Mamele au frecvent depresie dupa patru ani de cand au nascut

Conform unui studiu din BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, probabilitatea ca mamele sa aiba depresie postnatala este mai mare dupa patru ani de cand au nascut decat in orice moment din primele 12 luni. Rezultatele unui studiu australian au aratat ca, la femeile cu un singur copil, probabilitatea de a semnala simptome de depresie la patru ani postpartum era de doua ori mai mare decat la cele cu mai multi copii.
 
Cercetatorii au recrutat pentru studiu 1 507 femei inregistrate cu nasterea primului lor copil in sase spitale publice din Melbourne. Toate au completat chestionare dupa trei, sase si 12 luni si, in final, dupa patru ani de cand nascusera.
 
S-a constatat ca aproape una din trei femei au raportat simptome depresive in primii patru ani de la nastere. Prevalenta celor aparute la patru ani postpartum a fost cu 14,5% mai mare decat in orice moment din primele 12 luni postnatale (prevalenta simptomelor depresive a fost de 8,1% la trei luni, 10,1% la sase luni, 9,5% la 12 luni si de 11,3% la 18 luni postpartum). In plus, la femeile cu un singur copil, probabilitatea de a raporta simptome de depresie la patru ani postpartum era de peste doua ori mai mare decat la cele care mai nascusera intre timp (22,9% si, respectiv 11,3%; raportul probabilitatilor neajustat 2,34 – interval de incredere 95% de la 1,63 la 3,37).
 
Cel mai puternic factor predictiv al simptomelor depresive la patru ani postpartum a fost raportarea simptomelor fie devreme in timpul sarcinii, fie in primele luni dupa nastere. Alti factori au inclus abuzul exercitat de partenerul intim, varsta tanara a mamei (18–24 de ani), evenimentele de viata stresante produse recent sau dificultatile sociale si veniturile mici.
 
Cercetatorii au afirmat ca rezultatele lor scot in evidenta necesitatea de a extinde supravegherea sanatatii mintale materne pentru a acoperi primii ani de crestere a copilului, prin integrarea serviciilor in asistenta prenatala si primara de rutina. In prezent, sanatatea mintala maternala se concentreaza pe sarcina si pe primele luni dupa nastere.
 
Hannah Woolhouse, psiholog si ofiter de cercetare senior la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Melbourne, a spus: ”Actualele sisteme de supraveghere a sanatatii mintale materne din Australia si Marea Britanie vor omite mai mult de jumatate din femeile cu depresie in primii ani de crestere a copilului. Risca sa fie pierdute din vedere in special cele care nu mai au ulterior alti copii.”
 
Citati articolul ca: BMJ 2014;348:g3446

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 

Mothers are often depressed four years after birth