Profilaxia endocarditei infecţioase: sumarul ghidului NICE

Endocardita infecţioasă este o afecţiune rară, care are cote ridicate de mortalitate şi morbiditate. În activitatea clinică este acceptată ideea utilizării profilaxiei antibiotice în cazul persoanelor cu risc de endocardită infecţioasă care sunt supuse unor intervenţii dentare sau non-dentare, întrucât există convingerea că aşa poate fi prevenită instalarea bolii.

Eficienţa unei atari profilaxii antibiotice la oameni nu a fost încă demonstrată,1 iar ghidurile internaţionale recente indică limitarea mai drastică a recomandării ei în combaterea riscului de apariţie a endocarditei infecţioase. În articolul de faţă sunt sintetizate cele mai recente îndrumări din partea National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE - Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică) pentru profilaxia antibiotică a endocarditei infecţioase.2

Recomandări

Recomandările NICE se bazează pe sintezele sistematice ale celor mai bune dovezi existente. Când, însă, acestea din urmă sunt minime, se are în vedere opinia grupului de elaborare a ghidurilor referitoare la ceea ce ar constitui o practică medicală bună. În cazul unei afecţiuni rare, aşa cum este şi endocardita infecţioasă, cercetările care utilizează un protocol de studiu experimental sunt greu de realizat, iar principala sursă a dovezilor o constituie studiile observaţionale (majoritatea de tip caz-control). Nivelurile de evidenţă pentru recomandări sunt prezentate în versiunea mai lungă a articolului de faţă, disponibilă pe bmj.com.

Identificarea factorilor de risc cardiac

Consideraţi pacienţii cu următoarele afecţiuni cardiace ca fiind expuşi riscului de a dezvolta endocardită infecţioasă:

• Boală valvulară cardiacă dobândită cu stenoză sau regurgitare

• Înlocuire valvulară

• Boală cardiacă structurală congenitală (incluzând afecţiunile structurale corectate sau ameliorate chirurgical, dar excluzând defectul septal atrial izolat, defectul septal ventricular corectat în întregime ori ductul arterial patent corectat în întregime şi dispozitivele de închidere care se apreciază că vor fi endotelizate)

• Endocardită infecţioasă în antecedente

• Cardiomiopatie hipertrofică

Sfaturi pentru pacienţi

Furnizaţi-le pacienţilor în cazul cărora există riscul de instalare a endocarditei infecţioase informaţii clare şi corespunzătoare, referitoare la prevenirea bolii, incluzând următoarele aspecte:

• Subliniaţi beneficiile şi riscurile profilaxiei antibiotice şi explicaţi că aceasta nu mai este recomandată de rutină (din moment ce eficienţa sa nu este dovedită, nu este cost-eficientă şi, comparativ cu lipsa profilaxiei, poate să determine un număr mai mare de decese datorate şocului anafilactic)

• Accentuaţi importanţa menţinerii unei bune igiene orale

• Precizaţi care sunt simptomele ce ar putea indica un diagnostic de endocardită infecţioasă şi când anume trebuie solicitat consultul unui medic specialist

• Explicaţi care sunt potenţialele riscuri asociate procedurilor invazive non-medicale (ca, de pildă, piercingul sau tatuarea).

Profilaxia pacienţilor cu risc de a dezvolta endocardita infecţioasa

• Profilaxia antibiotică a endocarditei infecţioase nu se recomandă în următoarele situaţii:

- La pacienţii care sunt supuşi unor proceduri dentare

- La persoanele care sunt supuse unor proceduri non-dentare în următoarele zone: tractul gastrointestinal superior şi inferior, tractul genitourinar (include proceduri urologice, ginecologice şi obstetrice şi naşterea); tractul respirator superior şi inferior (include proceduri la nivelul urechii, nasului şi gâtului şi bronhoscopia)

• Spălarea cavităţii bucale cu apă de gură cu clorhexidină nu ar trebui să fie recomandată ca metodă profilactică împotriva endocarditei infecţioase, la persoanele expuse riscului de apariţie a bolii şi supuse unor proceduri dentare

• Investigaţi prompt şi trataţi corespunzator orice episod infecţios pentru a reduce riscul de apariţie a endocarditei

• Dacă o persoană aflată la risc de a dezvolta endocardită infecţioasă face terapie antimicrobiană, pentru că este supusă unor manevre pe tractul gastrointestinal sau genitourinar, într-o zonă în care este suspectată o infecţie, atunci ea trebuie să primească un antibiotic care să acopere întregul spectru al germenilor ce produc endocardită infecţioasă.

Depăşirea barierelor

Ghidul de faţă reprezintă o schimbare importantă a practicii medicale acceptate, limitând rolul profilaxiei antibiotice pentru cei expuşi riscului de apariţie a endocarditei infecţioase. Dovezile arată că activităţile cotidiene, cum este, de pildă, spălatul regulat pe dinţi, prezintă, aproape sigur, un risc de endocardită infecţioasă mai mare decât cel implicat de o singură procedură dentară, pentru că poate determina bacteriemii repetate din flora orală. În plus, nu a fost demonstrată existenţa nici unei asocieri consecvente între efectuarea unei proceduri intervenţioniste şi instalarea bolii în speţă. Aplicarea eficientă a ghidului va necesita educarea şi instruirea personalului medical pentru a ne asigura că grupurile profesionale diferite furnizează informaţii consecvente. La fel de importante vor fi şi informarea şi educarea pacientului. NICE a dezvoltat instrumente care să ajute organizaţiile să implementeze aceste ghiduri.2

Colaboratori: RR a schiţat rezumatul, iar TS şi DW au analizat conţinutul lucrării.

Finanţare: Centrul pentru Practică Clinică (Echipa Tehnică Pentru Ghiduri Clinice Scurte), aparţinând Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică, a redactat prezentul rezumat.

Provenienţă şi modalitate de recenzare: Articol solicitat de BMJ, fără recenzare externă.

Conflict de interese: DW este director al "Medical and Dental Defence Union"din Scoţia.

Prophylaxis against infective endocarditis:summary of NICE guidance


BMJ 2008;336:770-1
doi:10.1136/bmj.39510.423148.AD

1National Institute for Health and Clinical Excellence, Manchester M1 4BD
2Glasgow Dental School, Glasgow G2 3JZ
Roberta Richey,1 David Wray,2 Tim Stokes,1 din partea Guideline Development Group

Corespondenta la: D Wray mailto:d.wray@dental.gla.ac.uk

Bibliografie

1 Prendergast BD. The changing face of infective endocarditis. Heart 2006;92:879-85.

2 National Institute for Health and Clinical Excellence. Prophylaxis against infective endocarditis. 2008. (NICE clinical guideline No. 64) www.nice.org.uk/CG064

 

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: