Foto BMJ 16 Oct

Opacienta în vârsta de 48 de ani, despre care se stia ca are lupus eritematossistemic, acuza de mai multe luni deteriorare vizuala. Diagnosticul diferentialinclude cataracta datorata corticoterapiei, retinopatia vasculitica siafectarea oculara datorata tratamentului cu hidroxicloroquina. Fundul de ochi aevidentiat modificari ale pigmentului retinian la nivelul ambelor regiunimaculare si aspect de "ochi de bou", caracteristic pentru toxicitatea indusa dehidroxiclorochina - uneori, medicamentul mentionat, indicat în terapialupusului eritematos sistemic si a poliartritei reumatoide, are efecte nedoritela nivel ocular, ca si clorochina, de altfel; afectareacorneana este reversibila, dar cea retiniana poate fi permanenta. Daca serespecta doza maxima de 6,5 mg/kg, asemenea reactii adverse apar doar rareori.Pacientii care, in timpul tratamentului cu hidroxiclorochina, prezinta modificarivizuale trebuie sa fie îndrumati catre un consult oftalmologic.

NeilFiner (neil.finer@imperial.ac.uk), ST1, Shahram Kashani, rezident, NigelDavies, medic consultant, Department of Ophthalmology, Chelsea and WestminsterHospital, London SW10 9NH, UK

A fost obtinut consimtamântul pacientului.

 

Microscopia time-lapse (microfotografia) contribuie la elucidarea embriogenezeiumane. Cercetatorii au filmat, timp de mai multe zile, embrioni creati prinfertilizare in vitro si au cautatindicii care ar putea prezice daca un embrion de doua zile se va dezvoltaîntr-un blastocist de ziua a sasea (NatureBiotechnology 2010, publicat online 3 octombrie, doi:10.1038/nbt.1686).Oamenii de stiinta au identificat trei criterii: o prima citochineza care sadureze pâna la 33 de minute, un interval de 7,8-14,3 ore între prima si a douamitoza si un interval de pâna la 5,8 ore între a doua si a treia mitoza. S-arputea ca observatiile respective sa determine cresterea procentului de sarcinireusite prin fertilizare in vitro.

 

Traiul la altitudini mari pare afi un factor de risc independent pentru suicid, conform American Journal of Psychiatry (2010,doi:10.1176/appi.ajp.2010.10020289). Cercetarile anterioare au sugerat caposesia de arme si densitatea mica a populatiei ar explica riscul ridicat de sinucidereîn zonele montane din vestul Statelor Unite, însa un studiu independent arata caaltitudinea poate fi consideratata un factor de risc de sine-statator. Respectiveleobservatii pot fi legate, în cazul persoanelor cu tulburari de personalitate,de efectele stresului metabolic asociat cu hipoxia usoara.

 

A munci cu placere este beneficpentru sanatate. Un studiu cu o durata de 20 de ani, ce a inclus angajati sanatosi,arata ca nivelul de baza al "vitalitatii" a scazut riscul de deces de oricenatura cu 26% si pe cel de diabet cu 17%. ~n schimb, vitalitatea - definita casenzatia de forta fizica, energie emotionala si acuitate a perceptiei - nu aavut niciun efect asupra riscului de boala cardiaca ischemica (Psychosomatic Medicine 2010;72:727-33,doi:10.1097/ PSY.0b013e3181eeb643).

 

Se pare ca oamenii care segândesc la propria lor rationalitate au o cantitate de substanta cenusie înspatele globilor oculari mai mare decât media. Capacitatea de introspectie variaza, iar recent,cercetatorii au corelat acest lucru cu cortexul anterior prefrontal. Structurasubstantei albe în aceeasi zona este si ea legata de instrospectie. Pe acestebaze se poate explica de ce traumatismele craniene afecteaza capacitateaindivizilor de a reflecta asupra propriilor lor gânduri si actiuni si de a-siîntelege propria stare. Sunt necesare, insa, mai multe studii care sa analizezerespectivele diferente, pentru a observa câte dintre ele sunt anatomice si câtepot fi influentate prin exersare (Science2010;329:1541-3, doi:10.1126/science.1191883).

 

În tarile occidentale, chirurgiaîsi pierde din popularitate printre cei care decid sa profeseze medicina. Un studiu din Grecia a aratat ca aproapedoua treimi dintre studenti si-au exprimat preferinta pentru specializarinon-chirurgicale. O atare optiune a fost influentatata in cea mai mare masurade consideratiile legate de calitatea vietii si de contactul cu pacientii.Motivatiile principale ale celor care au ales sa se dedice chirurgiei au fostexperienta acumulata în sala de operatii si in practica clinica si grija pentrupacienti. Cei care se ocupa de programa universitara tin cont, in alcatuireaei, de aspectele mentionate (Surgery 2010;148:510-5,doi:10.1016/j.surg.2010.01.013).

 

Dupa10 ani de urmarire, studiul MASS II (Medicine, Angioplasty or Surgical Study) araportat ca tratamentul medical, comparat cu grefa bypass, a fost asociat cu o incidenta semnificativ mai mare ainfarctului de miocard ulterior, a necesitatii de revascularizatie aditionala,a decesului de natura cardiaca si cu un risc crescut al evenimentelorcombinate. Si in cazul interventiilor percutane au fost evidentiate aceleasitrei diferente, în comparatie cu grefa bypass, cu exceptia riscului marit dedeces. Grefa bypass a fost mai eficienta decat tratamentul medical în ceea cepriveste inlaturarea simptomelor angioase (Circulation2010;122:949-57, doi:10.1161/circulationaha.109.911669).

  

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Emanuela Micu
Autor: