Utilizarea naftidrofurilului pentru claudicatia intermitenta: metaanaliza bazata pe datele individuale ale pacientilor

ÎNTREBAREA STUDIULUI: Care sunt cotele de eficacitate ;i de siguran’[ ale naftidrofurilului – un medicament specific vasoactiv, cu administrare oral[ – în compara’ie cu placebo, în îmbun[t[’irea distan’ei de mers, la pacien’ii cu claudica’ie intermitent[? RÃSPUNSUL RECENZIEI: Naftidrofurilul cu administrare oral[ are o eficacitate clinic[ însemnat[, dar moderat[, în îmbun[t[’irea distan’ei de mers, la pacien’ii cu claudica’ie intermitent[. Profilul s[u în forma de administrare oral[ este acceptabil (doar cre;terea prevalen’ei disconfortului gastric u;or, fa’[ de placebo). Compararea direct[ a naftidrofurilului cu al’i agen’i utiliza’i pentru tratamentul claudica’iei intermitente face

INTREBAREA STUDIULUI:

Care sunt cotele de eficacitate si de siguranta ale naftidrofurilului - un medicament specific vasoactiv, cu administrare orala - in comparatie cu placebo, in imbunatatirea distantei de mers, la pacientii cu claudicatie intermitenta?

RÃSPUNSUL RECENZIEI: Naftidrofurilul cu administrare orala are o eficacitate clinica insemnata, dar moderata, in imbunatatirea distantei de mers, la pacientii cu claudicatie intermitenta. Profilul sau in forma de administrare orala este acceptabil (doar cresterea prevalentei disconfortului gastric usor, fata de placebo). Compararea directa a naftidrofurilului cu alti agenti utilizati pentru tratamentul claudicatiei intermitente face obiectul unei etape urmatoare. Viitoarele metaanalize similare celei realizate de noi vor fi facilitate considerabil, alaturi de registrele trialurilor randomizate controlate, de stabilirea unor baze de date furnizate de studiile clinice asupra medicamentelor, ce vor putea fi utilizate pentru analiza independenta a datelor pacientilor (asigurându-se, desigur, respectarea intimitatii subiectilor).

Criteriile pentru selectia studiilor

Am cercetat Medline, International Pharmaceutical Abstracts, Embase, Science Citation Index ai registrele Cochrane ale trialurilors am verificat listele bibliografice ale articolelor retrases am abordat autorii ai producatorul naftidrofurilului pentru a afla atât informatii suplimentare legate de studiile clinice de interes cât si date ale pacientilor. Criteriile de selectie au fost trialurile dublu orb, randomizate, controlate, efectuate pe pacienti cu claudicatie intermitenta carora li se administrase naftidrofuril oral sau placebo si care aveau ca rezultat principal createrea distantei parcurse fara durere. Am colectat datele individuale ale pacientilor din fiaierele electronice sau din fiaele de observat ie ai am verificat daca erau complete. In cazul tuturor celor randomizati s-a efectuat analiza tratamentului. Eficacitatea terapiei a fost evaluata pe baza raportului dintre mediile geometrice ale imbunatatirii relative a distantei parcurse fara durere, de catre pacientii carora li se administra naftidrofuril si, respectiv, de catre cei care primeau placebo. Pentru analiza raspunsului, succesul terapeutic a fost definit drept imbunatatirea distantei parcurse cu cel putin 50%. Am evaluat siguranta naftidrofurilului cu administrare orala prin reevaluarea rapoartelor cu privire la reactiile adverse inregistrate in cadrul trialurilor selectate, a datelor din literatura, precum si prin analiza ultimului raport asupra sigurantei, elaborat de producatorul naftidrofurilului.

Principalul comportament masurabil

Principalul comportament masurabil a fost distanta parcursa fara durere, definita ca distanta parcursa (in metri) in timpul unui exercitiu test standardizat, pâna la aparitia durerii in picior. Rezultatele principale si rolul sansei Numarul total al pacientilor randomizati a fost de 1 266 (in analiza principala, de 1 083). Raportul dintre valorile imbunatatirii relative a distantei parcurse fara durere, realizate de naftidrofuril, comparativ cu placebo, a fost 1,37 (interval de incredere (IC) 95% 1,27-1,49, P<0,001). Diferenta inregistrata in privinta ratei de raspuns a fost de 22,3% (17,1-27,6%), iar numarul celor care au necesitat tratament pentru ameliorarea simptomelor pe parcursul a aase luni de tratament a fost de 4,48 (3,62-5,85).

Tendinte, cofactori si motive de precautie

Inca nu avem certitudinea ca datele pe care ne-am bazat metaanaliza sunt cele mai exacte. La cele rezultate din studii - majoritatea sponsorizate de Merck Darmstadt, care detine autorizatia de punere pe piata a naftidrofurilului - am avut acces doar prin bunavointa companiei. Referintele bibliografice ai textul integral al studiilor iden-tificate le-am preluat din literatura medicala, dar obtinerea datelor individuale ale pacientilor a ramas tot la latitudinea companiei Merck, intrucât investigatorii principali nu ni le-au putut furniza la timp. Unele studii dateaza dinainte de aplicarea riguroasa a principiilor de Good Clinical Practice (Practica Clinica Corecta). Metaanaliza noastra a fost finantata integral din fondurile universitatii, nu din cele ale producatorului medicamentului. Merck a furnizat datele fara nici un fel de conditionari prealabile. Pentru a verifica integritatea informatiilor utilizate am recurs la un control riguros si din acest punct de vedere, toate datele pe care le-am folosit in lucrarea noastra au fost concordante cu rezultatele publicate in literatura de specialitate.

Finantarea studiului/potentiale conflicte de interese

Studiul a fost finantat de Institutul de Farmacologie Heymans (Universitatea Ghent, Belgia). PL a oferit consultanta statistica pentru mai multe companii farmaceutice, inclusiv pentru Merck Darmstadt.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 

T De Backer,1, 2 R Vander Stichele,1 P Lehert,3 L Van Bortel1, 2

1Heymans Institute of Pharmacology, Universitatea Ghent, Ghent, Belgia

2Departamentul de boli cardiovasculare, Spitalul Universitar Ghent, Belgia

3Departamentul de statistica FUCAM, Leuven Academy, Mons, Belgia


Citati articolul ca:

BMJ 2009;338:b603


doi:10.1136/bmj.b603

Traducere: 
Dr. Gianina Rusu
Autor: 
Editorial de Karthikeyan si Eikelboom