Aplicarea de stenturi multiple dupa infarctul miocardic ofera mai multa protectie decat stentul unic

            Conform unui studiu britanic, aplicarea preventiva de stenturi pe arterele coronare cu depuneri ateromatoase considerabile, concomitent cu inserarea stentului pe artera obturata, reduce considerabil riscul de evenimente cardiovasculare viitoare potential fatale la pacientii cu infarct miocardic (IM) acut cu elevare de segment ST.
 
            In prezent, interventia coronariana percutana (PCI) este recomandata pentru tratarea arterei responsabile de IMA cu elevare de segment ST, pe cand celelalte depuneri ateromatoase sunt tratate mai degraba medical decat prin chirurgie preventiva. Din 2008 pana in 2013 au fost inscrisi in studiu 465 de bolnavi care aveau IMA cu elevare de segment ST si care au fost supusi, in cadrul a cinci spitale, interventiei percutane pe artera de infarct. Ei au fost repartizati aleator in doua grupuri: unul cu PCI preventiva (234 de subiecti) si altul cu PCI numai pe artera responsabila de infarct (231 de pacienti).
 
            De-a lungul unei perioade medii de monitorizare de 23 de luni, 21 de bolnavi din lotul cu PCI preventiva si 53 dintre membrii grupului unde s-a practicat PCI numai pe artera responsabila de infarct au decedat din cauze cardiace sau au suferit un IM nefatal ori angina refractara. In final s-au inregistrat noua evenimente la 100 de pacienti din lotul cu PCI preventiva si 23 de evenimente la 100 de subiecti din grupul cu PCI doar pe artera de infarct, iar rapoartele probabilitatilor pentru cele trei componente ale efectului primar au fost urmatoarele: 0,34 (interval de incredere 95% intre 0,11 si 1,08) pentru decesul din cauze cardiace, 0,32 (0,13–0,75) pentru IM nefatal si 0,35 (0,18–0,69) pentru angina refractara. Rezultatele au fost publicate in New England Journal of Medicine.
 
            Autorii au afirmat ca variatiile observate in practica au fost determinate de lipsa dovezilor cu privire la rolul PCI preventive. ”Rezultatele acestui studiu clinic ajuta la clarificare, demonstrand ca PCI preventiva este o strategie mai buna decat recomandarea interventiei numai in cazul aparitiei ulterioare a anginei refractare sau a unui nou infarct miocardic,” au mai scris ei.
 
Multiple stenting after MI offers more protection than single stents
A se cita: BMJ 2013;347:f5387

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Ingrid Torjesen LONDRA