Efectul consumului scazut de sodiu asupra sanatatii: analiza sistematica si metaanalize

INTREBAREA STUDIULUI: Care sunt efectele consumului scazut de sodiu asupra presiunii arteriale, a mortalitatii si a morbiditatilor cardiovasculare la adultii aparent sanatosi si la copiii fara afectiuni acute?
RASPUNSUL PE SCURT: Date calitative concludente, pentru adulti, arata ca reducerea aportului de sodiu scade tensiunea arteriala (TA) si nu are niciun efect advers asupra lipidelor sangvine, a nivelurilor de catecolamine sau asupra functiei renale; la copii, dovezile de o calitate modesta indica faptul ca are loc o reducere a presiunii sangvine; la adulti, datele cu o calitate slaba sau foarte slaba arata ca reducerea aportului de sodiu este asociata cu diminuarea riscului de producere a oricarui tip de accident vascular cerebral (AVC), a unui AVC fatal si a unor afectiuni coronariene.
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: TA crescuta este principalul factor de risc pentru mortalitatea globala, iar consumul de sodiu este asociat cu presiunea sangvina si cu bolile cardiovasculare corelate. Actuala lucrare a aratat ca aportul scazut de sodiu reduce TA la adulti si la copii, fapt asociat cu diminuarea riscului de AVC si de afectiuni coronariene fatale, neavand niciun efect advers asupra lipidelor sangvine, a concentratiei catecolaminelor sau a functiei renala.
 
Criterii de selectii pentru studii
Am realizat o documentare sistematica pe Cochrane Central Register of Controlled Trials, Medline, Embase, WHO International Clinical Trials Registry Platform, LILACS si in cadrul listelor bibliografice de la sfarsitul sintezelor sistematice ale trialurilor randomizate, controlate si ale studiilor prospective de tip cohorta ce investigau aportul de sodiu la adultii si copiii fara afectiuni patologice acute.
 
Rezultatele preliminare
Rezultatele preliminare au fost TA, functia renala, lipidele sangvine si nivelurile de catecolamine la adulti si copii; mortalitatea, bolile cardiovasculare si coronariene, AVC-urile la adulti.
 
Rezultatele principale si rolul hazardului
O scadere semnificativa a consumului de sodiu, la adulti, a redus TA sistolica cu 3,39 mm Hg (interval de Incredere 95% 2,46–4,31 mmHg) si pe cea diastolica cu 1,54 mm Hg (0,98–2,11 mm Hg), iar diminuarea sarii nu a avut niciun efect advers semnificativ asupra lipidelor sangvine, a nivelurilor de catecolamine sau a functiei renale (P>0,05), ceea ce a constituit o dovada de inalta calitate. Asocierile, din studiile de tip cohorta, dintre aportul de sodiu si mortalitatea generala, incidenta evenimentelor cardiovasculare fatale si nefatale si afectiunile coronariene nu au fost semnificative (P>0,05). Consumul crescut de sodiu a fost corelat cu un risc crescut in ceea ce priveste incidenta AVC-urilor (risc ratio 1,24, de la 1,08 pana la 1,43), mortalitatea produsa de ele (1,63, de la 1,27 pana la 2,10) si cea generata de afectiunile coronariene (1,32, de la 1,13 pana la 1,53); aceasta dovada a avut o calitate slaba si foarte slaba. La copii, datele cu o calitate moderata au indicat ca reducerea consumului de sodiu scade TA diastolica cu 0,84 mm Hg (de la 0,25 pana la 1,43 mm Hg) si pe cea diastolica cu 0,87 mm Hg (de la 0,14 pana la 1,60 mm Hg).
 
Erori sistematice, surse de confuzie si alte motive ce Indeamna la prudenta
Testul c2 pentru heterogenitate, din metaanaliza presiunii arteriale la adulti, sugereaza o heterogenitate considerabila (P<0,001). E posibil ca respectivul test sa nu aiba semnificatie datorita heterogenitatii observate la un mare numar de studii, dupa cum a fost aratat In actuala lucrare. Reprezentarea grafica a datelor obtinute si testul I2 sugereaza si ele existenta unui anumit grad de heterogenitate, insa nu s-a constatat nicio variatie considerabila a rezultatelor si nici vreo neconcordanta In ceea ce priveste directia efectelor din studii.
 
Finantarea studiului/ eventualele conflicte de interese
Acest studiu a fost finantat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de Kidney Evaluation Association Japan si de guvernul Japoniei si al Republicii Coreea.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Nancy J Aburto, Anna Ziolkovska, Lee Hooper, Paul Elliott, Francesco P Cappuccio, Joerg J Meerpohl