Rituximab – o noua abordare terapeutica in diabetul zaharat de tip 1

S-a demonstrat ca in imunopatogeneza diabetului zaharat (DZ) de tip 1 sunt implicate limfocitele T. Dovezi recente sugereaza ca si limfocitele B joaca un rol la fel de important in majoritatea bolilor autoimune mediate de limfocitele T. Rituximab, un anticorp monoclonal impotriva receptorului CD 20, aflat in proportie mare pe suprafata limfocitelor B, poate produce scaderea numarului de limfocite B implicate in raspunsul autoimun alaturi de limfocitele T, asupra celulelor β-pancreatice, in DZ de tip 1. Aceasta este premisa de la care a plecat un studiu de faza 2 ce a evaluat efectul depletiei limfocitelor B la pacientii cu DZ de tip 1 si ale carui rezultate au fost recent publicate

S-a demonstrat ca in imunopatogeneza diabetului zaharat (DZ)de tip 1 sunt implicate limfocitele T. Dovezi recente sugereaza ca silimfocitele B joaca un rol la fel de important in majoritatea bolilor autoimunemediate de limfocitele T. Rituximab, un anticorp monoclonal impotrivareceptorului CD 20, aflat in proportie mare pe suprafata limfocitelor B, poateproduce scaderea numarului de limfocite B implicate in raspunsul autoimun alaturide limfocitele T, asupra celulelor β-pancreatice, in DZ de tip 1. Aceasta este premisa dela care a plecat un studiu de faza 2 ce a evaluat efectul depletieilimfocitelor B la pacientii cu DZ de tip 1 si ale carui rezultate au fostrecent publicate.

Studiulrandomizat, dublu orb, a inrolat 87 de subiecti cu DZ de tip 1 recentdiagnosticat, cu varste cuprinse intre 8 si 40 de ani. Cu totii au primit, inzilele 1, 8, 15 si 22 ale studiului, rituximab/placebo injectabil. Obiectivulprimar, evaluat la un an de la prima doza de rituximab/placebo, a fost masurareaariei de sub curba (ASC) a concentratiilor plasmatice ale peptidului C inprimele doua ore dupa o masa test. Obiectivele secundare au fost cele legate desiguranta tratamentului, de nivelurile serice ale HbA1c si ale dozelor deinsulina necesare.

Studiul a reusitsa demonstreze ca, fata de subiectii care au luat placebo, cei tratati cu rituximabau avut ASC a concentratiilor plasmatice ale peptidului C semnificativ mai maresi valori serice ale HbA1c mult mai mici si au necesitat doze considerabil maireduse de insulina. Intre 3 si 12 luni de la tratament, rata scaderii nivelurilorplasmatice ale peptidului C a fost semnificativ mai mica la pacientii cu rituximabdecat la cei cu placebo. Numarul limfocitele B CD19+ s-a micsorat, la subiectiicu rituximab, dar in urmatoarele 12 luni de la initierea studiului a crescut la69% din valoarea de la inrolare. Mai multi membri ai grupului cu rituximab auavut reactii adverse dupa prima infuzie a medicamenului, majoritatea de tip 1sau 2, insa ponderea lor a diminuat dupa infuziile urmatoare. Foarte importanteste faptul ca, la particpantii lotului activ, nici nu a crescut numarul infectiilor,nici nu a aparut neutropenie.

In concluzie,terapia cu rituximab in patru doze a subiectilor cu DZ de tip 1 a mentinut, partial,functia celulelor β-pancreatice la un an de la inceperea tratamentului si camodularea raspunsului limfocitelor B poate fi o noua tinta in tratamentulpacientilor cu DZ de tip 1.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: 
Prof. Dr. Mircea Cinteza, Dr. Raluca Dulgheru