Expunerea intrauterina la carbamazepina si malformatiile congenitale specifice: sinteza sistematica si studiu de tip caz-control

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Cu ce malformatie congenitala majora specificaeste asociata expunerea la carbamazepina în primul trimestru de sarcina înstudiile de cohorta publicate si poate fi confirmat acest lucru printr-unstudiu populational de tip caz-control?

RASPUNSUL PE SCURT: Dintrecele cinci malformatii mentionate în literatura putem confirma numai asociereadintre expunerea la carbamazepina si spinabifida, prin comparatie cu absenta utilizarii medicamentelorantiepileptice.

CARE ESTE STADIUL CUNOSTINTELOR IN DOMENIU SI CE ADUCE NOU ARTICOLUL DE FATA: Se stie ca expunerea la carbamazepina în primul trimestru de sarcina creste riscul demalformatii congenitale majore. Prezentul studiu poate confirma aceasta afirmatienumai pentru spina bifida, desiriscul este mai mic decât în cazul acidului valproic.

  

Participanti silocalizare

Am cautat pe PubMed, Web of Science si Embase articole despreexpunerea la carbamazepina în primul trimestru de sarcina si malformatiilespecifice. Am utilizat baza de date a studiului pe antiepileptice EUROCAT, ce aavut in vedere 19 registre populationale pentru anomaliile congenitale luate inevidenta in perioada 1995-2005; setul de date obtinut continea 98 075 înregis­traripentru malformatii la 3,8 milioane de nasteri.

  

Protocol de studiu sidimensiune

În cercetarea literaturii am identificat opt studii de cohorta pe2 680 de sarcini cu expunere la carbamazepina în monoterapie. Am detectatprincipalele malformatii specificate, iar pentru a le testa am realizat unstudiu populational de tip caz-control. Cele cinci mentiuni identificate aufost spina bifida, întoarcerea venoasapulmonara total anormala, cheiloschizis (cu sau fara palatoschizis), herniadiafragmatica si hipospadias (la baieti).Grupurile noastre de control non-cromozomial si cromozomial au cuprins 69 883 si,respectiv, 11 763 de nasteri.

  

Variabilele primare,riscuri, expuneri

Prevalentagenerala a malformatiei congenitale majore dupa expunerea la monoterapia cucarbamazepina în primul trimestru de sarcina a fost calculata dupa trecerea inrevista a literaturii de specialitate. In cadrul setului de date Eurocat amcalculat odds ratios pentru malformatiile prin expunerea la carbamazepina in randulcazurilor, comparativ cu cele doua grupuri de control: înregistrarile altormalformatii non-cromozomiale si a sindroamelor cromozomiale.

  

Rezultatele principale sirolul hazardului

Sinteza literaturii a aratat prevalenta generala pentru o malformatiecongenitala majora de 3,3% (interval de încredere 95% 2,7-4,2) dupa expunereala monoterapia cu car­bamazepina în primul trimestru de graviditate. Spina bif­ida a fost singura malformatiecongenitala majora specifica asociata semnificativ cu expunerea la monoterapiacu carbamazepina (odds ratio 2,6, interval de încredere 95% 1,2-5,3, comparativcu absenta medicamentului antiepileptic), dar riscul a fost mai mic in cazulcurei cu carbamazepina decât in cea cu acid valproic (0,2, 0,1-0,6). Nu aexistat nicio dovada a unei asocieri cu celelalte malformatii în studiulcomparativ cu absenta expunerii la medicamente antiepileptice. Analizasuplimentara a sugerat un risc mai mare pentru ventricul unic si defect septalatrioventricular. În ciuda datelor bogate, studiul nu a avut putere suficientapentru a depista riscurile moderate de aparitie a unor malformatii congenitalerare.

  

Factori deeroare, neconcordante si alte motive ce îndeamna la prudenta

Cazurile din grupul de control cu malformatii corelate cucarbamazepina - ventricul unic si defect septal atrioventricular - au fostexcluse, iar acest lucru nu ne-a modificat esential rezultatele. O limita încomparatia riscurilor dintre expunerea la diferite tipuri de medicamente antiepilepticea fost faptul ca nu am dispus de informatii pentru ajustarea în functie detipul de epilepsie, de frecventa crizelor, de utilizarea acidului folic si de dozade antiepileptic.

  

Generalizarea la altepopulatii

Am utilizat un esantion populational de nasteri inregistrate inEuropa in perioada 1995-2005. Suntem de parere ca teratogenitateacarbamazepinei este comparabila si în alte populatii (având în vedere apartenentaetnica).

  

Finantarea studiului siconflicte de interese potentiale

EUROCAT CentralDatabase este sprijinita, în parte, de European Public Health Programme, cudiferite surse de finantare publica pentru registrele individuale. De laGlaxoSmithKline s-a obtinut finantare suplimentara pentru un studiu pelamotrigina, în timpul caruia a fost realizata baza de date pentruantiepileptice (toti autorii au fost angrenati în studiul de fata). Compania GlaxoSmithKlinenu a fost implicata în prezentul studiu.

 

MALFORMATII LAFETII EXPUSI LA MONOTERAPIE CU CARBAMAZEPINA SAU CU ACID VALPROIC, COMPARATIVCU ABSENTA MEDICAMENTELOR ANTIEPILEPTICE

  

                                                         Odds ratio(95% CI)

  

                                   Expunere la             Fara antiepileptice             Acid valproic

               Carbamazepina     (n=69 534)           (n=102)

               (n=16)

Subgrupcu malformatii (Nr cazuri) 

Spina bifida (n=2 048)

8

2,6 (1,2 - 5,3)

0,2 (0,1 - 0,6)

Hernie diafragmatica (n=755)

1

0,9 (0,1 - 6,6)

0,5 (0,0 - 4,5)

Hipospadias, numai baieti

(n=5 393)

6

0,7 (0,3 - 1,6)

0,2 (0,1 - 0,5)

Cheiloschizis (cu sau fara palatoschizis) (n=3 544)

1

0,2 (0,0 - 1,3)

0,3 (0,0 - 2,6)

Întoarcere venoasa pulmonara total anormala (n=132)

0

-

-

Rate this article: 
Average: 1 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Janneke Jentink,1 Helen Dolk,2 Maria A Loane,2 Joan K Morris,3 Diana Wellesley,4 Ester Garne,5 Lolkje de Jong-van den Berg,1 din partea EUROCAT Antiepileptic Study Working Group