Cost-eficienta vaccinarii pneumococice a copiilor mici olandezi: analiza economica a vaccinului pneumococic conjugat heptavalent si prognoza pentru vaccinul 10 valent si cel 13 valent

Întrebarea studiULUI: Care este cost-eficienta vaccinarii cu cele trei preparate pneumococice conjugate - heptavalent, 10valent si 13 valent (PCV-7, PCV-10 si PCV‑13) - în cadrul programului nationalde imunizare olandez?

RAspunsul pe scurt: Pornind de la cazul ipotetic,raportul cost-eficienta incremental al programului actual de vaccinare olandezcu PCV-7 a fost estimat la 113 891 € (98 300 ₤; 145 000 $) per ani de viata ajustati calitativ (quality adjusted lifeyear=QALY), comparativ cu 52 947 € si 50 042 € perQALY pentru PCV-10 si, respectiv, PCV-13.

Ce se Stie In prezent Si ceaduce nou articolul de faTA: Studiile recente de supraveghere a infectiilorpneumococice au relevat, la populatiile imunizate, o crestere semnificativa abolii cu serotipuri inexistente în vaccinuri, ceea ce reduce efectele directegenerale ale vaccinarii si scade potentialele beneficii ale protectiei în masala persoanele nevaccinate. S-a estimat ca vaccinarea cu PCV-7 nu estecost-eficienta, dar ca raportul cost-eficienta pentru PCV-10 si PCV-13 s-arputea sa fie acceptabil, mai ales daca se va reusi diminuarea costurilor totaleale programului prin scheme reduse, prin scaderea pretului vaccinului sau prinambele variante.

  

Protocol de studiu

Amefectuat analize cost-eficienta pentru a compara PCV‑7, PCV-10 si PCV-13 cuabsenta vaccinarii, într-o cohorta de 180 000 de nou-nascuti, utilizând anii deviata ajustati calitativ (QALY) pentru evaluarea efectelor asupra sanatatii.Cadrul temporal de analiza a studiului a fost de cinci ani, corespunzator durateipresupuse a protectiei conferite de vaccin.

  

Sursepentru eficienta

Trialurileclinice si studiile observationale pentru eficienta vaccinurilor pneumococice.

  

Resursesi surse pentru costuri

Dateleobtinute din supraveghere, cu privire la incidenta si la distributiaserotipurilor responsabile de boala pneumococica invaziva, înainte de concretizareademersului, la scara nationala, pentru PCV-7, în perioada 2004-2006, si registrelede evidenta a utilizarii resurselor si a costurilor.

  

Principalelerezultate

Pornindde la cazul ipotetic - adica, presupunând o perioada de protectie data devaccin de cinci ani, fara efecte indirecte, certe, scontate (protectia înpopulatie minus înlocuirea serotipului), la copiii mai mari de cinci ani -, s-aestimat ca vaccinarea cu PCV-7 conform unei scheme cu patru doze (3+1) previne71 si 5 778 de cazuri de boala pneumococica invaziva si, respectiv, neinvaziva,la subiectii cu vârsta de pana in cinci ani, ceea ce echivaleaza cu un câstigtotal net de 173 de ani de viata sau 277 QALY. Raportul cost-eficientaincremental a fost de 113 891 € (98 300 ₤; 145 000 $) per QALY pentru PCV-7, cu mult peste cel de 50 000 € per QALYnecesar pentru ca PCV-7 sa fie considerat potential cost-eficient, si a pututfi coborat la 82 975 € per QALY prin aplicarea schemei de vaccinare cu trei doze (2+1) dePCV-7. Pentru ipoteze diferite si luând în calcul 10% din valorile maxime nete aleefectelor indirecte manifestate la copiii cu varsta de cinci ani si peste,PCV-10 si PCV-13 au avut raporturi cost-eficienta incrementale cuprinse între31 250 € si 52 947 € perQALY.

  

Rezultateleanalizelor de sensibilitate

Principalaarie de incertitudine se refera la dimensiunea efectelor indirecte ale vaccinarii,atât la indivizii vaccinati cât si la cei nevaccinati. Si totusi, rezultatelenoastre au fost suficient de robuste la o gama larga de analize desensibilitate.

  

Limite

Datfiind numarul relativ mic al cazurilor raportate pe durata celor doi ani desupraveghere, e posibil ca predictiile noastre cu privire la cresterea bolilorprin serotipuri inexistente în vaccinuri sa nu fie prea exacte; ele se bazeaza,insa, pe cele mai concludente date existente la ora actuala.

  

Finantareastudiului/potentiale conflicte de interese

MHRa fost finantat printr-un grant nerestrictionat acordat de Wyeth Hoofddorp, iarAJvH a primit fonduri de la Netherlands Vac­cine Institute, Bilthoven. MJP a beneficiatde granturi de deplasare de la GlaxoSmithKline si Wyeth, in vederea participariila întruniri ale expertilor; EAMS a primit granturi nerestrictionate pentrucercetare de la Wyeth si Baxter, plati pentru consultanta (de la Wyeth siGlaxoSmithKline) si pentru sustinerea de prelegeri (de la Wyeth), precum sigrant de suport pentru studii privind vaccinurile de la Wyeth siGlaxoSmithKline; si AvdE a beneficiat de granturi nerestrictionate de la Wyeth siNovartis. Lucrarea de fata a fost prezentata, anterior, la un workshop pe temavaccinurilor pneumococice, in cadrul conferintei European Public HealthAssociation din Lisabona, Portugalia, sponsorizata printr-un grant de cercetareacordat de GlaxoSmithKline Netherlands.

 

estimArile EficacitATiiSi eficienTei pentru diferite vaccinuri cu patru doze, în cadrul programuluiolandez de imunizare

                                                  PCV-7

              PCV-10

              PCV-13

Cazuri prevenite prin vaccinare

(pentru o cohorta de nascuti alcatuita din

180 000 de subiecti, intr-un

interval de timp de cinci ani)

Boala pneumococica invaziva

71

108

150

Otita medie acuta

5372

6124

6876

Pneumonie non-invaziva

406

463

520

Estimari ale cost-eficientei

(/QALY)

Scenariul de caz de baza

113 891

52 947

50 042

Schema cu doza redusa (la trei doze)

82 975

37 891

35 743

Costuri reduse ale vaccinarii (cu 25%)

Nu se aplica

41 106

31 250

 

QALY, qualityadjusted life year (ani de viata ajustati calitativ).

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: