Pansamentul in patru straturi comparat cu pansamentul elastic scurt pentru ulcerele varicoase ale membrelor inferioare: analiza sistematica si metaanaliza studiilor randomizate si controlate cu date individuale de la pacienti

Susan O’Meara,1 Jayne Tierney,2 Nicky Cullum,1 J Martin Bland,1 Peter J Franks,3, 4 Trevor Mole,5 Mark Scriven6

1Department of Health Sciences, University of York, York YO10 5DD
2Meta-analysis Group, MRC Clinical Trials Unit, London NW1 2DA
3Centre for Research and Implementation of Clinical Practice, London SW15 5ES
4Faculty of Medicine, Division of Nursing and Healthcare, University of Glasgow, Glasgow G12 8LW
5Smith and Nephew Wound Management, Hull HU3 2BN
6Department of Vascular Surgery, Birmingham Heartlands Hospital, Birmingham B9 5SS

Corespondenta la: S O’Meara smo4@york.ac.uk
Four layer bandage compared with short stretch bandage for venous leg ulcers: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials with data from individual patients
Se va cita ca: BMJ 2009;338:b1344

Obiectiv: Compararea eficientei celor doua tipuri de tratament compresiv (pansamentul in patru straturi si cel elastic scurt), la pacientii cu ulcere varicoase la nivelul picioarelor.

Proiectare: Analiza sistematica si metaanaliza datelor la nivelul fiecarui pacient.

Provenienta datelor: Baze de date electronice (Registrul Central Cochrane pentru Studii Controlate, Registrul Specializat Cochrane pentru Rani, Medline, Embase, CINAHL si Registrul National de Cercetare) si liste de referinte ale articolelor gasite in cursul cautarilor efectuate in vederea identificarii studiilor relevante si a investigatorilor initiali; acestia din urma au fost invitati sa contribuie cu date neprelucrate in scopul reluarii analizei.

Metode de analiza: Au fost selectate studiile randomizate si controlate ce au analizat comparativ,in cazul pacientilor cu ulcere varicoase, rolul pansamentului in patru straturi si cel al pansamentului elastic scurt. Rezultatul primar evaluat in cadrul metaanalizei a fost timpul necesar pentru vindecare. Au fost folosite modelele de probabilitate Cox pentru a compara metodele din punct de vedere al timpului necesar pentru vindecare, cu ajustare in functie de factori predictivi independenti pentru vindecare. Rezultatele secundare au inclus incidenta si numarul de reactii adverse per pacient.

Rezultate: Au fost identificate sapte studii eligibile (887 de pacienti), iar pentru cinci dintre ele au fost redobandite datele la nivel individual (797 de subiecti, 90% dintre pacientii randomizati cunoscuti). Pansamentul in patru straturi a fost asociat cu un timp de vindecare semnificativ mai scurt: rata riscului (interval de incredere 95%) din modelul multifactorial bazat pe cele cinci studii a fost de 1,31 (de la 1,09 la 1,58), P=0,005. Ulcerele cu diametru mai mare la momentul initial, vechimea ulceratiei si antecedentele de ulceratie au fost factori predictori independenti ai vindecarii intarziate. Datele din doua studii nu au demonstrat existenta vreunei diferente intre profilul reactiilor adverse pentru cele doua tipuri de pansamente.

Concluzii: In cazul pacientilor tratati cu pansamentul in patru straturi, ulcerele varicoase se vindeca,in medie, mai repede decat cele pentru care se utilizeaza pansament elastic scurt. Beneficiile au fost valabile pentru subiectii cu diferite prognosticuri.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: