Suplimentarea cu fier in sarcina

            In sinteza si metaanaliza lor cu privire la anemia gravidelor, utilizarea prenatala a fierului si riscul evenimentelor adverse in sarcina, Haider si colab. sustin cu fermitate utilizarea suplimentelor cu fier in perioada graviditatii.1 Deficitul de fier este cel mai comun dezechilibru nutritional, ce afecteaza multe femei si copii din tarile in curs de dezvoltare, dar care are o prevalenta crescuta si in statele intens industrializate. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, e posibil ca doua miliarde de persoane (circa 30% din populatia lumii) sa aiba anemie, principala cauza fiind deficitul de fier, adesea exacerbat, in regiunile dezavantajate economic ale globului, de bolile infectioase.2 Asadar, carenta fierului este o problema de sanatate in intreaga lume.
 
            Femeile gravide si cele cu varsta fertila necesita in mod particular suplimentarea cu fier. Chiar si la persoanele care au o dieta optima, absorbtia intestinala zilnica nu poate atinge nivelul de 1–1,2 g fier necesar in sarcina.3 Surprinzator este, insa, faptul ca problema in speta a ramas nesolutionata si dupa analizele Cochrane si alte metaanalize ce au ajuns la concluzia ca suplimentarea cu fier a prevenit anemia materna si deficitul de fier la termen, dar nu a avut niciun fel de impact, fie el pozitiv sau negativ, asupra evolutiei fatului (de exemplu, greutatea mica la nastere, intarziere in dezvoltare, nasterea inainte de termen, infectiile).4-6
            Haider si colab. au analizat temeinic datele furnizate de trialurile randomizate si de studiile de cohorta, ca sa vada daca exista vreo asociere intre anemie, aportul de fier in sarcina, evolutia mamei si a fatului. Ei au conchis ca ingestia zilnica a fierului in perioada prenatala diminueaza semnificativ anemia materna, deficitul de fier, anemia determinata de o asemenea carenta si riscul de greutate mica la nastere, dar reducerea riscului de nastere inainte de termen nu a fost semnificativa.1  Ghidurile, programele de preventie si de tratament, precum si recomandarile expertilor referitoare la doza zilnica si la modul de administrare a suplimentelor cu fier in sarcina sunt contradictorii.7 Analiza doza-raspuns efectuata de Haider si colab. indica insa, categoric, o descrestere liniara a anemiei materne odata cu majorarea dozei de fier pana la 66 mg pe zi, apropiata de cea de 60 mg pe zi, recomandata de OMS.8 Marirea dozei de fier este asociata cu cresterea liniara a hemoglobinei medii prenatale si a greutatii la nastere si, prin urmare, cu scaderea riscului de subponderalitate a fatului.  Cauzele nasterii inainte de termen sunt complexe si multifactoriale (infectia, inflamatia, afectiunile vasculare si stresul9), asa incat nu a fost posibila gasirea unei corelatii directe intre suplimentele cu fier si reducerea numarului de nasteri inainte de termen. Metaanaliza studiilor de tip cohorta a identificat insa, la femeile cu anemie in primul sau al doilea trimestru si cu o hemoglobina medie scazuta, un risc mai accentuat de nastere inainte de termen, ceea ce ne ajuta sa intelegem mai bine cauzele complexe ale nasterii inainte de termen si moduleaza abordarea multifactoriala necesara pentru preventie.
             Cu toate ca nu a fost un punct central al analizei, pare a fi mai plauzibil ca valorile mari ale hemoglobinei medii materne sa scada riscul anemiei post-partum severe si necesitatea transfuziilor la femeile tinere si sanatoase, fapt ce ar trebui sa se traduca, indirect, prin scaderea morbiditatii si a mortalitatii atat in perioada perinatala cat si dupa nastere (la fat sau la mama), gratie simplei masuri de administrare zilnica a fierului pe durata sarcinii.
              Singurul defect al studiului realizat de Haider si colab. este ca a venit prea tarziu pentru a fi apreciat cum se cuvine. Dupa multi ani in care s-au tot cautat dovezi in sprijinul utilitatii suplimentelor cu fier in sacina, s-a ajuns, in decembrie 2012, la actualizarea analizei Cochrane;10 concluziile ei revizuite le anticipau pe cele ale colectivului de cercetatori condus de Haider, care si-au gasit, in sfarsit, o meritorie si cuprinzatoare confirmare.
 
Conflicte de interese: Niciunul de declarat.
Provenienta si modalitate de recenzare: Articol solicitat; fara evaluare externa.

Rate this article: 
Average: 3 (2 votes)
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Alexander Krafft