Arta diagnosticarii

Studiindnumeroase picturi celebre, un anatomopatolog a reusit sa puna o serie fascinantade diagnostice postume.

VitoFranco, de la Universitatea din Palermo, a studiat, in decurs de doi ani, 100de capodopere, insistand asupra celor de scoala veche.

Printrealtele, el pretinde ca reflexele luminoase din ochii lui Mona Lisa nu au fost oadaugire poznasa a geniului renascentist Leonardo da Vinci, ci un indiciu ca protagonistatabloului suferea de hipercolesterolemie. Coloratia galbuie din jurul ochilorindica prezenta xantelasmei, adica a depozitelor colesterolice cutanate.  

"Uneledintre aceste tablouri faimoase sunt extrem de graitoare", declara dr. Francopentru BMJ. "Insa artistii nu-si dadeauseama ca picteaza simptomele unor afectiuni. Ei nu faceau altceva decat saredea ceea ce vedeau".

Problemelede sanatate ale lui Michelangelo, marele rival al lui Leonardo da Vinci, sunt deasemenea evidente, spune el. Sculptorul (si pictorul) apare in pictura luiRafael, scoala din Atena (Michelangelo este personajul cu par castaniu dincentru, din primul plan, care se sprijina in cot) si se pare ca suferea dedureri puternice din cauza genunchilor umflati, despre care dr. Franco afirma caputeau fi o manifestare a unor  problemerenale.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: 
Michael Day MILANO