Efectele reducerii modeste a consumului de sare pe termen lung asupra presiunii arteriale: analiza sistematica Cochrane si metaanalize ale trialurilor randomizate

INTREBAREA STUDIULUI: Reducerea modesta a aportului de sare pe termen lung are un efect semnificativ asupra presiunii arteriale, a hormonilor si a lipidelor?
RASPUNSUL PE SCURT: O reducere modesta a aportului de sare pentru patru sau mai multe saptamani determina scaderi semnificative ale tensiunii arteriale atat la persoanele normotensive cat si la cele hipertensive, indiferent de sex sau de grupul etnic. Au existat slabe efecte fiziologice de crestere ale activitatii reninei, aldosteronului si noradrenalinei, dar nicio modificare semnificativa a concentratiilor lipidelor.
 
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Reducerea consumului de sare poate scadea tensiunea arteriala (TA), ceea ce angreneaza si diminuarea riscului cardiovascular. O metaanaliza recenta a unor trialuri randomizate a sugerat ca reducerea sarii are efecte adverse asupra hormonilor si a lipidelor, fapt ce ar putea atenua orice beneficiu generat de scaderea tensiunii. Metaanaliza a inclus un numar mare de trialuri ce explorau o modificare masiva a aportului de sare pentru doar cateva zile. Actuala metaanaliza arata ca o reducere modesta pe termen lung a consumului de sare coboara TA fara niciun impact negativ asupra lipidelor si hormonilor. In plus, exista o relatie doza-raspuns Intre aportul de sare si scaderea presiunii arteriale sistolice. Reducerea consumului de sare pana la nivelul recomandat de 5-6 g/zi va avea un efect major asupra presiunii arteriale, iar pana la 3 g/zi, unul si mai pregnant.
 
Criterii de selectie pentru studii
Am inclus trialuri randomizate cu o reducere modesta a aportului de sare si cu o durata de minimum patru saptamani, identificate in urma documentarii pe Medline, Embase, Cochrane Hypertension Group Specialised Register, Cochrane Central Register of Controlled Trials si a parcurgerii listelor bibliografice ale articolelor de interes.
 
Rezultatele preliminare
Presiunea arteriala, hormonii, lipidele.
 
Rezultatele principale si rolul hazardului
Au fost incluse 34 de trialuri (3 230 de participanti). Cu o reducere medie de 4,4 g/zi a aportului de sare, cuantificat prin determinarea sodiului din urina pe 24 de ore, metaanaliza a aratat ca modificarea medie a presiunii arteriale a fost - 4,18 mm Hg (interval de Incredere 95% de la -5,18 pana la -3,18), pentru TA sistolica, si -2,06 mm Hg (de la -2,67 pana la -1,45), pentru TA diastolica. A existat o asociere semnificativa Intre reducerea In 24 de ore a sodiului urinar si scaderea presiunii arteriale sistolice. Dupa ajustarea pentru varsta, grup etnic si TA, o reducere cu 100 mmoli In 24 de ore a sodiului urinar (6 g/zi sare) a prefigurat o coborare a presiunii arteriale sistolice cu 5,8 mm Hg (de la 2,5 pana la 9,2, P=0,001). Metaanaliza de subgrup a relevat o scadere semnificativa a presiunii arteriale atat la cei cu hipertensiune cat si la normotensivi, indiferent de sex sau de grupul etnic. S-a constatat o mica crestere fiziologica a activitatii reninei plasmatice (0,26 ng/ml/h, interval de Incredere 95% 0,17–0,36), a aldosteronului (73,20 pmol/l, 44,92-101,48) si a noradrenalinei (norepinefrinei) (187 pmol/l, 39–336). Nu a existat nicio modificare semnificativa a adrenalinei (epinefrina) (37 pmol/l, de la -1 pana la 74), a colesterolului total (0,05 mmol/l, de la -0,02 pana la 0,11), a LDL-colesterolului (0,05 mmol/l, de la -0,01 pana la 0,12), a HDL-colesterolului (-0,02 mmol/l, de la -0,06 pana la 0,01) sau a trigliceridelor (0,04 mmol/l, de la -0,02 pana la 0,09).
 
Erori sistematice, surse de confuzie si alte motive ce Indeamna la prudenta
In ciuda includerii trialurilor cu o durata de minimum o luna, valoarea medie a perioadei de reducere a sarii In metaanaliza noastra a fost de numai patru saptamani. Este putin probabil ca scaderea aportului de sare sa aiba un impact maxim In primele patru saptamani. In plus, e posibil ca micile efecte ale activitatii reninei plasmatice, aldosteronului si noradrenalinei sa se atenueze In timp.
 
Finantarea studiului/ eventualele conflicte de interese
FH este membru al Consesus Action on Salt and Health (CASH) si World Action on Salt and Health (WASH). GM face parte din comitetul World Hypertension League (WHL), presedinte al Blood Pressure Association (BPA), presedinte CASH si WASH. CASH si WASH sunt organizatii caritabile non-profit, iar FH si GM nu primesc suport financiar de la ele.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Traducere: 
Dr. Adina Turcanu
Autor: 
Feng J He, Jiafu Li, Graham A MacGregor