Analiza comparativa dintre fundoplicaturarea laparoscopica si managementul medical al bolii de reflux gastro-esofagian: studiu cost-eficienta

 

Obiective: Analizarea costurilor pe termen lung, a beneficiilormedicale si a eficientei chirurgiei laparoscopice fata de managementul medicalal pacientilor cu boala de reflux gastro-esofagian (GORD).

Structura studiului: Am estimat, in primul an post-interventie, resurseleutilizate si costurile in functie de informatiile din trialul REFLUX. S-autilizat un model Markov pentru extrapolarea costurilor si a beneficiilormedicale de-a lungul vietii cu ajutorul datelor colectate din trialul REFLUX sidin alte surse.

Participanti: Modelul a comparat efectele chirurgiei laparoscopice cucele ale administrarii permanente de inhibitori ai pompei protonice, la barbaticu varsta de 45 de ani si cu simptome ale GORD controlate medicamentos.

Interventie: Chirurgia laparoscopica versus management medicamentos permanent.

Principalii parametri masurati: Am estimat durata GORD in ani,ajustata in functie de calitatea vietii, si costurile serviciilor medicaleimplicate de `ngrijirea afectiunii pe parcursul vietii. Analizele de sensibilitateau avut in vedere si alte scenarii plauzibile, in special dimensiunea si durataefectelor terapeutice, precum si simptomatologia GORD la pacientii la caretratamentul chirurgical nu a fost eficient.

Rezultatele principale: Modelul cazului de baza a aratat ca tratamentulchirurgical poate fi considerat cost-eficient, in medie, cu o crestere araportului cost-eficienta de 2 648 ₤ (€3 110, $4 385) per an de viata ajustat calitativ, iar probabilitatea ca interventiachirurgicala sa fie cost-eficienta este de 0,94, cu un nivel prag al cresteriiraportului cost-eficienta de 20 000 ₤. Rezultatele au fost sensibile la unelepresupuneri in cadrul extrapolarii modelului.

Concluzie: Se pare ca, in multe dintre scenariile examinate deprezentul studiu, tratamentul chirurgical are, in medie, un raport cost-eficientamai bun decat cel al managementului medical. Este posibil ca metoda chirurgicalasa nu fie cost-eficienta daca efectele terapeutice nu se mentin pe termen lung,daca pacientii care solicita din nou tratament medical au o calitate a vietiiscazuta din motive de sanatate ori daca medicatia pe baza de inhibitori aipompei de protoni este mai ieftin. Monitorizarea ulterioara a subiectilor dintrialul REFLUX poate furniza informatii suplimentare.

Indicativul trialului: ISRCTN15517081.

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguta Orzan
Autor: