Afectarea critica datorata virusului gripal A/H1N1 2009 la femeile gravide si în postpartum: studiu de cohorta populational

Întrebareastudiului: Care afost evolutia mamelor si cea a nou-nascutilor, în cazul tuturor gravidelor si alfemeilor în postpartum, internate la terapie intensiva datorita infectiei cu virusulgripal A/H1N1 2009, în Australiasi Noua Zeelanda, în perioada iunie-august (iarna) 2009?

RAspunsulpe scurt: Saptedin 64 de femei (11%) internate la terapie intensiva au decedat. Au avut loc 60de nasteri dupa 20 de saptamâni de gestatie; patru nascuti au fost morti, iartrei nascuti vii au murit.

Cese Stie In prezent Si ce aduce nou articolul de faTA: Femeile gravide au un risccrescut de aparitie a complicatilor gripei, mai ales cand sarcina este avansata.Terapia intensiva pentru hipoxia materna (ventilatia mecanica, operatiacezariana si oxigenarea prin membrana extracorporeala) a dus la o evolutie maibuna decât era de asteptat.

 

Participantisi localizare

Toate cele 187 de unitati de terapieintensiva de adulti si de pediatrie din Aus­tralia si Noua Zeelanda au realizatscreening pentru pacientii cu gripa A confirmata pentru Australian and NewZealand Intensive Care (ANZIC) Influenza Registry. Între iunie si august 2009au fost identificate 209 femei din categoria de vârsta 15-44 de ani, care aufost internate într-o unitate de terapie intensiva cu infectie confirmata H1N12009. Dintre ele, 64 erau gravide sau în primele 28 de zile postpartum.

  

Protocol de studiu,dimensiune si durata

Studiu de cohorta populational. Pelânga datele prospective colectate din registru am adunat date retrospectiveprivind atat managementul obstetrical cat si evolutia materna si cea neonatala.

 

Rezultateleprincipale si rolul hazardului

Saizeci si patru de femei gravidesau în postpartum, internate în unitatile de terapie intensiva, au prezentatinfectie confirmata H1N1 2009. Comparativ cu cele de vârsta fertila care nuerau gravide, pacientele însarcinate sau în lauzie cu infectie H1N1 2009 auavut un risc crescut de internare la terapie intensiva (risc relativ 7,4,interval de încredere 95% 5,5-10,0). Riscul a fost de 13 ori mai mare (13,2,9,6-18,3) pentru cele cu gestatie de 20 de saptamâni sau mai mult. La momentulinternarii, 22 (34%) de femei erauin postpartum, iar doua au avortat.Paisprezece (22%) paciente au nascut în timp ce se aflau la terapie intensiva,iar 26 (41%) au fost externate cu sarcina în evolutie; toate au nascutulterior. Patruzeci si patru (69%) au fost tratate prin ventilatie mecanica, iarnoua (14%) dintre ele prin oxigenare extracorporeala membranara. Sapte (11%) audecedat. Dintre cei 60 de copii nascuti dupa 20 de saptamâni de gestatie, patruau fost morti antepartum si trei au decedat la nastere. Douazeci si doi (39%)de nascuti vii erau prematuri si 32 (57%) au fost internati într-o unitate deterapie intensiva neonatala. Dintre cei 20 de copii testati, doi au fostpozitivi pentru H1N1 2009.

 

Factori de eroare sialte motive pentru adoptarea unei conduite prudente

Cifrele totale sunt mici, iar pentrua evita interpretarea excesiva a datelor este necesara o conduita prudenta.

 

Generalizarea la altepopulatii

Rezultatele obtinute reprezintaevolutia într-un sistem de asistenta intensiva din emisfera sudica, în 2009,înainte de introducerea imunizarii împotriva gripei H1N1 2009. Este imposibil sase prevada modificarea afectiunii în cel de-al doilea val, din 2010, încontextul imunizarii extinse si al utilizarii medicamentelor antivirale.

 

Finantarea studiului/potentialeconflicte de interese

RegistrulANZIC Influenza Investigators beneficiaza de sprijin din partea Department ofHealth and Ageing, Commonwealth Government of Australia; New South WalesHealth, Gov­ernment of New South Wales; Department of Health, Government ofVictoria; Australian and New Zealand Intensive Care Research Centre; Australianand New Zealand Intensive Care Society; si un grant nerestrictionat de la CSL,Melbourne, Victoria. Australasian Maternity Outcomes Surveillance System este finantatprin grantul de proiect National Health and Medical Research Council (Australia), Nr.510298.

 

EVOLUTIA MATERNA SI CEA PEDIATRICA

DUPA INTERNAREA LA TERAPIE INTENSIVA

 

Femeigravide si în postpartum, spitalizate în unitatea de terapie intensiva, cuinfectie H1N1 2009 (n=64)

Gravidela internare (n=40)   În postpartum lainternare (n=22)         Cu avort (n=2)

Nascutimorti (n=2)                                           Deces matern (n=1)

Nascutivii (n=20)

(3decedati ulterior)

Decesematerne (n=3)              

Nastereaîn perioada spitalizarii la terapie intensiva (n=14):           

Nascutimorti (n=1)

Nascutivii (include un set de gemeni) (n=14)

Decesematerne (n=3)

Externatecu sarcina în evolutie (n=26)

Nastereadupa externare (n=23):                                                     

Nascutimorti (n=1)

Nascutivii (n=22)

 

Nastereapresupusa, dar pierduta din supraveghere

(laurmarirea din 22 februarie 2010) (n=3)

 

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: 
Investigatori: ANZIC Influenza si Australasian Maternity Outcomes Surveillance System