Un băiat în vârstă de trei ani este adus la medic fiindcă prezenta înroșirea unilaterală și tranzitorie a feței, după consumul une game variate de alimente și lichide.

                Un baiat in varsta de trei ani este adus la medic fiindca prezenta inrosirea unilaterala si tranzitorie a fetei, dupa consumul une game variate de alimente si lichide. Simptomul debutase la scurt timp dupa nastere, iar mama a tinut cu rigurozitate un jurnal in care nota componenta dietei zilnice, ce nu a putut evidentia, insa, niciun aliment declansator specific. Sindromul Frey este caracterizat de inrosire faciala, cu ori fara hiperhidroza, in teritoriul de distributie al nervului auriculo-temporal, indusa de stimuli gustativi sau, ocazional, tactili. El apare ca urmare a afectarii cailor simpatice ale nervuluiauriculo-temporal care, in cazul de fata, a fost secundara leziunilor induse de forceps la nastere. Elementele esentiale pentru diferentierea sindromului Frey de alergia alimentara sunt distributia unilaterala a eritemului si absenta pruritului, a simptomelor  gastrointestinale ori a asocierii cu anumite alimente.

 

Allan GMatthews (agzmatthews@doctors.org.uk), dermatology registrar,

Nicholas JWainwright, consultant dermatologist, Lanarkshire Centre for Dermatology,

Monklands Hospital, Airdrie ML6 0JS, UK

 

A fost obtinut acordul pacientului.

 

Citati articolul ca: BMJ 2012;345:e4957

 

                  Troponina cardiaca cu grad inalt de sensibilitate (high sensitivity cardiac troponin –hs-cTn) reuseste sa realizeze o diferentiere excelenta a pacientilor cu infarct miocardic acut de cei cu boala arteriala cardiaca non-coronariana (Circulation 2012;126:31-40, doi:10.1161/circulationaha.112.100867). Autorii studiului international prospectiv citat afirma ca algoritmul ce utilizeaza elevarea segmentului ST si modificarile hs-cTn in prima ora de la prezentare separa cu precizie subiectii in cele doua grupuri de boala. Rezultatele au fost validate intr-o cohorta independenta de pacienti.

 

                  La trei ani dupa un trial randomizat ce urmarea stimularea cerebrala profunda pentru boala Parkinson, imbunatatirea activitatii motorii a fost stabila, dar calitatea vietii a scazut usor. Cercetatorii au presupus ca respectivul declin treptat al functiei neuro-cognitive reflecta progresia de fond a maladiei, reafirmand rolul simptomelor non-motorii in determinarea calitatii vietii (Neurology 2012;79:55-65, doi:10.1212/wnl.0b013e31825dcdc1).

 

                    In cadrul unei supravegheri pe termen lung a copiilor supusi la tratament endoscopic pentru reflux vezico-ureteral, cercetatorii au observat o incidenta scazuta a infectiilor de tract urinar febrile dupa corectarea cu succes a refluxului. Fetele si copiii cu disfunctii de vezica sau de colon au avut riscul cel mai mare de infectii febrile, iar in cazul subiectilor mai mari care dezvolta infectii de tract urinar febrile se impune o evaluare speciala referitoare la vezica si la colon (Journal of Pediatrics 2012;160:1015-20, doi:10.1016/j.jpeds.2011.12.033).

 

                  In fiecare an sunt difuzate peste trei miliarde de pelicule ce transmit, catre persoanele tinere, mesaje legate de alimente, bauturi sau unitati de vanzare cu amanuntul a produselor alimentare. Cercetatorii au calculat numarul de inregistrari impartind cuantumul incasarilor anuale din SUA la pretul mediu al biletului de cinema si inmultind rezultatul cu numarul de aparitii ale marcilor promovate. In SUA, tinerii din categoria de varsta 12–18 ani au vazut peste jumatate din totalul peliculelor, cele cu scor PG-13 continand 61,5% din inregistrari. Cercetatorii afirma ca, tinand seama de actuala criza din sanatatea publica reprezentata de obezitate, este necesara o investigare suplimentara a expunerii persoanelor tinere la marketingul nesanatos (Journal of Public Health 2012;34:245-52, doi:10.1093/pubmed/fdr089).

 

                    O sinteza sistematica privitoare la practicarea acupuncturii in cazurile cu sindrom de colon iritabil a inclus 17 trialuri cu metodologie aparent controlata, randomizata. Autorii nu au gasit niciun fel de dovezi in sprijinul ameliorarii severitatii simptomelor ori a calitatii vietii prin acupunctura, comparativ cu falsa acupunctura. Printre trialurile ce nu au folosit control cu placebo, acupunctura a fost mai eficienta decat abordarea medicamentoasa si decat absenta tratamentului specific – dar cercetatorii afirma ca respectiva diferenta s-ar putea sa reflecte preferintele si asteptarile pacientilor. Acupunctura nu a actionat mai eficient decat psihoterapia sau decat utilizarea probioticului specific Bifidobacterium infantis 35624 (American Journal of Gastroenterology 2012;107;835-47, doi:10.1038/ajg.2012.66).

 

                   De ce li se face copiilor tomografie computerizata (CT) pentru investigarea apendicitei, in ciuda riscurilor potentiale ale expunerii la radiatiia A fost realizata o cercetare cu privire la factorii ce determina recomandarea CT si au fost identificati patru factori predictivi independenti: prezentarea initiala la un spital de asistenta tertiara, sexul feminin, perioada prelungita dintre debutul simptomelor si momentul prezentarii la medic, prezenta durerii de rebound (la incetarea presiunii palpatorii). Copiii care se prezinta mai intai la un departament de urgente pediatrice sau la un spital cu chirurgie pediatrica au o probabilitate mai redusa de a face CT (The American Surgeon 2012; 78:716-21).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu