UGANDA: MINGI DE FOTBAL PENTRU TOALETE

"Salubritatea si igiena sunt înca ouriasa provocare, atât în orase cât si în zonele rurale", spune Sarah Muzaki,responsabil cu programele WaterAid, Uganda. Ceea cenu înseamna ca nu s-au facut progrese. Conform Natiunilor Unite, în 2008, 48%dintre locuitorii Ugandei aveau acces la o latrina îmbunatatita, fata de 39% în1990, anul de pornire pentru obiectivele de dezvoltare ale noului mileniu.

Una dintre probleme, afirma ea,este demontarea convingerilor adânc înradacinate referitoare la utilizarealatrinelor. "În partea de nord-est a tarii se crede ca daca o femeie folosestelatrina, înseamna ca este stearpa. Sau ca, daca o gravida utilizeaza latrina,copilul ei nenascut ar putea sa cada din greseala înauntru. De asemenea, existacomunitati în care se crede ca împrastierea materiilor fecale provenite de lacopii în jurul terenului stapânit este un motiv de mândrie, fiindca astfelrestul comunitatii poate vedea cât de multi copii ai." Ea descrie si temerilelegate de faptul ca nu este o atitudine „barbateasca" sa te ghemuiesti în loculunde si-au facut nevoile femeile si copiii - e mult mai bine sa cauti un tufis.

Însa conceptele din cadrul filosofieiCLTS au ajutat. „Am început prin a le arata oamenilor fotografii ale locurilorfolosite pentru defecarea în aer liber, imagini ce provocau dezgust. Apoi amprivit împreuna fotografii ale latrinelor ori ale toaletelor curate. Amcomparat imaginile si am inceput sa discutam."

Dupa discutii si analizesuplimentare, oamenii sunt încurajati sa-si construiasca propriile toalete, sasape latrine, iar în unele cazuri efortul lor este recompensat. „Încercam saaflam care sunt activitatile preferate în comunitatea respectiva", spune domnisoaraMuzaki. „În Uganda,de multe ori aceasta este fotbalul. În consecinta, progresele facute îndomeniul igienei sunt rasplatite cu puncte, care pot fi folosite ulteriorpentru a obtine echipament sau o minge de fotbal, participarea la antrenamente,la competitii ori acces la diverse facilitati. Lucram în grupuri de câte zecegospodarii, astfel încât, daca doua ramân în urma, nici ceilalti nu iaupunctele cuvenite. Asta îi ajuta pe oameni sa se mobilizeze între ei. Nu discutamaici despre latrine de lux. Sfatul este sa folosesti ceea ce ai - nu furnizammaterialele necesare. Am descoperit ca astfel sunt impuse standarde mai bune. Amînvatat ca esentialul consta în modificarea comportamentului, si nu înacordarea de subventii. Initiativa guvernamentala pentru igiena a avut oabordare mai coercitiva, penalizându-i pe cei care nu atingeau standardele deigiena stabilite, ceea ce a generat sentimente negative ale oamenilor cuprivire la subiect. Solutia este sa le permitem cetatenilor sa evolueze în ritmullor propriu. Nu fortati lucrurile! Comunitatile nu se schimba peste noapte."

 

 

Foto2

Femeiconstruind toalete, Malawi

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: