Tigarile electronice urmeaza a fi supuse reglementarilor uzuale pentru medicamente

 In Marea Britanie, tigarile electronice si alte produse care contin nicotina urmeaza sa fie supuse, incepand din anul 2016, reglementarilor aplicate in cazul medicamentelor, pentru a le garanta calitatea si siguranta, in conditiile in care utilizarea lor a crescut considerabil la scara nationala de cand a intrat in vigoare interzicerea fumatului in spatiile publice. Demersul este consecinta unei investigatii asupra respectivelor produse, de catre Medicines and Heathcare Products Regulatory Agency (MHRA), care a avut in vedere o consultare publica, o trecere in revista a studiilor existente si propria cercetare a agentiei asupra calitatii, sigurantei, marketingului si utilizarii produselor, precum si o analiza a impactului asupra consecintelor reglementarii.  Investigatia a confirmat ca exista temeri in legatura cu siguranta si calitatea tigarilor electronice – nivelurile lor de nicotina nu coincideau cu cele inscriptionate pe etichete si variau de la o serie la alta (ceea ce inseamna ca utilizatorii nu primesc o doza constanta de nicotina, suficienta pentru tratarea dependentei) si deseori aveau defecte de fabricatie, continand factori de contaminare si prezentand scurgeri de nicotina din cartuse.
 
S-a mai constatat, insa, ca vasta majoritate a celor care le foloseau erau fosti fumatori si cei mai multi se temeau sa nu cumva sa-si reia obiceiul daca se va ajunge la interzicerea produselor in speta. Au existat putine dovezi referitoare la utilizarea lor de catre copiii care nu incepusera sa fumeze. In Marea Britanie, tigarile electronice si alte produse pe baza de nicotina sunt incluse, actualmente, in categoria produselor de consum, iar controalele au in vedere, cu precadere, siguranta dispozitivelor, nu substanta activa; sunt incadrate ca medicamente si supuse, asadar, acelorasi reglementari, doar plasturii sau gumele cu nicotina, autorizate pe baza de prescriptie, de catre sistemul public de asistenta medicala (NHS), ca terapie de substitutie nicotinica. Jeremy Mean, managerul grupului MHRA pentru vigilenta si gestionare a riscului medicamentelor, a declarat, intr-o recenta conferinta de presa, ca una dintre tigarile electronice existente intruneste noua calitate si standardele de siguranta necesare pentru obtinerea licentei. Cu toate ca tigarile electronice nu vor fi interzise inainte de intrarea in vigoare a criteriilor de autorizare, Mean sfatuieste fumatorii ca, pana la reglementarea legislatiei, sa foloseasca doar produse pe baza de nicotina cu statut de medicamente, ca sa fie siguri de calitatea si siguranta lor; numarul utilizatorilor britanici a ajuns de la 700 000, in 2012, la 1,3 milioane, anul acesta.
 Indata ce MHRA va autoriza tigarile electronice si alte produse cu nicotina, cadrele medicale vor putea sa le recomande in premiera persoanelor care doresc sa renunte la fumat sau sa-i reduca efectele secundare.
 Planurile MHRA se aliniaza, insa, viitoarelor prevederi ale legislatiei europene, astfel incat tigarile electronice nu vor fi obligate sa obtina licenta medicala pana cand in Marea Britanie nu va fi avizata si legiferata, din 2016, European Commission’s Tobacco Products Directive (Directiva Comisiei Europene cu privire la produsele tabagice).
 
Decizia Marii Britanii contrasteaza cu cea a unor state care fie au impus restrictii pentru vanzarea si folosirea tigarilor electronice, fie le-au interzis complet, cum s-a intamplat in Brazilia, Norvegia si Singapore. Mean a precizat ca “Fumatul este cel mai riscant lucru pe care puteti sa-l faceti. Vrem sa incurajam reducerea sau sistarea lui. Nu consideram ca interzicerea este proportionala cu riscul cand alternativa este ca oamenii sa fumeze in continuare.” Reglementarea tigarilor electronice are mai multe implicatii: nu vor putea fi promovate in cazul persoanelor cu varste sub 16 ani, ambalajul si aromele lor nu vor fi concepute in ideea de-a atrage tinerii fumatori, le va fi monitorizata siguranta pe termen lung. MHRA isi mai propune sa efectueze studii asupra acestor produse.
 
E-cigarettes are to be regulated as medicines
Citati articolul ca: BMJ 2013;346:f3859
Studiile arata ca mortalitatea dupa interventiile chirurgicale in urgenta variaza mult de la un spital la altul
 
Jacqui Young LONDRA
Cercetarile au demonstrat ca, in Anglia, exista variatii mari ale mortalitatii pacientilor dupa interventiile chirurgicale generale, fiind duble in spitalele cu performantele cele mai slabe fata de cele de top. Rata supravietuirii a fost mai mare in unitatile mai bine dotate – de exemplu, cele cu mai multe paturi pentru urgente medicale si cu o utilizare mai frecventa a tomografiei computerizate. Studiul, publicat online in British Journal of Surgery, a aparut la doar doua zile dupa sinteza lui Keogh, care a analizat 14 unitati spitalicesti de stat cu mortalitati mai mari decat cele scontate. Cercetatorii au folosit baza de date Hospital Episode Statistics pentru a examina evolutia a 367 796 de operatii cu risc crescut, efectuate in regim de urgenta, in Anglia, intre anii 2000 si 2009. Dupa ajustarea pentru pacient si factori ce tin de spital, a existat o variabilitate semnificativa (9,2% – 18,2%) a ratei deceselor la 30 de zile dupa internare. Un numar mai mare de paturi de terapie intensiva, dar si frecventa folosirii tomografiei computerizate au fost factori predictivi independenti ai unei mortalitati scazute (P<0,001). Institutiile cu un cuantum minim de decese la 30 zile de la internare au avut un numar semnificativ mai mare de paturi de terapie intensiva la mia de paturi de spital (20,8 si 14,0; P<0,017). Cercetatorii au precizat: “Datele obtinute sustin o ipoteza plauzibila, conform careia spitalele de stat cu resurse mai bune ofera o ingrijire de inalta calitate pentru pacientii supusi, in regim de urgenta, unor interventii chirurgicale cu risc.” Omar Faiz, coordonatorul studiului si medic specializat in chirurgie colorectala la St Mark’s Hospital and Imperial College, a spus ca “rezultatele cercetarii pot avea implicatii pe termen lung in ceea ce priveste furnizarea serviciilor de urgente.”
Mortality rates after emergency surgery vary widely between hospitals, study shows
Citati articolul ca: BMJ 2013;347:f4609

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Ingrid Torjesen LONDRA