Comparaţie între dietele hipocalorice cu diferite compoziţii în lipide, proteine şi glucide (N Engl J Med 2009;360:859-73)

Încã nu s-a stabilit cu certitudine care tip de dietã – bazatã pe alimente bogate în proteine, lipide sau carbohidraţi – este cel mai eficient în corectarea greutãţii excedentare.

Cercetãrile realizate pânã în prezent pe aceastã temã au fost limitate atât din punct de vedere al numãrului de participanţi cât şi al perioadei de urmãrire (de regulã, sub un an).

       Studiul prezentat a inclus 811 subiecţi, care au fost randomizaţi cãtre una din urmãtoarele patru variante de diete, în care raportul dintre lipide, proteine şi glucide era de 20/15/65%, 20/25/55%, 40/15/45% şi, respectiv, 40/25/35%. Participanţii au efectuat şedinţe de gimnasticã pe tot parcursul perioadei de supraveghere. Obiectivul primar a fost reprezentat de modificarea greutãţii corporale dupã doi ani de dietã, evaluatã prin comparaţii factoriale doi cu doi - conţinut de grãsime redus vs crescut, aport de proteine mediu vs mare şi conţinut de carbohidraţi minim vs maxim.

      Dupã şase luni, participanţii la fiecare tip de dietã au scãzut în greutate, în medie, cu şase kg. Ei au început sã punã la loc kilogramele pierdute dupã circa 12 luni. Dupã doi ani, reducerea greutãţii a fost similarã la cei care urmau diete cu un conţinut de proteine de 15% şi 25%; de lipide de 20% şi, respectiv, 40%, şi de carbohidraţi de 65% sau 35%. Saţietatea, foamea şi calitatea vieţii, precum şi prezenţa la şedinţele de gimnasticã au fost similare la toate tipurile de regim alimentar. Dietele au ameliorat profilul lipidic şi nivelurile de insulinã à jeun.

      În concluzie, se poate afirma cã dietele hipocalorice determinã o scãdere semnificativã în greutate, indiferent de principiile alimentare preponderente.

Rate this article: 
Average: 3.5 (2 votes)
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: