Un parlamentar isi exprima ingrijorarea in legatura cu folosirea medicamentului oseltamivir in pandemia de gripa

            Parlamentara Margaret Hodge si-a exprimat nelinistea cu privire la decizia din 2009 a guvernului de a stoca oseltamivir (vandut ca Tamiflu) in asteptarea unei pandemii de gripa, desi eficienta medicamentului este incerta.
            Hodge, care prezideaza House of Commons Public Accounts Committee, a spus ca este socata si de risipirea a 74 de milioane ₤ din banii contribuabililor prin aruncarea a 6,5 milioane de doze de oseltamivir, despre care NHS nu stia daca au fost depozitate corect, neavand informatiile necesare. ”Pur si simplu, nu exista nici o scuza pentru o atare risipa”, a mai spus ea.
            Hodge raspundea unui memorandum trimis de National Audit Office (Biroul National de Audit) pentru a informa membrii comitetului din care facea si ea parte cu privire la modul in care sunt autorizate medicamentele si la rationamentul ce a dictat decizia Ministerului Sanatatii din Anglia de a stoca oseltamivir pentru tratamentul pandemiei de gripa.
            Pe 17 iunie, comitetul a organizat o audiere privitoare la studiile clinice si oseltamivir, cu participarea lui Sally Davies, ministrul englez al sanatatii din anul 2010.
National Audit Office, ce monitorizeaza cheltuielile din sectorul public, a declarat ca a existat ”un consens general” asupra faptului ca oseltamivirul reduce durata simptomelor de gripa, dar numai unul partial in ceea ce priveste reducerea complicatiilor, a spitalizarilor si a mortalitatii.
            S-a spus ca, intre 2006 si 2007, guvernul a cheltuit 560 de milioane ₤ pe antivirale, iar intre 2012 si 2013, 424 de milioane ₤ pe oseltamivir si 136 de milioane ₤ pe zanamivir (Relenza).
            Din cele 40 de milioane de doze de oseltamivir achizitionate s-au consumat 2,4 milioane, in special in timpul pandemiei din 2009–2010. Inca 10 milioane au fost aruncate, dintre care 6,5 milioane (in valoare de 74 de milioane ₤) inainte de expirare, pentru ca nu se stia daca au fost depozitate corect.
            Hodge a descris ca ”extrem de ingrijoratoare” decizia de-a achizitiona oseltamivir la un pret atat de mare, ”desi existau semne de intrebare asupra eficientei medicamentului”. Lipsa informatiilor privitoare la conditiile de pastrare ale preparatului reprezinta ”un exemplu socant de incompetenta”, a adaugat ea.
            Biroul de audit a declarat ca, atunci cand Ministerul Sanatatii a decis ce medicamente sa stocheze pentru a le folosi in pandemii, ar fi trebuit ”sa se concentreze pe acumularea de cunostinte despre valoarea adaugata a stocarii, prin reducerea complicatiilor si a mortalitatii, comandand cercetari independente suplimentare”.
            In aceeasi ordine de idei, NHS England si Public Health England trebuie sa se asigure ca in timpul pandemiilor exista proceduri riguroase pentru ”limitarea tendintelor de aruncare inutila”.
            Memorandumul a explicat ca Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (Agentia pentru regmenetarea medicamentelor si a produselor de sanatate) si European Medicines Agency (Agentia Europeana a Medicamentelor) nu au cerut producatorilor datele necesare efectuarii unor analize proprii, in vederea autorizarii unui medicament, pentru ca nu aveau capacitatea de-a o face – spre deosebire de US Food and Drug Administration (Agentia pentru alimente si medicamente din SUA).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr. Roxana Tucra
Autor: 
Zosia Kmietowicz BMJ