Reforma din sistemul de sanatate poate sa includa închiderea unor spitale

Conform concluziilor unei conferinte tematice, unele spitale mari vor fi nevoite sa se închida ca o consecinta fireasca a eforturilor sistemului national britanic de servicii de sanatate (NHS) de-a asigura perspective mai bune in cadrul retelei de asistenta medicala, dar si o mai justa valorificare a bugetului.

     Steve Field, fost presedinte al Royal College of General Practitioners(Colegiul Regal al Medicilor de Familie), a declarat ca Londra are prea multe spitale si ca ministrul deresort sustine necesitatea închiderii catorva dintre ele.

     Robert Naylor, director executiv alUniversity College London Hospitals NHS Foundation Trust, a sprijinit si el o abordare radicala a reorganizarii sistemului,spunând ca "sunt prea multe spitale în orasele mari".

     Gareth Goodier, director executiv alCambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, a declarat, in cadrulconferintei, ca NHS întâmpina una din cele mai dificile perioade din istoria sa: "Vortrebui luate câteva decizii dificile".

     Evenimentul, intitulat "Maximising Quality,minimising cost" (Calitate maxima, costuri minime) a avut loc la Londra, pe 24ianuarie, sub patronajul comun al Monitor -institutie independenta ce reglementeaza activitatea NHS Foundation Trust - si al UCL Partners - un grup alcatuit din primele cincidintre cele mai performante centre de cercetare medicala din spitalele londoneze.

     Au participat circa 450 de persoane,inclusiv clinicieni si manageri din NHS Trust, care audiscutat conceptul finantarii judicioase a sistemului sanitar, modalitatile decrestere a calitatii îngrijirilor, precum si importanta unuileadership clinic.

     Oratorii au dezbatut schimbarile majore careau loc în sistemul de sanatate, pe fondul masurilorcoalitiei de guvernare de a restructura NHS in vederea limitariicosturilor - acestea includ punerea accentului pe calitate, cresterea rolului asistentei medicale primare, intensificarea folosiriitehnologiilor sanitare si dorinta pacientului de-a avea mai mult control asuprapropriului tratament.

     Secretarul de stat pe probleme de sanatate din Anglia, Andrew Lansley, si-a sustinut cauzapentru extinderea concurentei în cadrulNHS, argumentând ca acest lucru ar oferi mai multeoptiuni pacientilor si, astfel, ar stabili standarde superioare de calitate.

     El a negat faptul ca reforma va initia oprabusire a asistentei medicale pe baza reducerii costurilor. "Dovezile arata ca, dacaexista competitie reala, toti competitorii sunt obligati sa cresca standardul. Competitia este valul care face orice barca sa pluteasca", a declarat el.

     Domnul Lansley este de parere ca proiectul sau de lege, Health and Social Care Bill, publicat pe 19ianuarie (BMJ 2011;342:d418) le vaoferi clinicienilor stimulentul de care aveau nevoie pentru a îmbunatati radical îngrijirea pacientilor. El a promis organizarea unui sistem de sanatate mai dinamic, care sa permita personaluluiclinic sa fie mai creativ în privinta furnizariiunor servicii responsabile, în cadrul unor organizatii sociale. Astfel, ar exista în continuare variatii între servicii, dar nu una nejustificata, cum avem în prezent.

     Jonathan Fielden, director medical la RoyalBerkshire NHS Foundation Trust, a ripostat afirmatiei secretarului de stat, spunând ca majoritatea celor din NHS cred ca o competitie mai mare vagenera o fragmentare si mai mare. "Acordarea unei asistente medicale decalitate, în limitele unui buget constrâns, va necesita o reconfigurare substantiala a acesteia. Vafi acest lucru acceptat politic?"

     Domnul Lansley a raspuns ca, pepiata sociala, cresterea competitiei încurajeaza o integrare mai buna a serviciilor centrate pe pacient. El a afirmat ca, în contextul unui sistem reformat, va avea loc oreglementare drastica si independenta, iar Monitor, de pe pozitiile noului sau rol de reglator economic, va asigura "conditii de concurentaechitabile".

Cuprivire la reconfigurare, domnul Lansley a spus ca respectivul demers a si fost concretizat (într-o maniera pe care publicul a perceput-o ca fiind nesesizabila) sia sugerat ca hotarârile practicienilor generalisti din noile consortii,ce lucreaza alaturi de consilierii locali, vor fi mult mai importante decât cele ale trusturilor de asistenta primara.

 

FOTO: SteveField, Andrew Lansley si Jonathan Fielden nu s-au pus deacord asupra problemei inevitabile a fragmentarii.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Adriana Pîrvu
Autor: