Analiza cost-eficienta a terapiei cu larve pentru ulcerele piciorului

Marta O Soares,1 Cynthia P Iglesias,1 J Martin Bland,1 Nicky Cullum,1 Jo C Dumville,1 E Andrea Nelson,2 David J Torgerson,1 Gill Worthy,1 din partea echipei VenUS II

1Department of Health Sciences, University of York, York YO10 5DD
2School of Healthcare, University of Leeds, UK

Corespondenta la: M O Soares ms602@york.ac.uk

Cost effectiveness analysis of larval therapy for leg ulcers
Se va cita ca: BMJ 2009;338:b825

Obiectiv: Evaluarea raportului cost/eficienta pentru terapia cu larve prin comparare cu utilizarea hidrogelului, in tratamentul ulcerelor piciorului.

Proiectare: Analizele cost/eficienta si cost/utilitate au fost realizate pe baza unui studiu pragmatic multicentric, randomizat, de tip deschis, cu randomizare omogena.

Participanti: Analiza tratamentului a avutin vedere o populatie de 267 de pacienti cu ulcer venos sau mixt, arterial si venos, care aveau cel putin 25% din suprafata pielii membrelor inferioare acoperita de cruste sau de tesut necrotic.

Interventii: Subiectilor le-a fost alocata aleator una dintre liniile terapeutice cu larve in saculet, larve libere sau cu hidrogel.

Principalii parametri masurati: Durata evaluata a fost de 12 luni, iar costurile au fost estimate din perspectiva Sistemului National de Servicii de Sanatate (NHS) din Marea Britanie. Rezultatele ce reflecta raportul cost-eficienta sunt exprimate in termeni referitori la costurile incrementale per zi fara ulcer (analiza cost-eficienta) si la costurile incrementale per ani de viata ajustati in functie de calitatea vietii (QALY) (analiza cost-utilitate).

Rezultate: Bratele carora li s-a alocat terapia cu larve au fost reunite pentru analiza principala. Tratamentul cu larve costa, in medie, cu 96,70 ₤ (109,61 €; 140,57 $) mai mult per participant pe an (interval de incredere 95% de la -491,9 ₤ la 685,8 ₤), fata de tratamentul cu hidrogel. Subiectii care au beneficiat de terapie cu larve s-au vindecat, in medie, cu 2,42 zile inaintea celor tratati cu hidrogel (interval de incredere 95% de la -0,95 la 31,91 zile) si au avut o calitate a vietii legata de starea de sanatate usor mai buna, reflectata de diferenta in QALY de 0,011 (interval de incredere 95% de la -0,067 la 0,071). Niciuna dintre diferente nu a fost,insa, semnificativa statistic. S-a estimat ca raportul incremental cost/eficienta pentru analiza de baza a fost de 8 826 95% per QALY castigati si de 40 95% per zile fara ulcer. Estimarile rezultatelor sunt grevate de un grad considerabil de incertitudine.

Concluzii: Debridarea ulcerelor piciorului, fie ele necrotice sau acoperite de cruste, prin terapia cu larve are, foarte probabil, beneficii si costuri similare celor implicate de tratamentul cu hidrogel.

Inregistrarea studiului Current Controlled Trials ISRCTN55114812 si Registrul National de Cercetare N0484123692.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Madalina Geanta
Autor: