Chirurgia bariatrica versus tratamentul nechirurgical pentru obezitate: sinteza sistematica si metaanaliza a trialurilor randomizate, controlate

INTREBAREA STUDIULUI
 
                 Care sunt efectele sumare ale chirurgiei bariatrice, in comparatie cu cele ale tratamentului nechirurgical pentru obezitate, asupra pierderii in greutate, a comorbiditatilor, a evenimentelor adverse si a calitatii vietii?
 
RASPUNSUL PE SCURT
 
                Chirurgia bariatrica este mai eficienta in ceea ce priveste atat inducerea scaderii greutatii corporale cat si remisia diabetului de tip 2 si a sindromului metabolic, dupa o perioada maxima de urmarire de doi ani; de asemenea, nu exista niciun raport referitor la evenimente cardiovasculare sau decese survenite dupa efectuarea ei, iar cele mai frecvente efecte adverse postoperatorii au fost anemia feripriva si practicarea unei noi interventii.
 
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA
 
               Fiecare din trialurile controlate, randomizate efectuate pana acum au aratat ca, pentru obezitate, chirurgia bariatrica este mai eficienta decat tratamentul nechirurgical. Actuala sinteza sistematica si metaanaliza constituie cea mai completa baza de date care compara cele doua optiuni terapeutice.
 
Criteriile de selectie pentru studii
 
              Ne-am documentat pe Medline, Embase si Biblioteca Cochrane de la inceputul lor si pana in iunie 2013. Am ales trialurile controlate, randomizate (cu o durata a urmaririi de minimum sase luni) ce includeau subiecti cu un indice al masei corporale (IMC) ≥30, comparau tehnicile actuale de chirurgie bariatrica (bypass gastric Roux-en-Y, gastric banding adaptabil, gastrectomie cu manson si derivatie biliopancreatica) cu tratamentul nechirurgical al obezitatii (dieta, medicamente pentru slabit, terapie comportamentala sau orice combinatie a acestora) si furnizau date privitoare la greutatea corporala, la comorbiditati, la calitatea vietii ori la efectele adverse.
 
Variabilele primare
      
            Scaderea greutatii corporale; rata remisiei diabetului de tip 2, a sindromului metabolic sau a hipertensiunii; reducerea folosirii medicatiei, evenimentele adverse si calitatea vietii.
 
Rezultatele principale si rolul hazardului
 
           Metaanaliza a inclus 11 studii cu 796 de subiecti. Persoanele distribuite pentru chirurgia bariatrica au scazut in greutate [diferenta medie -26 kg (CI 95% de la -31 la -21)] mai mult decat cele care au urmat tratamentul nechirurgical, au avut o rata mai mare de remisie a diabetului de tip 2 [riscurile relative au fost 22,1 (3,2–154,3), intr-o analiza completa de caz, si 5,3 (1,8–15,8), intr-o analiza conservatoare, pornind de la premisa ca diabetul era remis la toti pacientii tratati nechirurgical pentru care nu existau date], o valoare mai ridicata a ratei de remisie a sindromului metabolic [riscurile relative 2,4 (1,6–3,6), intr-o analiza completa de caz, si 1,5 (0,9–2,3) intr-una conservatoare] si o mai accentuata imbunatatire a calitatii vietii si a reducerii utilizarii medicatiei (nu exista date cumulate). Remisia hipertensiunii nu a fost tintita in niciunul dintre studii. Nu au fost inregistrate evenimente cardiovasculare sau decese. Cele mai frecvente episoade adverse dupa chirurgia bariatrica au fost anemia feripriva (15% dintre participantii supusi chirurgiei bariatrice de malabsorbtie) si practicarea unei noi interventii (8%).
 
Posibili factori de eroare si alte motive ce indeamna la prudenta
 
          Variabilitatea marimilor efectului se bazeaza pe doar 11 studii sau mai putine, in functie de prametrul urmarit. Mai mult, calitatea metodologica a trialurilor incluse a fost afectata de faptul ca, in cinci dintre ele, era neclara metodologia de pastrare a confidentialitatii alocarii. Riscul unor erori de selectare prin pierderea participantilor a fost accentuat in patru studii, iar fenomenul in speta era intotdeauna manifestat mai intens in grupul cu tratament nechirurgical. Toate studiile incluse au avut dimensiuni relativ mici, au fost realizate in centre de excelenta pentru chirurgia bariatrica si nu au depasit doi ani de urmarire. Datele privitoare la perioadele mai lungi, in special pentru observarea evenimentelor adverse, a bolilor cardiovasculare si a mortalitatii, raman neclare si necesita noi cercetari.
 
Finantarea studiului/eventualele conflicte de interese
Niciun fel de fonduri specifice; Institutul Basel este finantat printr-o bursa nerestrictiva acordata de Santéuisse si de Fundatia Gottfried si Julia Bangerter-Rhyner.
 
Viktoria L Gloy,1 Matthias Briel,1, 2 Deepak L Bhatt3, Sangeeta R Kashyap,4
Philip R Schauer,5 Geltrude Mingrone,6 Heiner C Bucher,1 Alain j Nordmann1
 
1Basel Institute for Clinical Epidemiology and Biostatistics, University Hospital Basel, Helestrasse 10, CH-4031 Basel, Switzerland
2Department of Clinical Epidemiology and Biostatistics, McMaster University,Hamilton, Canada
3VA Boston Healthcare System, Brigham and Women's Hospital, and Harvard Medical School, Boston, USA
4Endocrinology Institute, Cleveland Clinic, Cleveland, USA
5Bariatric&Metabolic Institute, Cleveland Clinic, Cleveland, USA
6Department of Internal Medicine, UniversitàCattolica S Cuore, Rome, Italy
 
Corespondenta la: V L Gloy
Viktoria.Gloy@usb.ch
 
Bariatric surgery versus non-surgical treatment for obesity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials
Citati articolul ca: BMJ 2013;347:f5934
doi: 10.1136/bmj.f5934

Rate this article: 
Average: 2.5 (2 votes)
Traducere: 
Dr. Raluca Deliu