In Marea Britanie, supravietuirea bolnavilor de cancer a crescut, in ultimele patru decenii, de la un an la zece ani

Conform datelor furnizate de Cancer Research UK (Fundatia Britanica de Cercetare Oncologica), in prezent, jumatate dintre pacientii cu diagnosticul cert de cancer vor supravietui minimum zece ani, pe cand cu patru decenii in urma, doar un sfert dintre cei bolnavi ar fi putut sa mai traiasca atata.
 
Institutia citata si-a facut publice statisticile cu prilejul lansarii unei ambitioase strategii pe o perioada de 10 ani, de dezvoltare si mai accelerata a mijloacelor de combatere a cancerului, ce vizeaza ca, în decurs de doua decenii, sa se vada ca, dupa stabilirea diagnosticului, supravietuiesc minimum zece ani cel putin trei sferturi din totalitatea celor afectati de boala.
 
În anii 1971–1972, doar o jumatate dintre pacientii oncologici mai traiau un an dupa diagnosticare. In 2005–2006, supravietuirea a 50% dintre bolnavi ajunsese la cinci ani, iar în urmatorii cinci ani s-a dublat. Se preconizeaza ca jumatate din pacientii al caror cancer a fost diagnosticat în anii 2010–2011 vor supravietui un deceniu.
 
Pentru a demonstra o atare tendinta, Cancer Research UK a analizat datele înregistrate în National Cancer Registry (Registrul Oncologic National) pentru peste sapte milioane de bolnavi din Anglia si Tara Galilor, a caror maladie a fost diagnosticata între 1971 si 2011. Au fost avute în vedere urmatoarele intervale de timp: 1971–1972, 1980–1981, 1990–1991, 2000–2001, 2005–2006 si 2010–2011.
Cercetatorii au folosit datele respective ca sa realizeze un indice de supravietuire pentru toate tipurile de cancer, ajustate in functie de alti factori determinanti ai decesului, de vârsta, sex, de gradul de saracie si de anul mortii.
 
Michel Coleman, conducatorul grupului de cercetare a supravietuirii în cazurile de cancer din cadrul Cancer Research UK, la London School of Hygiene and Tropical Medicine (Scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala), a afirmat, într-o conferinta de presa sustinuta în Londra pe 28 aprilie a.c.: ”Cea mai elocventa este paralela cu indicele pretului cu amanuntul – este un cos cu standarde de referinta adunate într-o maniera corect ajustata, preconizate a-si pastra coerenta în timp si a reflecta realizarile legate de controlul cancerului.”
 
In prezent, evolutia cancerului este cuantificata cu precadere prin prisma supravietuirii la cinci ani, dar Harpal Kumar, presedinte executiv al Cancer Research UK, a sustinut ca e momentul propice adoptarii unui nou indicator. ”Odata cu progresul inregistrat de-a lungul ultimelor decenii, credem ca a sosit timpul sa transmitem un alt mesaj, sa ne schimbam actualul limbaj si sa începem, efectiv, sa vorbim despre supravietuirea la 10 ani in cazurile de cancer,” a declarat el la conferinta de presa. ”Mai întâi, este mult mai semnificativ pentru pacientii oncologici – dupa stabilirea diagnosticului, majoritatea nu vad inca cinci ani ca pe un obiectiv la care sa aspire. In al doilea rând insa, realizarile de pana acum ne indeamna sa credem ca este rezonabil si realist sa începem sa vorbim despre supravietuirea la zece ani."
 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

UK cancer survival has risen from one to 10 years over past 40 years
Citati articolul ca: BMJ 2014;348:g3011

Traducere: 
Dr. Raluca Deliu
Autor: 
Ingrid Torjesen, LONDRA