Riscul de cancer ovarian la femeile simptomatice, în îngrijirea primara: studiu populational de tip caz-control

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Care sunt simptomele de cancerovarian prezentate în îngrijirea primara si cat de bine prefigureaza eleexistenta bolii?

RASPUNSUL PE SCURT: Sapte simptome anunta, independentuna de alta, prezenta cancerului ovarian: distensia abdominala, sangerarea în postmenopauza,pierderea de apetit, polakiuria, durerea abdominala, rectoragia si  balonarea abdominala, cu valori predictivepozitiv de la 0,2%  la 2,5%.

Participanti si localizare

Femeile în varsta depeste 40 de ani, cu diagnostic de cancer ovarian primar, din 39 de cabinete demedicina generala din Devon, Anglia si cate cinci subiecti de control adecvatica varsta.

Protocol de studiu, dimensiune si durata

Studiul de fata, de tipcaz-control, a fost efectuat pe 212 femei carora li se stabilise diagnosticulde cancer ovarian din perioada 2000-2007, urmarite in paralel cu un lot decontrol, cu aceleasi caracteristici, compus din 1 060 de persoane. Amidentificat cazurile din inregistrarile electronice aflat in evidenta unitatilorde asistenta medicala generala. Am codificat toate intrarile din înregistrariledin îngrijirea primara prezentate în anul de dinainte de diagnosticul de cancerpentru cazuri, utilizand clasificarea internationala din îngrijirea primara -2.

Variabile primare, riscuri, expuneri

Toate simptomele prezentate de cel putin 5% dintre cazurisau dintre controale au intrat ca variabile unice în analizele de regresielogistica conditionale. Am introdus cele 99 de simptome semnificativ asociatecu cancerul de ovar în regresii cu variabile multiple, pentru a identificasimptomele asociate inde­pendent cu cancerul. Pentru fiecare dintre ele a fostderivata o valoare predictiva pozitiva pentru un pacient consultat în b2998îngrijirea primara, din raportul probabilitatii si din statisticile incidenteinationale.

 

Principalelerezultate si rolul hazardului

Mediana varstei femeilor cu cancer de ovar a fost 67(rang interquartile 58,5-77,5). Datele legate de stadializare au fostdisponibile pentru 164 (77%), cu 53 (32%) stadiul FIGO I sau II, si 111 (68%)stadiul III sau IV. Risc relativ estimat (interval de încredere 95%) pentrucele sapte simptome asociate cu cancerul ovarian, dupa analizele cu variabilemultiple, a fost 240 (46-1 00) pentru distensia abdominala, 24 (9,3-64) pentrusangerarea în postmenopauza, 17 (6,1-50) pentru pierderea de apetit, 16(5,6-48) pentru cresterea frecventei mictiunilor, 12 (6,1-22) pentru durereaabdominala, 7,6 (2,5-23) pentru rectoragii si 5,3 (1,8-16) pentru balonareaabdominala. În 181 (85%) cazuri si la 164 (15%) din grupul de control, cel putinunul dintre cele sapte simptome a fost raportat în îngrijirea primara înaintede diagnostic. Raportarea simptomelor a fost similara în stadiile I si II,comparativ cu stadiile III si IV. Cifrele arata valori predictive pozitivepentru cancerul de ovar pentru aceste simptome, individual, în combinatie cu unalt simptom si cand acelasi simptom a fost raportat pentru a doua oara (aratatpe diagonala).

 

Factori de eroare sialte motive de precautie

Prezentul studiu se bazeaza pe înregistrarea exacta asimptomelor de catre medici. Consemnarea suplimentara a simptomelor observatela persoanele suspectate de cancer ar fi putut introduce factori de eroare capabilisa determine supraestimarea valorilor noastre predictive pozitive. A existat ooarecare suprapunere între variabilele distensie abdominala (în general,considerat simptom progresiv) si balonare (de regula, intermitenta).

 

Generalizarea laalte populatii

Varsta femeilor afectate si datele histologice suntsimilare cifrelor nationale, sugerand faptul ca a fost vorba de o populatiereprezentativa. Prin urmare, rezultatele pot ghida deciziile din îngrijireaprimara, legate de investigarea pentru un posibil cancer ovarian, la femeilesimptomatice. Ele pot fi utile si pentru revizuirea ghidurilor nationale.

 

Finantareastudiului/conflicte de interese potentiale

Sustinut prin programulde finantare al Department of Health's NIHR School for Primary Care Research.În plus, WH este finantat printr-o bursa postdoctorala NCCRCD, iar centrul saude cercetari din Exeter a primit fonduri prin programul de la Department ofHealth's Research Practices.

 

VALORI PREDICTIVE POZITIVE (II 95%)PENTRU CANCERUL OVARIAN PENTRU MARKERII DE RISC INDIVIDUALI sI PENTRU PERECHI COMBINATE

Balonare abdominala  Durere abdominala  Polakiurie   Pierdere de apetit Distensie adominala  Nr (%) respondenti

Simptom unic - valori predictive pozitive

Balonare

Durere abdominala

Polakiurie

Pierdere de apetit

Distensie abdominala

 

Valoare predictiva pozitiva >1%

Valoare predictiva pozitiva >2%

Valoare predictiva pozitiva >5%

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: