Pneumonia si mortalitatea corelata cu aceasta boala, la pacientii cu BPOC tratati cu combinatii fixe de corticoizi si B -agonisti cu durata lunga de actiune: studiu observational de tip cohorta (PATHOS)

INTREBAREA STUDIULUI: Diferitele combinatii inhalatorii fixe de
corticosteroizi/ B2 -agonisti cu durata lunga de actiune au efecte diferite, in ceea ce priveste riscul de pneumonie, la adultii cu bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC)?
RASPUNSUL PE SCURT: La pacientii cu BPOC, pneumonia si mortalitatea corelata cu aceasta boala se inregistreaza mai frecvent in cazurile tratate cu fluticazona/salmeterol decat in cele in care s-a administrat budesonid/formoterol.
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Datele din studii au aratat ca, la persoanele cu BPOC, tratamentul cu doze inhalatorii fixe de combinatii corticosteroizi/B2-agonisti cu durata lunga de actiune accentueaza riscul de aparitie a pneumoniei. Cercetarea indica existenta unei diferente intre fluticazona/salmeterol si budesonid/formoterol in ceea ce priveste riscul de pneumonie si patologia legata de boala in speta, dar este necesar ca magnitudinea respectivei diferente sa fie plasata in contextul beneficiilor pe care le implica fiecare regim terapeutic din perspectiva reducerii exacerbarilor.
 
Participanti si scenariu
Studiul a inclus pacienti din 76 de unitati de asistenta medicala primara diagnosticati cu BPOC de catre un doctor si care au avut retete pentru budesonid/formoterol Turbuhaler sau fluticazona/salmeterol Diskus. Au fost ajustate si prelucrate datele pentru regresia logistica, varsta, sex, retete prescrise, internari in spital si comorbiditati. Rezultatele au inclus rata anuala a evenimentelor legate de pneumonie, spitalizarile corelate cu pneumonia si mortalitatea.
 
Protocolul de studiu, marimea si durata
Fisele medicale au inclus date referitoare la medicatie, registrul de decese din anii 1999-2009. In total, au fost eligibili pentru studiu 9 893 de pacienti (2 738 tratati cu fluticazona/salmeterol si 7 155, cu budesonid/formoterol). Au fost alcatuite doua cohorte similare a cate 2 734 de subiecti fiecare (urmarire totala 19 170 de pacienti-ani).
 
Rezultatele principale si rolul hazardului
Printre pacientii inclusi, 2 115 (39%) au avut cel putin un episod de pneumonie pe parcursul studiului, 2 746 de episoade fiind inregistrate pe parcursul urmaririi celor 19 170 de pacienti-ani. Numarul bolnavilor cu pneumonie a fost semnificativ mai mare in randul celor tratati cu fluticazona/salmeterol decat in cel al persoanelor care luau budesonid/formoterol. Diferenta s-a pastrat cand am inclus, ca o covariabila in regresia Poisson, doza echivalenta de beclometazona/dipropionat. Numarul de pacienti necesar a fi tratat (NNT) pentru a evita un episod de pneumonie pe an a fost 23. Numarul cumulativ al episoadelor de pneumonie a identificat un tipar uniform versus timp si a fost independent de timp dupa data indicelui. Pe parcursul urmaririi, 149 de pacienti pereche au decedat datorita pneumoniei, iar mortalitatea corelata cu aceasta boala a fost mai mare in grupul cu fluticazona/salmeterol (97 de decese) decat in cel cu budesonid/formoterol (52 de decese) (hazard ratio 1,76, interval de incredere (CI) 95% 1,22–2,53; P=0,003). Durata medie de internare pentru pneumonie a fost similara in ambele grupuri. Mortalitatea generala nu a variat in functie de tratament (1,08, 0,93–1,14; P=0,59).
 
Posibili factori de eroare si alte motive ce indeamna la prudenta
Identificarea nerestrictionata a pacientilor cu BPOC din unitatile de ingrijire primara este un punct forte al studiului. Extragerea corecta a datelor din fisierele medicale cu o larga acoperire si de inalta calitate ofera informatii solide si unice. Nu este exclusa, insa, posibilitatea de a fi existat unii factori necunoscuti ce puteau influenta datele. Precizia diagnosticelor medicale de BPOC nu a fost integral verificata prin spirometrie in toate cazurile. In plus, ca si in cazul majoritatii trialurilor randomizate si controlate anterioare, pneumonia a fost diagnosticata doar clinic, insa cele mai multe evenimente pneumonice au fost diagnosticate la spital, unde s-a apelat la radiologia standard.
 
Aplicabilitatea in cazul altor populatii
Extragerea datelor si validitatea externa din metodele pe care le-am utilizat arata ca aplicabilitatea generala a rezultatelor noastre, in practica clinica, la tratamentul pentru BPOC s-ar putea sa fie mai mare decat pentru trialurile controlate.
 
Finantarea studiului/posibilele conflicte de interese
Studiul a fost finantat de AstraZeneca; compania a facut parte si din comitetul de conducere al cercetarii, care s-a ocupat de conceperea si structura ei. O parte dintre autori au primit fonduri de la mai multe organizatii: AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Merck Sharp and Dohme, Boehringer Ingelheim, Meda, Nycomed, Novartis, Takeda si Pfizer. Detaliile se gasesc in varianta completa a articolului de pe bmj.com.
 
Inregistrarea trialului: Clinical Trials.gov NCT01146392.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Christer Janson,1 Kjell Larsson,2 Karin H Lisspers,3 Björn Ställberg,3 Georgios Stratelis,4 Helena Goike,4 Leif Jörgensen,4 Gunnar Johansson5