Cercetare medicala accesibila

Primul website din lume a fost lansat în august 1992, la info.cern.ch. In cursul urmatorilor zece ani a avut loc o crestere rapida a retelelor de internet internationale, context in care s-a infiripat ideea ca articolele ce prezinta rezultatele unor proiecte de cercetare finantate din bani publici, în special din domeniul sanatatii, sa devina accesibile tuturor.

 In conditiile in care multi dintre editorii publicatiilortraditionale privesc in continuare cu reticenta noul concept, BMJ Group si-a propussa vada ce este mai bine pentru cititori, autori si finantatori, mentinând platataxelor practicate, astfel ca, in numai doi ani si jumatate dupa aparitiasite-urilor de pe internet, "eBMJ" era oferita in versiune electronica pebmj.com, iar în 1998 BMJ a devenituna dintre primele reviste medicale care a permis accesarea nerestrictionata atuturor materialelor prezentate. Începând din 2005, bmj.com a introdus,treptat, o taxa pentru consultarea articolelor cu subiecte din alte domenii decatcel al cercetarii, astfel ca veniturile din partea celor înscrisi au contribuitla mentinerea accesului liber la lucrarile stiintifice.1 In 2010, BMJ a stabilit taxe de procesare aarticolelor de cercetare, aplicabile doar în situatia în care autorii pot sa solicitereturnarea integrala a sumelor respective de la finantatorii studiilorrealizate de ei.2

     Cea mai noua revista a BMJ Group,BMJ Open, a demarat publicareaprimelor sale materiale în februarie 2011, permite accesarea gratuita aarticolelor stiintifice medicale recenzate din orice disciplina si practica evaluarea‚la vedere', concluziile celor care leefectueaza fiind afisate alaturi de articolele analizate (http://bmjopen.bmj.com). Nu este editata si intr-o versiune tiparita si nicinu ofera posibilitatea realizarii unor abonamente individuale. Jurnalul practica,in schimb, un sistem de taxare a fiecarui articol acceptat spre publicare de catreevaluatori, dar achitarea taxei de procesare se face diferentiat, de la caz lacaz, autorilor cu resurse limitate - în special celor originari din tari cuvenituri mici si mijlocii, integrate in programul HINARI pentru facilitarea accesuluila cercetarea medicala (www.who.int/hinari/en/) - fiindu-leacordate reduceri de pret; asemenea facilitati financiare sunt oferite si referentilorcare, in decursul unui an, trimit in timp util, la redactie, articoleleevaluate. Ca si în BMJ, capacitateade plata  a autorilor nu influenteazadecizia cu privire la publicare, intrucat taxele sunt colectate abia dupa acceptareamanuscrisului.

BMJ Open publica toatetipurile de cercetare ce abordeaza stiinta si practica clinica, politicile siserviciile de sanatate, educatia medicala si metodologia cercetarii. Revistelecare au un public bine definit, inclusiv BMJ si altele editate de catre BMJGroup, refuza publicarea multor articole deoarece editorii considera casubiectul nu este suficient de atractiv si interesant pentru cititori. BMJOpen nu ia astfel de decizii editoriale, ci va publica toate lucrarile pecare referentii le vor considera potrivite din punct de vedere stiintific sietic.

Multe studii decalitate intaresc conceptele practicii clinice, ale cercetarii sau alepoliticilor de sanatate, nu le schimba, iar BMJ Open este încantata sa aibain vedere publicarea lor; aceeasi deschidere o manifesta si fata de: rezultatelepreliminare, ori doar cele cu impact local, ale cercetarilor; protocoalele destudiu; trialurile în faze incipiente si analizele efectuate dupa punerea pepiata a medicamentelor - evident, numai daca sunt bine concepute, desfasurate siprezentate. Se asteapta ca toti autorii sa-si redacteze articolele conformdeclaratiilor CONSORT sau STROBE, în functie de tipul de studiu propus sprepublicare.

Editarea unorastfel de lucrari stiintifice cu acces liber contribuie la completarea bazei decunostinte stiintifice necesare clinicienilor, referentilor, factorilor dedecizie din sfera politicilor de sanatate, precum si-a altor cercetatori. Respectivabaza de date ar putea fi si mai utila daca s-ar face publice rezultateleefective ale studiilor, aspect solicitat de Wellcome Trust si de alti finantatoriinternationali majori.3 BMJ Open a adoptat politica BMJ prin care autorii sunt incurajati sa-siîmpartaseasca rezultatele activitatii lor,4 iar pentru a facilitaacest demers isi propune sa colaboreze cu experti în domeniu.

Între timp, celelaltereviste editate de BMJ Group au creat "BMJ Unlocked," un serviciu prin care autorii pot plati otaxa de acces pentru ca versiunea electronica a articolelor scrise de ei sa fiedisponibila oricui. Continutul integral al respectivelor jurnale, inclusiv celal BMJ, poate fi accesat gratuit, decatre institutiile din 113 tari cu venituri mici si mijlocii, gratie aderarii BMJ la initiativa HINARI (http://group.bmj.com/products/journals/countries-with-free-access);in plus, cei care publica in oricare dintre eleîsi pastreaza drepturile de autor si primesc cota parte cuvenita din vânzarilede extrase (articole solicitate separat de contextul in care au aparut (reprint-uri),BMJ Group solicitând doar o licentaexclusiva pentru publicarea initiala a articolului si drepturile comerciale cederiva din aceasta (http://group.bmj.com/products/journals/instruc­tions-for-authors/licence-forms).

În anul 2006, Peter Suber, partizan al accesului deschis ("open access" -OA) pentru intreaga comunitate academica, scria ca "BMJ este un pionier în sfera OA [acces deschis]. Si, dat fiind faptul ca a sprijinit OA ori de câte ori a putut si nu a facutniciodata propaganda nefavorabila acestui concept, BMJ nu se afla in situatia de a retracta eventuale argumente contrajenante ori in aceea de a surmonta disonantele cognitive ale publicului".5Lansarea BMJOpen este urmatorul pas în cadrul demersului nostru.

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Gianina Luca
Autor: 
Trish Groves deputy editor, BMJ editor in chief BMJ Open