Asocierea dintre nivelul seric matern de 25-hidroxivitamina D, evolutia sarcinii si starea nou-nascutului: sinteza sistematica si metaanaliza studiilor observationale

INTREBAREA STUDIULUI: Ce corelatie exista intre nivelurile de 25-hidroxivitamina D serica (25-OHD; cel mai bun indicator al statusului vitaminei D la oameni) ale mamelor, evolutia sarcinii si starea nou-nascutului?

RASPUNSUL PE SCURT: Insuficienta de vitamina D este asociata cu efecte adverse asupra sarcinii si asupra parametrilor la nastere.
CE SE STIE IN PREZENT SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Datele existente sustin ipoteza ca insuficienta de vitamina D In timpul sarcinii poate fi insotita de un risc crescut de boli corelate cu sarcina. Sinteza sistematica si metaanaliza studiilor observationale din actuala lucrare arata ca insuficienta de vitamina D este asociata cu un risc accentuat de aparitie a diabetului gestational, a preeclampsiei si de nastere a unor feti subponderali. Femeile gravide cu niveluri reduse de 25-OHD erau expuse unui risc crescut de-a avea vaginoza bacteriana si nou-nascuti cu greutate mica la nastere, dar nu si nastere prin cezariana.
Criteriile de selectie pentru studii
     Pentru documentare am explorat atat Medline (1966 – august 2012), PubMed (2008 – august 2012), Embase (1980 – august 2012), CINAHL (1981 – august 2012), bazele de date Cochrane de sinteze sistematice si de trialuri clinice Inregistrate, cat si bibliografia si referatele de la conferinte din variantele tiparite ale lucrarilor. Doi recenzori au selectat independent studii ce au prezentat date privitoare la corelatia dintre nivelul seric de 25-OHD In timpul sarcinii si parametrii de interes.
Parametrii primari
     Am evaluat asocierea dintre nivelul scazut de 25-OHD, evolutia sarcinii (preeclampsia, diabetul gestational, vaginoza bacteriana, nasterea prin cezariana) si parametrii la nastere (dimensiuni mici pentru varsta gestationala, greutatea, lungimea si circumferinta capului la nastere).
Rezultate principale si rolul hazardului
     Din 3 357 de mentionari, 31 de studii au Indeplinit criteriile noastre de includere In analiza finala. Am folosit modele ale efectelor aleatorii pentru valoarea cumulata a raportului ajustat al probabilitatilor pentru concentratiile scazute de 25-OHD, In comparatie cu nivelurile suficiente. Concentratiile insuficiente de 25-OHD au fost asociate cu diabetul gestational (raport cumulat al probabilitatilor 1,49, interval de Incredere 95% 1,18–1,89), preeclampsie (1,79, 1,25–2,58) si copii mici pentru varsta gestationala (1,85, 1,52–2,26). Femeile Insarcinate cu niveluri scazute de 25-OHD aveau un risc crescut de vaginoza bacteriana si de nastere a unor copii cu greutate mai mica, dar nu si de nastere prin cezariana.
Erori sistematice, surse de confuzie si alte motive ce Indeamna la prudenta
     Au existat variatii de la un studiu la altul in ceea ce priveste definirea insuficientei de 25-OHD. Am utilizat in analiza limitele fixe prezentate cel mai frecvent in studiile eligibile pentru scopul sintezei noastre, si anume: sub 75 nmol/l, ca sa defineasca insuficienta pentru evolutia sarcinii si, respectiv, sub 37,5 nmol/l, pentru parametrii la nastere. Studiile incluse au avut calitati diferentiate si nu au verificat mereu principalele variabile ce puteau constitui surse de confuzie, iar majoritatea erau structurate pe tiparul caz-control, ceea ce implica posibilitatea unei supraestimari a dimensiunii efectului asocierilor. A fost detectata si un anume grad de heterogenitate clinica si statistica, iar pentru a evalua puterea estimarilor noastre cumulate si a identifica posibilele surse de heterogenitate au fost realizate diverse analize de sensibilitate, care au aratat ca estimarile cumulate variau cand erau grupate in functie de structura studiului si de metoda de cuantificare a 25-OHD, sugerand ponderea celor doi factori In generarea heterogenitatii.
Finantarea studiului/ eventualele conflicte de interese
     FA si TN au primit finantare pentru studenti de la University of Calgary Institute for Public Health (Markin Fund for Health and Society); DMR beneficiaza de un premiu AISH (Alberta Innovate Health Solutions) pentru investigatrea sanatatii populatiei; SCT este sustinut de un salariu AISH; si MO'B este sprijinit financiar de AISH, de Canadian Institute of Health Research si de Canadian Foundation for Healthcare Improvement. Agentiile mentionate nu au avut niciun rol In proiectarea si realizarea studiului, in colectarea, managementul, analiza si interpretarea datelor, ori in pregatirea, revizuirea sau aprobarea manuscrisului.

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Traducere: 
Traducere: Dr. Raluca Deliu
Autor: 
Fariba Aghajafari, Tharsiya Nagulesapillai, Paul E Ronksley, Suzanne C Tough, Maeve O'Beirne, Doreen M Rabi