi controlata. In cazul in care se inregistreaza un esec, pacientii trebuie trimisi inapoi la specialist in decurs de patru saptamani.
 
NICE: most patients with atrial fibrillation need anticoagulants
Citati articolul ca: BMJ 2014;348:g4100

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Autor: 
Ingrid Torjesen, LONDRA